Maxa kontantinsats eller inte?

Hej,

Detta är min första fråga här och jag vill börja med att tacka för allt du gör här Jan, podden med dig och Caroline är också helt fantastisk som jag lyssnat mycket på. Ni har lärt mig mycket det senaste året och jag är väldigt tacksam för detta. Nu har jag dock kommit till ett litet vägskäl och undrar vad du eller ni andra läsare tycker att jag ska göra.

Jag kommer att köpa en lägenhet i början av 2020 (nyproduktion), den kommer att kosta 2 000 000. Jag har möjligheten att lägga antingen 15% i kontantinsats men kan också lägga 25% i kontantinsats för lägenheten men inte många procent över 25%. Lägenheten planerar jag att behålla i ca. ett år sen ska jag sälja lägenheten och inte köpa en ny efter det, därefter går alltså pengarna in i annat sparande.

Samtidigt så kör jag sparande på avanza, till stor de enligt fyra-hinkars-pricipen och gillar den metoden, dit kommer alltså alla pengar som jag inte putter in i lägenheten under 2020 gå. I dagsläget ligger min kontantinsats i en lägenhet som ska säljas innan 2020.

Till min fråga, tycker ni att jag ska jag maxa min kontantinsats på ca. 25% och amortera 1% eller dela upp pengar och köra på 10% av mina pengar i avanza och 15% till kontantinsatsen och amortera enligt amorteringskravet 2%? och som sagt, det är bara under 12-18 månader.

Mvh Christoffer

Hej,

Jag skulle nog kört 15% och ta fördel av hävstången och ett fördelaktigt bolån.

Det sagt, en liten varning: Du ska alltså köpa och sälja bostaden en spekulation?

Utöver avgifterna för köpet (uppsättning av lån, mäklare mm) tänk också på att nyproduktion kan innebära en del risker i form av barnsjukdomar (både i bostaden och i föreningen) som du kan behöva ta i tu med innan det är lämpligt att sälja. Personligen skulle jag inte hoppa på en sån grej utan tänker att bostäder bör man äga 10 år eller så och helst bo i själv.

 

 

 

@Kalle2: Ja det låter lite som spekulation men sen brukar det gå bra ändå om man följer strömmen och gör som systemet vill att man ska göra. Det är dom som tar lån som premieras av centralbanker och staten och dom som sparar som får betala. Sannolikheten att priserna går upp är större än att dom minskar i alla fall i svenska kronor. Att spekulera i fastigheter är ju att spekulera i en tillgång som har ett underliggande värde. Att vara likvid är en farligare spekulation då pengar inte är uppbackade av något annat än förtroende nu för tiden.

Hej Peter.

Absolut - "Att vara likvid är en farligare spekulation då pengar inte är uppbackade av något annat än förtroende nu för tiden. " - Bra sagt!

Men att köpa och sälja bostäder är ju ändå rätt omfattande, tidskrävande och dyra processer. Därför tycker jag man ska bo i dom själv och se det på 10 årssikt. 1 år blir lite för snävt.

Samma gäller hyresfastigheter fast då har man iallafall möjlighet att få in hyresintäkter.

Peter!
Ett sparkonto upp till miljonen garanteras av Svenska Staten.
En lägenhet inköpt av Oscar Properties… say no more…

Bostadsmarknaden är som andra marknader – priset kan gå både upp och ned. Detta gäller även Stockholms innerstad. Så köp gärna en bostad om du behöver någonstans att bo, men inbilla dig inte att den är en vinstmaskin och se till att du kan hantera ett prisfall på åtminstone 20%.

Tänk dig för innan du spekulerar lgh köp/försäljning. Över tid så kommer bostäder öka i värde men enskilda år liksom börsen kan det gå hur som helst.

På så kort tid spelar det nog inte någon roll vad du gör. På den tidshorisonten kan enstaka händelser i ekonomin bestämma utfallet, och sådana går oftast inte att förutse.

Teorin säger ju att med högre avkastning på börsen så bör man låna så mycket som möjligt och investera där. Men det gäller ju bara för genomsnitt över lång tid. På kort sikt så blir båda alternativen chansningar.

Hej igen och tack för era svar :slight_smile: