Behöver jag byta ut mina fonder med tiden?

Vill börja pensionsspara i fonder på ett ISK konto. Jag är 25 år gammal och kommer månadsspara i minst 30 år utan att röra pengarna. Om jag nu väljer en fond eller flera, tex Länsförsäkringar Global Indexnära, behöver jag byta ut den med tiden eller fortsätter jag bara att spara i den i 30 år? Hur ofta behöver man isåfall se över fonderna och ev byta ut?

 

Tacksam för svar!

Du bör se över fonderna ibland så att de inte byter inriktning eller blir dyrare. Om du till exempel sparat i Länsförsäkringar Global Indexnära fram till nu så hade du kunnat upptäcka den nystartade indexfonden Avanza Global som följer samma index men till halva priset. Den har jag själv flyttat stora delar av min pension till. Det händer också att fonder byter inriktning, kanske genom en ny förvaltare eller för att den slås ihop med en annan fond.

Om du kollar varje eller vartannat år så har du ditt på det torra.

Tack! Har inte investerat ännu men tänkte börja nu. När man flyttar säljer man då av och köper den andra fonden man vill ha? Tänker ev förlust om man skulle behöva flytta vartannat år, men det är ISK så det är schablonskatt så det förlorar man väl inget/mycket på?

Någon gång går det väl an att sälja av allt för att köpa nya fräscha och billigare fonder. Men som du säger så kommer ISK-skatten nagga av dina tillgångar i samband med varje insättning. Många bäckar små…

Sen tyckte Jan att Avanzas superbilliga globalfond iofs är billigare än de andra men i praktiken spelar det inte så stor roll (min uppfattning av hans text).