Betalningsskyldig vid tecknande av aktier?

Startade ISK på Swedbank för att även kunna teckna mig för aktier där. Har annars Avanza som jag brukar göra det med.

När jag nu skulle teckna mig för en emission på Swedbank står det i villkoren “Om full betalning ej sker i rätt tid kan tilldelade aktier överlåtas till annan eller säljas, varvid du kan få svara för mellanskillnaden om försäljningspriset understiger priset i Erbjudandet”.

På Avanza står bara att anmälan är bindande, men inget om att jag kan få svara för mellanskillnaden om jag inte har pengar på kontot och blir tilldelad aktier.

Vad gäller egentligen? Gör de olika eller gäller detta även Avanza som dock inte skriver ut det?

Hej Martin,

Konstigt att det står olika, men kan tänka mig att det gäller desamma hos Avanza.

Se det ur bolaget som gör IPOen vy.
Du tar in pengar och får ett visst antal godkännanden, man väljer att gå vidare med processen och helt plötsligt så får man inte in dom pengarna som man behövde och kan inte utföra det uppköpet eller liknande som man ville då vissa inte betalar. På nått sätt ska dessa pengar in och då måste man hitta andra som kan ta dennes del, i vissa fall behöva gå ned i pris för att hitta fler.
Men är det en IPO som blir övertecknad så kommer du inte bli ersättningsskyldig då det finns fler som vill teckna till samma pris.

Men lättast är att fråga Avanza vad som gäller!

Tack för svar. Pratade med SB som sa att det är de som har gått med på att köpa ett visst antal, och om några t.ex. struntar eller glömmer att föra över pengar, så måste eventuellt de köpa. Och har kursen gått ner så tar de igen det från de som skulle ha haft pengar på kontot. I värsta fall. Går kursen upp är det inga problem. Men bra att veta. Har ibland fört över till fel konto eller helt enkelt glömt bort att göra det förut hos Avanza. Har skickat en fråga till Avanza också, då det inte stod något där om detta.

Ett tips om hur du kan göra på Avanza med just IPOs är att du kopplar ett kreditkonto till kontot du använder, på så sätt behöver du inte ha pengar liggandes på kontot för IPOs utan om du väl får tilldelning så plockas det från kreditkontot. Sedan för du över pengar till kontot direkt för att täcka krediten, på så sätt behöver du inte hålla på med överföringar i onödan.