Trick vid börsintro

Hejsan!

Visst finns det något trick när man ska söka tilldelning inför börsintroduktion, så man slipper sitta in pengar på sitt ISK utifrån att man kanske inte får tilldelningen, så att man kan slippa beskattas så att säga helt i onödan. Det ska vara ngt sorts lån på Avanza? Jag önskar instruktioner exakt för hur man gör steg för steg för att göra just detta :slight_smile:

stort tack på för hand till den som kan ge svar.

Vänlig hälsn Sanna

Det är bara ca 0,5% skatt på beloppet du sätter in iaf. På 13 000 kr “betalar” du 65 kr för att delta i en börs introduktion. Uppsidan är låt oss säga 10% med 80% sannolikhet att inträffa. Det är 1300 kr * 0,8 (80%) = 1040 kr.

Så du betalar 65 kr för att få 1040 kr. Fast man får inte glömma att 20% sannolikheten för förlust kommer inträffa. Det här är om man deltar med samma summa hela tiden.

Det blir ca 0,5% i skatt om man deltar i börsintroduktion och behåller fonden ett år. (I år är skatten dock lite lägre, 0,375%).

Om man säljer direkt (eller inom samma kvartal) och tar ut pengarna från kontot blir skatten endast en fjärdedel av det.
65 kr : 4 = 16 kr

Men jag skulle nog ändå behålla pengarna kvar på ISK eftersom det kommer säkert att dyka upp fler tillfällen när man kan delta i börsintroduktioner. På ett ISK får man ju betala skatt för varje enskild insättning (ca 0,1% i skatt för det insatta beloppet).

Hur beskattas ett ISK?
https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html

Hej Sanna!

Du kan ansöka om Avanzas värdepapperskredit här:

https://www.avanza.se/lana/superlanet.html

När du väl fått lånet beviljat ser du på ditt ISK-konto att summan under “Tillgängligt för köp” ökat (förutsätt att du har godkända värdepapper på ditt konto).

För att utnyttja krediten är det bara att shoppa loss. Pengarna flyttas automatiskt från kreditkontot till ditt ISK vid behov.

Däremot flyttas pengarna inte tillbaka automatiskt till kreditkontot om du får in pengar på ditt ISK genom exempelvis aktieutdelning eller försäljning. Detta för att du inte ska dra på dig insättningsskatt i onödan av att pengarna flyttas fram och tillbaka.

Om du har likvider på ditt ISK samtidigt som du har utnyttjad kredit kompenserar Avanza för detta genom att betala dig ränta på ditt ISK som motsvarar din låneränta. Det gör att du i praktiken bara betalar ränta för nettoskulden, och det spelar för räntans skull ingen roll hur pengarna är fördelade mellan ISK och kreditkontot.

Däremot bryr sig staten om hur mycket tillgångar du har på ISK vid kvartalsskiftena, och du måste betala skatt för detta. Om du har massor med pengar på ISK, och massor med skulder på kreditkontot, betalar du bara ränta för den lilla nettoskulden till Avanza, men staten struntar i kreditkontot och beskattar ditt ISK fullt ut.

Avanza har ganska karga regler för vilka värdepapper som är belåningsbara, jämfört med exempelvis Nordnet.

Du hittar listan här med godkända värdepapper här:
https://www.avanza.se/lana/superlanet.html/superloan-securities

Tänk på att det är olika hög ränta beroende på hur mycket av din kredit du utnyttjar.

Din tillgängliga kredit minskar om börsen går ner, så om du ligger nära max belåning kan du råka ut för tvångsförsäljning vid en nedgång. Det innebär att Avanza tar sig friheten att godtyckligt sälja dina värdepapper och debitera straffavgifter för att de tvingas göra detta.

Även om jag inte är riktigt 100 % nöjd med utformningen av Avanzas värdepapperskredit anser jag att det är något man bör ha. Så länge man inte utnyttjar den är den gratis, och den gör att sådant som deltagande i börsintroduktioner fungerar väldigt smidigt.

 

Banker rapporterar kredit som insättning om man använder kredit att köper värderpapper. Jag vet inte om Avanza visade det på ISK kvartal utdrag eller inte.
“Det innebär att varje gång en kontoinnehavare utnyttjar en kredit ska detta ses som en egen inbetalning på investeringssparkontot som ökar kapitalunderlaget.”

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2020.8/2830.html

Stort tack för era kommentarer och svar! Mvh Sanna