Bettar vi EMOT momentum?

Hej allihop, i en tidigare tråd framkom det att “mr/mrs aktiv MS opportunity” verkar köra en momentumstrategi.

vi andra som kör buy and hold och rebalanserar, innebär det inte att vi bettar EMOT faktorn momentum?

vi säljer tillgångar som har gått upp och köper tillgångar som har gått ner.

 

jag hörde en intervju med andreas brock i en annan kanal om hur han agerar i coronakrisen. där sa han att en del i hans strategi är att identifiera vilka som är hans svagaste kort och minska i dem och kör in pengarna i det som han tror kan hålla emot bäst inom kategorin aktier.

https://youtu.be/_KmCSyOGm34?t=247

 

hur vet man vilka som är ens svagaste kort på förhand? och bör man verkligen minska dem på vägen ner för att sen öka dem på vägen upp?

 

hur kan det vara en fungerande strategi?

tidkod med brock 3:35 min

Frågan är om effekten av mometum har försvunnit:

https://investerarfysikern.se/2015/12/forsvinner-momentumeffekten-i-aktier/

Jag fick samma tanke när jag läste om momentumstrategier första gången.

Intressant artikel! Givetvis kommer alls kända sätt att lura marknaden att förlora sin effekt när fler känner till dem.

Det är också viktigt att se på hur lång period som man har backtrackat olika strategier. 30-40 år borde väl vara ett minimum; har man nätt och jämnt med finanskrisen så har man inte så mycket data. En momentumstrategi vid IT-bubblans sprickande hade inte varit så skojig.

Jag försökte ett tag att ha följa en momentumstrategi utifrån listor från börslabbet med en del av mina pengar, men slutade eftersom kapitalet höll på att tyna bort samtidigt som det var ett ganska stort jobb att köpa och sälja aktier. Eftersom det var ganska många aktier i lite mindre bolag blev det en betydande spread också, att köpa eller sälja aktier för ett par tio tusen kunde ge en upp- eller nedgång med flera procent… Det får man inte med när man backtrackar en teoretisk utveckling.

Något som däremot skulle tala för branch investeringar är följande video. https://www.youtube.com/watch?v=9urEKyjpG0o

Hoppa förbi hans prat i början om P2P investeringar och gå till minut 9.30 nånstans. Där har han en bild som visar att olika brancher går olika bra beroende på var i cykeln vi befinner oss.

Om videon stämmer och våra antaganden om mr aktiv stämmer så skulle han ju följa strategin i videon…

Det stämmer. Rebalansering, köpa dippen, värdeinvestering, konstant månadsspara med inställningen att aktier alltid går upp är strategier som är motsatta mot momentum/trend.

De bygger på att saker återgår till sitt medelvärde, svänger runt en riktning eller tillstånd. Det kallas ibland för en konvergent strategi.

Momentum eller trend kan kallas en divergent strategi och bygger på förändring och att saker är självförstärkande.

T.ex om börsen gått ner en dag bygger momentum på att det är högre sannolikhet att även nästa dag är riktningen nedåt medan de konvergenta strategierna bygger på att det är högre sannolikhet att det svänger uppåt istället.

Det som var en av huvudpunkterna i Drakportföljen (se senaste avsnittet med Eric Strand) är att vilket håll som är mest sannolikt, återgång mot medelvärdet eller självförstärkande trend, varierar över tid och att man behöver båda typerna av strategier i en väl diversifierad portfölj. Vi har dock glömt det då senaste åren är den starkaste konvergent perioden någonsin.

Den här frågan är ju ganska intressant och rolig, tycker jag. För precis som du skriver finns det ”sanningar” när det gäller investeringar som går rakt emot varandra.

Dels vill man köpa billigt och sälja dyrt, vilket man gör med ombalanseringar, dels vill man behålla vinnarna, som brukar fortsätta att gå bra (dvs momentum).

Den trista sanningen, om det finns någon, är väl att inget av det funkar. Marknaden har redan prisat in allt som är känt och alla förväntningar som finns i börskursen, så tidigare rörelser uppåt eller nedåt ger ingen information om framtida rörelser.

Så det bästa är troligen att välja en risknivå som passar, undvika onödiga avgifter och se till att göra så få dumheter som möjligt.

Jag vill minnas att antingen Jan eller Ben Felix tagit upp momentum och menatt att rapporterna säger stt det inte finns bevis för stt momentum funkar. Var säkert en Fama som vanligt.

Momentum har väl fama bekräftat själv att det existerar, är väl en del av hans fem-faktor teori?

Jan gick tyvärr aldrig in på momentum…

Jag googlade lite snabbt, och ja Fama verkar underhållande nog faktiskt vara lite arg att momentum verkar ha viss effekt. Låter som stt han tycker att det makes no sense i förhållande till efficient market-tanken, och bara vill att det ska försvinna :slight_smile: