Binda lån?

Är det läge att binda delar av bostadslånen nu?

Hej Maud!

Historiskt sett så har det oftast varit fördelaktigt att ha rörlig ränta, absolut kan man argumentera för att vi aldrig har haft en styrränta som legat på minus heller och därför bör vi inte kunna gå lägre.
Tycker själv att det är väldigt svårt att veta vad man ska tro om räntorna framöver, mycket talar för att vi ska få stigande räntor men att ingen vet hur vi ska kunna få det i den ekonomiska situationen Sverige nu är satt i.

Den största risken vad jag ser är att vi fastnar i minusränta och tillslut börjar få deflation och blir ett nytt Japan, att spara pengar istället för att investera blir mer intressant då och tillväxten stannar i landet.

Tillbaka till bolåneräntan, svårt att rådge vad man ska göra med bolånet och tycker därför det är bättre att man kollar på sin egen ekonomi och hur den står.
Är man “on the edge” varje månad och inte har utrymme för räntehöjningar, LÅS RÄNTAN!
Men har man större utrymme och inte är räntekänslig så kan man t.ex dela upp lånet i 3 delar; lås ett på tre år, ett på fem år och behåll ett som rörligt?

Vi kör just nu på allt som rörligt, men det har lite med att vi inte vet om vi vill bo kvar exakt här så länge så att vi vill binda, eftersom att det kostar att öppna ett lån med låst ränta så vill vi inte riskera att det händer.

Hoppas du blev lite klokare även om det är lite flummigt svar!

Skulle inte rekommendera att dela upp och låsa på olika tid - det du gör i praktiken om du låser en del på fem år är att du låser alla på fem år. Det är nämligen stört omöjligt att flytta delar av ett bolån till en annan bank, det är allt eller inget som gäller. Och så länge du har en del låst kan du inte byta bank, utan måste vänta ut tiden.

(När jag köpte förra huset för lite över tio år sedan delade banken, Länsförsäkringar, upp lånet i tre lika delar och vi låste på olika tid, vilket straffade sig eftersom räntan då var hög och sjönk rejält under bindningstiden. Men det var ju inget annat än att vänta ut bindningstiden på alla tre delarna innan jag kunde flytta till annan långivare. Tänker inte göra om det misstaget.)

Absolut kan det vara så att du verkligen vill byta bank och får då vänta något år, men tanken med att låsa är just att veta vad du betalar en tid framöver och när du väl har låst så har du då bestämt dig för vad du ska betala framöver.
Sedan är en annan positiv sak med att binda på olika tider att dom inte går ut samtidigt, det skulle då kunna hända om man har endast ett låst lån att det går ut och man är i en lågkonjunktur med väldigt hög ränta, då sitter man fast där men antingen en hög 3-månaders eller låsa igen hela lånet på en hög ränta.
Ifall man då hade delat upp det så får man endast den delen att omförhandla.

Självklart ska man försöka veta hur länge man vill bo kvar, för att öppna ett låst lån brukar kosta lite pengar!

  • Är du säker på att du vill bo kvar under bindningstiden?
  • Det har pratats om stigande räntor i några år nu, och även svenska riksbanken har ju gjort en liten höjning. Men jag tror att det kommer gå mycket långsamt uppåt. Just nu verkar både USA och EU avvakta med höjningar så jag gissar att det gör svensk riksbanken också.
  • MEN, ingen vet vad som händer med räntorna. Bankerna försöker gissa när de sätter räntan för längre bindningstider, men de vet ju inte heller på lång sikt.
  • Oftast är längre bindningstider dyrare. Den kostnaden kan du se som en försäkring. Men om du behöver den försäkringen beror på hur din ekonomiska situation ser ut.

Min måttstock är hur bankerna resonerar kring vår förenings lån. Vi har precis lagt om ett av lånen på drygt 19 miljoner. Vi band till 0,96% i fyra år. Det säger mig att bankerna inte tror att vi kommer ha 3-4% om 4 år, för då skulle de aldrig ge under 1% nu i 4 år.

Nä, vi ligger kvar på rörligt.

19 mille?! Eller skulle det vara 1,9 miljoner? Annars är man lite nyfiken på vad för slott Indexpatronen bor i…

Bostadsrättsföreningen är den han pratar om, inget konstigt med ett lån på 19 millar där! :wink:

Men annars hade det varit ett slott!

Korrekt, det är bostadsrättsföreningens lån. Föreningen har tre lån och vi kan flytta de olika delarna mellan olika banker och lägger alltid där det är bäst ränta.

Jag tänker som så att om banken lånar ut 19 miljoner till oss med en ränta på 0,96% under fyra år så tror de ju inte att räntan kommer gå upp så mycket att de skulle gå back.

Vi har “bara” 2,6 i lån på lägenheten och det är delat i fyra lika delar hos SBAB. Allt till rörligt. Jag hoppas de kommer sänka räntan nu den 9/4 när det är räntejusteringsdag. Om de inte sänker då blir jag bitter.