Bitcoin xbt eller coinbase

En möjlig anledning att äga ett certifikat snarare än riktiga Bitcoins har att göra med skatten.

Ett certifikat kan man köpa i en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto vilket innebär att man då kommer undan med den låga schablonbeskattningen på dessa. Riktiga Bitcoins måste istället skattas som andra kapitalvinster vid varje försäljning (alltså, även vid omvandling till andra kryptovalutor snarare än till ”vanliga” FIAT-valutor igen), alltså med en skattesats på 30% (man kan även göra avdrag på förluster såklart, men det är en rätt klen tröst i sammanhanget).

Jag säger inte att detta är en deal breaker på något sätt. Ville bara få in denna aspekt.

För övrigt så kan du även kolla in Bitcoin Zero och Bitcoin Von på Avanza. Kanske faller någon av dessa dig i smaken mer (Bitcoin Zero har i alla fall överlägset lägsta avgiften).

2 gillningar

Då känns det ju ändå ganska rimligt att ha certifikat oxå. Speciellt om man vill vikta om för att hålla procenten i portföljen. Eller har jag otur när jag tänker nu? :upside_down_face:

1 gillning

Då känns det ju ändå ganska rimligt att ha certifikat oxå.

Också som tillägg till vadå tänker du?

Enligt mig har Bitcoin egentligen bara tre användningsområden för tillfället: Det ger dig full kontroll över dina pengar själv, det kan växlas till andra kryptovalutor och det kan eventuellt gå upp i värde. (Glöm allt om att köpa en kaffe för dina digitala mynt, detta är konventionella banksystem mycket bättre på då Bitcoin är långsammare, dyrare och knappt används till detta någonstans.) Så som jag ser det så är det bara av följande anledningar man egentligen skulle vilja äga riktiga Bitcoins (denna uppräkning är något förenklad så om någon vill diskutera precisa detaljer så skulle det gå att specificera ytterligare):

  • Man tycker att motpartsrisken är för stor eller att avgiften är för dyr i det bästa certifikatet man kan hitta. Men som sagt, om man hade tänkt göra rätt för sig rent skattemässigt så kommer det nog bli svårt att hitta ett certifikat som har alldeles för hög avgift, förutsatt att man inte tänkte sitta på myntet i typ ett decennium eller mer. Motpartsriskerna har jag dålig koll på känner jag. Man kan ju fråga sig om det är större risk att man själv skulle slarva bort sina mynt än om det företag man anlitar att hålla dem åt en skulle göra det. För många är nog svaret “ja” på den frågan. Finns många sätt att schabbla bort kryptovalutor på.

  • Man misstänker att någon stat kommer att sätta käppar i hjulet på för sitt ägande eller sina transaktioner av pengar, exempelvis genom att stoppa dig från att ge pengar till en viss person.

  • Man vill köpa någon annan kryptovaluta som det inte finns några certifikat för (exempelvis HEX, Energi eller, vad vet jag, Dogecoin) eller man vill lära sig hur kryptovalutor fungerar genom att äga lite själv.

Dock ska det sägas att om man bara köper Bitcoins och låter dessa ligga på ens Coinbase-konto (snarare än att förflytta dem till en egen plånbok) så har man fått det sämsta av alla värdar. Då har man både en motpartsrisk (Coinbase kan tappa bort pengarna eller sticka med dem) och en högre skattesats.

2 gillningar

Jag har själv BTCE. Valde det enbart för att det var något billigare än XBTE (Eurovariant av XBT). Har finskt Nordnetkonto, så dessa var de två jag kunde välja mellan. Jag tyckte det kändes enklare att ha min Bitcoin-spekulation på samma ställe som resterande sparande. Underlättar något skattemässigt också. Men samtidigt tror jag att det vore bättre att äga Bitcoin på riktigt, men för tillfället känns detta bra nog för mig.

1 gillning

Det där får du gärna förklara närmare. Jag vet inte hur man gör med egen plånbok?
Jag har precis öppnat ett coinbase konto och köpt för första gången.

Absolut, det kan jag göra. Ursäkta om jag berättar saker som du redan har koll på, men jag tänkte att detta svaret även skulle kunna vara informativt för någon som inte har full koll. Efter att jag börjat skriva detta svar så började jag också undra om jag inte missförstått din fråga lite, men skit samma, nu tar vi det från början :slight_smile:

På Bitcoin-närverket så finns det en massa publika adresser där varje publik adress antingen kan innehålla en viss mäng Bitcoins (eller delar av en Bitcoin, typ 0.24) eller vara tom. Detta fungerar egentligen precis som vanliga postadresser. Vem som helst kan kolla upp en random adress, typ Drottninggatan 32 eller Sjöstigen 157 (även om Bitcoin-adresser inte har så snygga namn, utan snarare heter någonting i stil med 3k9xG1cdWaPyVNYJFMxc4La13hMtZmXcbJ), och se hur många Bitcoins den adressen innehåller samt vilka transaktioner som har gjorts mot den.

Om jag skulle vilja skicka de Bitcoins som finns på adressen Drottninggatan 32 till en annan adress så behöver jag dock ett långt och komplicerat lösenord. Den som har tillgång till detta lösenord har också full tillgång till dessa Bitcoins.

När man köper ett Bitcoin-certifikat på typ Avanza så håller certifikatägaren en motsvarande mängd Bitcoins. Om du ringer upp dem och ber om att få lösenordet till “dina” Bitcoins så kommer de dock, på ett snällt sätt förhoppningsvis, be dig att fara och flyga. Du har alltså inte mer tillgång till dessa Bitcoins än vad du har tillgång till det underliggande guldet om du köper ett guldcertifikat. Du får också en motpartsrisk i termer av att certifikat-utställaren skulle kunna tappa bort alla lösenord, bli hackad på alla lösenord eller själv ta alla lösenord och flytta till Bahamas. Dock är, som sagt, fördelen att du kan ha dessa Bitcoins i en ISK eller KF vilket skattemässigt är mycket trevligare än att behöva punga ut 30% på alla vinster varje gång du säljer.

När man köper Bitcoins på ett ställe som Coinbase så händer framförallt två saker. Dels kan du inte längre dra nytta av den lägre skatten som ISK och KF erbjuder utan måste skatta 30% på alla vinster. Dels så kan du faktiskt ringa upp Coinbase (eller ja, dutta på deras hemsida) och be om lösenordet till dina Bitcoins (eller, snarare så ber du dem att skicka dina Bitcoins till adress som du känner till lösenordet till). Om du däremot aldrig gör detta, utan låter Coinbase ta hand om dina Bitcoins åt dig så utsätter du dig för en motpartsrisk (Coinbase kan dra till Bahamas).

Vad du alltså kan göra är att skaffa en egen Bitcoin-plånbok (jag skulle säga att Electrum Bitcoin Wallet är den bästa/enklaste att använda för tillfället, men därom tvista de lärde), via denna få en eller flera adresser där man kontrollerar lösenorden, och sedan be Coinbase skicka alla ens Bitcoins till någon/några av dessa adresser. Då har man, i princip, full kontroll på sina egna Bitcoins. Coinbase-grundarna kan dra till Bahamas hur mycket de vill, du kommer alltid att ha kontroll över dina egna Bitcoins.

Varför jag säger “i princip” är för att det tyvärr inte är helt riskfritt/enkelt att ha koll på sina egna Bitcoins. Just med Electrum så har det exempelvis vid ett tillfälle hänt att deras hemsida blivit hackad och deras mjukvara blivit ersatt med en fejkmjukvara. Alla som använde denna fejkmjukvara för att hantera sina Bitcoins blev sedermera av med dem. Vidare så är det inte ovanligt att människor tappar bort sina lösenord, till exempel genom att inte ha någon backup på dem och sedan typ råkat tappa sin laptop i sjön. En del blir hackade också, även om det vanligaste är att folk blir bestulna via phising, där någon till exempel får dem att skriva in sina lösenord på någon skum hemsida.

När man håller sina Bitcoins själv så är man sin egen bank. Det innebär att man full kontroll på sina pengar och att ingen tredje part kan bestämma vad man får eller inte får göra med dem, men det innebär också att ingen tredje part kan komma och rädda en om man dabbar sig (vilket gör en mer ansvarig än en bank som i alla fall brukar få hjälp av staten ibland). Således, om man inte har koll på vad man håller på med så kan det vara bättre att låta någon börs eller liknande ha kontroll på ens Bitcoins. Man får göra en avvägning.

Att kryptobörser går helt åt skogen är heller inte helt ovanligt. Det har skett vid ett flertal tillfällen, där det kändaste exemplet antagligen är från 2014 då Mt. Gox, en sida likt Coinbase, under mystiska omständigheter blev av med/tappade bort/förskingrade (jag kan inte alla detaljer kring detta fall) lite över en halv miljon Bitcoins, alltså lite över 2% av alla Bitcoins som någonsin kommer att existera.

Om du är intresserad av att bli din egen bank, med allt vad det innebär, så råder jag dig dels att läsa på (nätet kryllar av tutorials) och dels att börja med ett litet belopp som du kan slarva bort utan att bry dig. I min mening så är användarbarheten på det här området tyvärr alldeles för dålig för att man ska kunna göra det på fem minuter och sedan vara nöjd med det. Det finns plånböcker till mobiler som tar typ så lång tid att sätta igång och göra backup på, men enligt mig så brister säkerheten där (i alla fall om man tänkte ha att göra med rätt så stora belopp). Varför skulle jag kunna gå in på, men det är en hel diskussion i sig.

Jag märker att jag skulle kunna skriva hur mycket som helst angående detta. Alla påståenden ovan kan kompliceras och utvecklas ytterligare (speciellt delen om lösenord som är en rätt förenklad och något felaktig förklaring), men jag har försökt att göra det så lättillgängligt som möjligt. Så jag sätter punkt här så länge så får vi se om folk tröttnat på mina walls of text eller om det kommer följdfrågor :slight_smile:

12 gillningar

Tack @Asp för en intressant beskrivning!

Jag märkte idag att det nu fanns några ytterligare Bitcoin-certifikat på Nordnet. Jag försöker sammanställa dem lite för att få en bättre översikt (med risk för fel). De två nya verkar enligt Nordnet handlas i ganska små volymer än så länge.

VanEck Vectors Bitcoin ETN (VBTC)
Förvaltningsavgift: 2% enligt deras hemsida
Handlas i Euro på Xetra.

BITCOIN ZERO SEK/EURO
Förvaltningsavgift: 0%, men upp till 0,025%
Handlas i Euro eller SEK på NGM MTF ETP

De jag funnit tidigare

BTCetc Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE)
Förvaltningsavgift: 2%
Handlas i Euro på Xetra.

Bitcoin XBT/XBTE
Förvaltningsavgift: 2,5%
Handlas i Euro eller SEK på First North Sweden.

TRACK BITCOIN VON/VONT
Förvaltningsavgift: 1,5%
Handlas i SEK eller DKK på NGM MTF ETP

Den jag har en mindre post i sedan tidigare är BTCE (eftersom jag handlar i Euro).

Bitcoin Zero står uppenbarligen ut med en avgift som är avsevärt lägre än de andra. Är den därför det självklara valet om man valt att “äga” Bitcoin på dettta sätt eller missar jag något?

5 gillningar

Är inte TRACK 5KRYPTOS VON ändå bättre?
2% avgift, men den innehåller 5st kryptovalutor istället för bara 1st. https://derinet.vontobel.ch/FinalTerms/SE0013647757e.pdf

20% bitcoin
20% bitcoin cash
20% ether
20% ripple
20% litecoin

Jag har svårt att tro att någon kan veta vilken av alla tusen krypro som kommer gå bäst kommande åren. Så att diversifiera sig låter som en väldigt bra idé

Jag tror att det är bra att diversifiera om möjligt. Tyvärr hittade jag inte en euro-variant av den där på finska Nordnet. Men frågan är ju förstås hur fördelningen borde se ut. Någon form av marknadsviktning i stil med Bitwise 10 Crypto Index Fund tycker jag vore bra. Länk nedan.

https://www.bitwiseinvestments.com/funds/Bitwise-10

Men det är ju inget vi kommer åt i dagsläget. Men kanske dyker det upp något sådant framöver.

Någon här som investerar via Trijo?
Verkar seriöst, de ringde upp mig och ställde några kontrollfrågor innan de aktiverade mitt konto.
Men risken finns väl även här, man bör väl inte använda deras innbygda plånbok om man investerar större belopp?

Huruvida du bör använda deras inbyggda plånbok beror på om du tror att det är större risk att du slarvar bort dina Bitcoins (eller blir hackad, eller blir phishad, et cetera) om du tar hand om dem själv än risken är att de slarvar bort dem (eller förskingrar dem).

Men absolut, om du låter dem vara kvar hos Trijo så utsätter du dig för en motpartsrisk. Det finns ett populärt uttryck inom krypto: ”Not your keys, not your crypto”. Det vill säga, så länge du (och endast du) inte har tillgång till den privata nyckeln så är det också någon annan som har makten över dina pengar.

2 gillningar

@Asp Tack för en mycket utförlig förklaring. :grinning:

Precis vad jag undrar också, dvs om man nu ska köpa Bitcoin-certifikat på tex Avanza, vad är bästa köp ?
Helt klart har Bitcoin Zero lägsta avgift, men finns det något annat som skiljer dessa Certifikat åt ?
Tex i vilken grad äger dessa certifikat verkligen Bitcoin och finns det någon skillnad i risk mellan ovanstående ?

@Cicci kanske köpa en aktie i Coinbase “företaget” på Nasdaq börsen istället? Dom listas på Nasdaq imorgon :thinking:

Noteras den imorgon? Ja den har jag tänkt att lägga till i lekhinken faktiskt. Tack för info. Jag trodde inte den redan skulle noteras

1 gillning

Någon kunnig som har som en globalfond fast för kryptovalutor?

Typ om bitcoin är 50 % av alla kryptovalutor så köper man 50 %, är ethereum 20 % så köper man 20 % etc.

Jag har ingen koll så tänkte om någon har något färdigt :slight_smile:

1 gillning

Har läst här nånstans tidigare om certifikatet 5kryptos, som gör typ det du efterfrågar.
FI verkar ha både godkänt och varnat för dessa certifikat, says Google.

Ja, jag såg det men då avgiften var grymt hög så tänkte jag man kunde köpa enskilda certifikat eller rena kryptovalutor, bara man får reda på andelen i varje kryptovaluta haha

Det finns market caps listade här: https://cci30.com/

2 gillningar

Jag rekommenderar emot en sådan blind strategi.

Många kryptovalutor du ser på t.ex. coinmarketcap är inga riktiga kryptovalutor (t.ex. Tether, som det inte finns någon som helst idé att investera i). Marketcap är också manipulerad av wash trading hos mindre trovärdiga exchanges.

1 gillning