Bolån efter FIRE

Hejsan

Jag/vi har på intet sätt slutat jobba ännu (I wish), men tror nog de som gjort en exit har samma problem som vi precis har stött på när det kommer till bolån.
Jag jobbar och gumman studerar, vi har tre barn. Vi har kommit en bit i vårat sparande och hållit på några år. Vi blev nu intresserade av en ny villa men blir nekade lån överallt, detta trots att vi har ca 2/3 av hela huset i kapital (ifall vi skulle sälja samtliga investeringar) och vi sparar ganska mycket i månaden… Att sälja allt är inget alternativ för oss då vi tror stenhårt att vi kommer tjäna betydligt mera pengarna när de är investerade i främst aktier.

Hur planerar/har ni löst detta?

Lånet är förmodligen för stort i förhållande till din inkomst. Betala mer kontant och låna mindre så löser det sig nog.

Självklart kommer det alltid vara bättre att investera pengarna än att konsumera dem.

Ja, det trodde jag med skulle kunna hjälp men det gjorde inte det, allt som verkade spela någon roll var att vi båda jobbade, (de räknade varken kapitalet eller värdeökning av kapital och inte heller utdelningar (dock har jag i princip inga utdelningar då jag går efter andra typer av aktier)).
Total kostnadsökningar i månaden mot vad vi har idag såg ju inte heller ut som ett problem då vi kunde visa att vi flera år har sparat flera gånger mer än detta i månaden som snitt…

Min lärdom av detta är att ifall man funderar på att byta hus de närmsta åren av en tidig pension så är det klokt att göra det innan man slutar jobba.

Definitivt värt att fixa allt sådant innan man blir av med fast inkomst.

Det gäller även hyresrätter där din inkomst ska täcka 2 eller t o m 3 månadshyror för att du ska få kontrakt. Oftast inte tillräckligt med kapital.

Det är något heligt med att ha fast inkomst i Sverige, trots att det kan vara osäkrare (uppsägning) än om du har miljoner i kapital.

Tror det är väldigt ovanligt att ha så mycket sparat/investerat i Sverige generellt. Därav så har räknar de aldrig riktigt med det förutom för kontantinsats. Det vill säga bankerna går på statistik vilka som kan betala tillbaka sina lån, och det är de med hög inkomst. Det finns för lite data om personer har mycket pengar för det är så ovanligt. Tror att ni skulle klara räntebetalningarna/amorteringen alldeles utmärkt.

Kan tänka mig att det man kan göra är att öka inkomsterna dramatiskt ett år, sedan året därefter visar man hur stor årsinkomst man hade förra året + att man fortfarande arbetar. Därefter så får man nog lånet beviljat och man kan vara lönearbetslös om man vill.

Mvh

Först och främst vill jag säga grattis till ert sparande!

Det är svårt att kommentera när vi inte vet vilka inkomster och huspriser det handlar om. Nedanstående blir därför ren spekulation från min sida. Se det som ett inlägg i debatten!

Antag 2% amortering och 7% kalkylränta. Det ger att ni behöver klara av att betala 9% av lånet varje år.

Antag att ni slutar jobba och gör uttag enligt 4%-regeln. Då är inte ränteavdraget aktuellt. Kapitalet ni behöver för att endast täcka bolånekostnaden är då:

Kapital = 9/4% x belåningsgrad x huspris

Om ni har tex. 70% belåningsgrad behöver ni ett kapital på 150% av huspriset. Det är långt mer än de 2/3 ni har idag. Och det är som sagt bara för att täcka bolånekostnaden. Därutöver har ni kostnader för en familj på fem personer.

Lycka till och hoppas ni hittar en lösning som passar era drömmar!

Ränteavdrag får de väl ändå? Kvittat mot kapitalinkomsten (schabloninkomsten om det är ISK eller kapitalförsäkring).

Du har helt rätt Emil. Jag var för snabb där.

Men det ändrar inte det faktum att om man är fem personer i hushållet och skaffar ett hus som kostar 50% mer än ens samlade kapital, så kan det vara utmanande att få ihop den situationen med FIRE.

Och jag tycker inte att man kan begära att banken ska ge tummen upp när kapitalinkomsten sannolikt är lägre än ränta+amortering.

Därmed inte sagt att banker ofta kan vara väl fyrkantiga. Men jag tycker att man bör spara ihop större kapital i förhållande till bostadens värde innan man kan börja klaga på att bankerna säger nej.

Hejsan Björn och Emil och tack för svar. Tror dock något har missförstås här, vi har inte gjort en FIRE ännu, jag jobbar 100% och planerar ej att sluta jobba inom flera år ännu, gumman är snart färdigutbildad till nytt yrke som hon tänker jobba med i flera år som bör ge ca 30k i månaden i ingångslön (stor efterfråga på marknaden) och annars kan hon falla tillbaka på en utbildning till ett yrke som också har hög efterfrågan på arbetskraft i hela landet och ca 23k i lön… Men jag tänker att detta kan vara samma problem som andra personer som gjort en FIRE eller dem i liknande sits som oss kanske har stött på och tänkte då fråga hur andra tänker/har löst detta.

Undrar om inte det är situationen med en av er studerande som ställer till det när bankerna räknar på det eller hur motiverar de beslutet att inte låna ut?

Även om det bör innebära en viss inkomst framöver kan det kanske inte räknas med. Då är det helt plötsligt en person som bara ses som ”en kostnad” varpå en lön ska täcka denna och allt övrigt.

Jättekul att se att ni har såna mål och hoppas att ni når dem snart.

Jag tänkte bara på vad föräldrarna behövde för att kunna få bolån och det var att båda två skulle ha fastjobb och sen att de hade skött sina krediter och lån.

Så kanske ni får ett ja när din fru har fått sitt fast jobb.

Jag antar att ni är jättebra sparare och inte har något kreditkort, men det är ett jättebra sätt att visa banken att man är bra på att betala tillbaka lån.

 

 

Det finns ingen större glädje än att ha en ekonomisk frihet med hjälp av Freeman som hjälpte mig, jag handlade 5 000 USD och fick 48 500,00,00 USD total vinst tillbaka inom 7-8 arbetsdagar. Tack så mycket för stödet Ma’am … Varför slösa bort din dyrbara tid online på jakt efter ett lån? Kontakta honom nu på — Kontakta oss E-post — Bitcioninvestor0@gmail.com) Whatsapp-- + 48-732 231 003
Tack .