Bor i hyresrätt - hur ska jag tänka kring buffert?

Hej!

Jag och min sambo bor i en hyrestvåa och har en hyra på 4 574 kr i månaden, tillkommer el och andra avgifter som CSN-lån och bredband. Min sambo och jag har planer på att köpa hus och sparar båda två i fonder för detta. Jag sparar i lågriskfonder i dagsläget och lägger ca 8000-10 000 kr i månaden på detta (jag får ut ca 26 500 i månaden efter skatt). Jag har sparat ihop till en buffert på 30 000 kr som jag bara låter vara på mitt vanliga konto. Min sambo tycker att jag borde investera åtminstone hälften av de pengarna in i hus-sparandet. Jag vet inte hur jag ska tänka kring det. Det känns skönt att ha en buffert på den summan men å andra sidan förstår jag min sambos argument om investering av pengarna. Han tycker att en sån stor buffert endast är nödvändigt om man har bil, äger sitt boende, har barn m.m. (å då ska den väl vara större än 30 000) Vi har ingetdera i dagsläget, enbart en katt som är försäkrad.

Hur ska man tänka kring buffert när ens situation är som min/våran?

Mvh Victoria

Eftersom ni är två och har riktigt låga kostnader och inga “ansvar” så finns det inget direkt som skulle kunna ställa till det. Har ni A-kassa, Hemförsäkning och Olycksfall försäkring som håller er flytande räcker nog två månaders utgifter som buffert.

Men sen så har man ju detta med nattsömnen. Känns det bra med 30k i buffert så ha det. Ärligt talat, 15k in på börsen ger i genomsnitt en dryg tusing per år. Ändrar inga liv direkt men konstant dålig sömn gör det. :slight_smile:

 

 

Jag håller med Johan. Känns det bra med en rejäl buffert så behåll den. Eftersom du investerar så mycket varje månad så finns det inte något direkt behov av att även investera delar av din nuvarande buffert. Personligen tycker jag att 30 000 kronor i buffert är för lite, jag är en riktig buffertälskare.

Jag håller också med Johan. Behåll pengarna som buffert. De gör marginell skillnad i fondsparandet och nattsömnen är viktigare än någon tusenlapp extra per år. Jag skulle dock separera bufferten från ditt vanliga konto, i synnerhet om du har ett kort kopplat till det. Då är du både skyddad från spontan konsumtion och från bovar :wink: