Den eviga frågan, storlek på buffert?

Hej,

Jag tänkte kolla vad ni kloka anser är en bra storlek på buffert för mig och min sambo.

Vi är 27 och 25 år gamla. Vi bor i hyresrätt i Stockholm som kostar ca 9500 kr/månaden inkl. allt (vatten, el, bredband, försäkring). Vi äger ingen bil, och har inga barn. Jag är utbildad civilingenjör och tjänar ca 26 500 kr efter skatt. Min sambo jobbar som säljare och får ut ca 15 000 kr efter skatt. Vi är båda med i a-kassa + fack (med inkomstförsäkring).

Vi har nyligen börjat funderat på vårat sparande och anser att 4-hinkars-principen verkar vara något för oss! För mellan- och passiva hinken använder vi LYSA. Bufferten kommer vi har på vårat gemensamma sparkonto.

Jag tycker att vi lever rätt ekonomiskt idag och spar 20% (+ eventuella bonusar, övertid etc.) av våran inkomst varje månad utan problem. Framöver kommer vi nog dra ner sparandet till 10%, men vi ville kick-starta nu när vi klarar oss bra utan bil och inte har några barn t.ex.

Min tanke tidigare var att en buffert på 100 000 kr borde vara rimlig för oss, men börjar nu fundera på om den är onödigt stor med tanke på hur vi lever utan bil och barn. Jag ser inte så många större plötsliga utgifter som kan komma och funderar på att lägga bufferten runt 50k - 70k istället.

Vad tycker ni?

 

Tack på förhand,
P

100 000 är ca 2 1/2 månadsinkomster. Tycker det är helt rimligt att ha det i buffertsparande. Jag skulle ta lite högre risk i buffertsparandet över 1 månadersutgifter och köra på 20% XACT OMXS30 och 80% XACT Obligation. Typ en månads utgifter på banken och lönekonto, sen resten 20/80. Lönekonto är där pengar dras när du betalar räkningar osv.

Det beror på hur riskbenägen du är. Själv hade jag valt att behålla de 100 kkr i buffert eftersom det hade gjort min nattsömn lugnare. En lugn sömn är guld värd, inte minst i orostider som nu med Covid-19. Och när Covid-19 är över vill jag ha en buffert som skyddar mig mot nästa katastrof.

Se till att bufferten är fördelad mellan er. Nästa katastrof skulle ju kunna innebära att ni går skilda vägar. Om då en av er sitter på hela bufferten så skyddar den ju inte den andre.