Börsvärdet, vad lite jag förstår

Hej och tack för en mycket bra blogg.

Är det inte märkligt att börens värde är så högt under rådande stund?

Väldigt mycket står still i vårt samhälle. Ingen vet nog den totala omfattningen.

Kollar man en börsgraf för de senaste tre åren så skiljer sig snittet marginellt ca - 5 % tills dags dato.

  • Räknar markanaden iskallt med att staterna ska gå in och täcka alla kostnader? Man ser ingen risk att staterna kräver aktier som motprestation?
  • Är det stora inflödet av kapital från pensionsbolagen som skapar efterfrågan?
  • Vad var det som föranledde uppgången på börsen 2019. Varför var allt så mycket mer värt islutet av 2019 mot ibörjan?
Frågorna kanske inte är för det här forumet. Men det påverkar oss!

/Andreas

Ja vi räknar med att staten använder skattebetalarnas medel för att köpa ut svaga företag från marknaden på botten för att sen sälja tillbaka dem till marknaden på toppen. Så det viktigaste du kan göra just nu är att inte sälja om du inte vill bli blåst.

Ja pensionsbolagen passar också på att köpa på sig nu när bra företag slopas bort i den öppna auktionen.

Uppgången 2019 handlade om girighet och spekulation som vanligt. Det är det som driver marknaden. Förväntningar om framtida vinster. I år krossades de förväntningarna och vi får beskåda hur pass mycket spekulation som försigår på marknaden åter igen. Sorgligt men sant. På tok för mycket spekulationer och för lite investeringar

Varning för killgissning!

Teorin är, vad jag förstår, att ett företags börsvärde är lika med alla framtida utdelningar justerat för risk. Nu har risken ökat och produktionen minskat. Men viruset är tillfälligt och sett över hela världsmarknaden bör det därför vara en tillfällig dipp. Förr eller senare kommer ekonomin igång igen. De flesta framtida utdelningarna bör alltså finnas kvar och räknas fortfarande in i börsens värdering idag.

Min förklaring är säkert tokfel och alldeles för naiv. Hoppas på att någon mer kan fylla på ?

Hej Emil och Magnus,
Tack för era svar och att ni tog er tid.

Jag har uppfattat det så att börsvärdet är det sammanlagda värdet av alla aktier.

Men hur värdet av en enskild aktie bestäms är en gåta för mig.

Det måste vara mycket svårt att räkna fram eller ens uppskatta ett bolags verkliga värde när även experter misslyckas med det ständigt. Och de flesta småsparare har säkert ingen aning. Jag vet att när när det finns fler säljare än köpare går priset ner och när börsgrafen går uppåt blir priset dyrare, men resten är hebreiska för mig.

Ändå sägs det att marknaden är effektiv. Hur kan det komma sig? Kan förklaringen vara så enkel att ingen vet, men när hälften undervärderar och den andra hälften övervärderar visar genomsnittet av alla gissningar bolagets rätta börsvärde? Och om någon säger att hen kan hitta undervärderade bolag handlar det bara om tur.