Förbered er på vidare nedgång

På senare tid har amerikanska arbetslöshetssiffror och aktiemarknaden följt varandra rätt väl (dvs gått i motsatt riktning). Jag tror arbetslösheten kommer öka mer i USA än senaste siffrorna (4.4), vilket antagligen kommer att leda till fortsatt nedgång på börsen.

Se själva här https://www.crystalbull.com/stock-market-timing/Unemployment-chart/

Vet att man inte ska spekulera men svårt att låta bli i dessa tider.

Vad tror ni?

vi är förberedda. enda sen jag började investera har jag har räknat med att förlora minst häften av pengarna två gånger under en 15 års period och ändå lyckas nå mina långsiktiga mål

Om du vet detta, vet inte resten av marknadsaktörerna det med? I så fall kanske det redan är inprisat i marknaden?

A vad menar du att det redan är inprisat? Det är klart att det är inprisat?

Alla investerare måste informeras enligt lag att alla investeringar innebär en risk och att man kan förlora hela eller delar av sin investering. Detta tar sen investeraren hänsyn till i sin allokering innan man gör sin investering.

Jag menar bara att förbereda sig på vidare nedgång gör man väl innan man investerar? Kanske lite sent att förbereda sig för landningen mitt i ett fallskämshopp tex.

Det är egentligen bara två mätpunkter som är intressanta i en investering. Vad du betalar och vad du säljer för. Allt som händer där emellan är redan inprisat om det det är det du menar?

Marknaden rör sig efter investerarnas förväntningar på framtiden, och det kan vara så att investerarna redan räknat in ovanstående arbetslöshetssiffror i nuvarande pris. Så när arbetslöshetssiffrorna senare blir fakta i stället för prognos, så är det inte säkert att priserna går ner ytterligare, eftersom investerarna redan nu
tagit hänsyn till de siffrorna och prisat in dem. Det kan till och med vara så att priserna går upp om siffrorna blir sanna, eftersom marknaden prisat in en ännu värre situation som inte besannades. Det är väldigt svårt att veta.

ah jag förstår vad du menar! bra

Mycket möjligt att det redan är inprisat. Oavsett tror jag kurvan för arbetslöshet fortsätter uppåt nästkommande månaderna till innan den kommer att vända. Har svårt att se att börsen vänder uppåt under samma period.

Menar inte att folk ska panik-sälja. Men de som vill in på börsen nu bör nog inte gå in med allt utan stegvis köpa in sig under året.

Det är alltid klokt att handla (både köpa och sälja) successivt. De som påstår annat har fel. Om man handlar successivt utnyttjar man fördelen att du ser hur vinden blåser. Visst kan man har tur att maxa sin utdelning om man går all in och allt sedan går uppåt ända tills man ska sälja … men det har vi sett nu hur sannolikt det är.

Som vanligt är avkastning kopplat till risk. Man minskar sin risk genom att köpa över längre tid i stället för allt direkt, men man minskar också den potentiella avkastningen. Jan har gjort ett helt avsnitt om det här, om jag inte minns fel?

Statistiskt har han gjort ett avsnitt om det ja. Men han missar den mentala biten när han rekommenderar att man går all in direkt…

Daniel, han har inte missat den mentala biten. Avsnitten på bloggen pratar alltid om att sprida ut investeringarna om man behöver det för stt sova gott om natten. Det är några av oss extremister i forumet som tycker att det är onödigt eftersom det inte tillför något skydd i realiteten. ?

Inte helt säker på att det inte tillför något skydd, eftersom det sänker volatiliteten att sätta in över tid. Det sänker också generellt avkastningen, men högst avkastning vs volatilitet och risk osv… vet inte :slight_smile: Köpa allt direkt men köra 60/40, kontra köpa över tid men köra 90/10, osv.

Detta är ett tydligt inlägg av karaktären “jag vet något som marknaden inte vet”. Alla siffror du lätt har tillgång till som siffrorna ovan kommer alla institutionella investerare också ha prisat in. Institutionella investerare sitter på runt 90% av marknadens pengar.

Med det sagt så anser jag att man alltid ska vara förbered på en vidare nedgång. Ingen vet vart makrnaden kommer dra iväg imorron…

Det är jobbigt att höra klyschan om vad marknaden vet och inte vet. Eller att man inte kan veta vad marknaden inte vet.

Marknaden är mer komplicerad än så. Börsen reagerar på ett otal olika händelser. Dessa händelser finns inte noterade på “marknadens” anslagstavla. Hur börskurserna reagerar världen över en konsekvens av så många faktorer att det vore dumdristigt att påstå att “marknaden” vet vissa saker, som jag inte vet.

Din poäng är?

För att förtydliga.

Spelar det någon roll exakt vad marknaden vet och inte vet? Det enda du vet är ju att det är för komplext för dig att kolla på en enskild faktor. Författaren av tråden trodde ju uppenbarligen marknaden skulle neråt. Nu med facit i hand kan vi konstatera att så inte varit fallet åtminstone på kort sikt.

Så jag har lite svårt att tyda vad ditt inlägg hade för syfte faktiskt?

Man kan inte förstå allt. I vissa frågor krävs insikt. Men glöm det och fortsätt kommentera. Ibland blir det rätt.

Tack, det ska jag göra! :wink: