Buffert för en sjukpenionär

När det pratas om buffert i olika media säger man att det är bra att ha ett par månadslöner sparade. Ifall man blir sjuk el arbetslös t ex.

Men för mig som är sjuk redan sedan många år och lever på sjukpension, ca 13.000 idag och 10.000 om 1 år och 7500 kr om 5 år, hur mycket kan det vara bra att ha i buffert?

Bor billigt själv i liten enkel stuga/hus i skogen. Låga månadskostnader i form av räntor och el, eldar
med ved från egen skog, så mycket jag kan. Sen går naturligtvis saker i hus sönder. Bor väldigt enkelt och har små krav på hur huset ska se ut även om det är viktigt att "hålla det i form". Målade bl a om huset i år.

Blir inga köks eller badrumsrenoveringar i 200.000 kronors klassen, räcker att byta om något går
sönder. Bor själv så sliter mindre på grejorna. Har en bil modell äldre som jag lagt en hel del pengar på. Kan inte vara utan då jag har flera kroniska sjukdomar och kan behöva åka in till sjukhus när som helst och det finns ingen buss där jag bor. Lägger undan 700 kr i månaden till framtida reparationer på bilen, ska inte köpa någon ny/gammal bil tänker jag.

Har fasta räkningar varje månad på ca 6800 kronor varje månad inklusive allt. Sen lägger jag undan ca 2800 kronor varje månad för räkningar som trillar in oregelbundet under året och andra utgifter som är oregelbundna. Kommer få sänkt månadsinkomst snart och "vrålsparar" till min buffert för närvarande.

Hur mycket kan vara lagom för mig att ha i buffert? För närvarande har jag 30.000 kronor, en del på nätbank med 0,75% ränta och en del på Spiltan Räntefond Sverige, målet är väl ca 50.000 kronor.

Att flytta till lägenhet finns inte på kartan...

Ingrid

Rent allmänt tycker jag inte att man ska överdriva buffertsparandet. En del rekommenderar ju många månaders nettolön i buffert.

Men det kan vara en sport i sig att kunna lägga undan så mycket som möjligt utan att man lider av det så att säga.

Jag tycker att du är inne på rätt väg!