Dags att köpa svenska fonder igen?

Jag kör ju en alla väder variant, och har i nuläget noll exponering direkt mot svenska bolag.

Valde att sälja av min homebias för ett år sen ca. Och satte det i Xtrackers MSCI World Momentum (XDEM),

Men nu, med tanke på att kronan står lägst på länge, så kanske det är dags att sälja lite av det som jag idag har i EUR Xtrackers MSCI World Momentum (XDEM) och istället välja OMX.

Vi pratar om kanske 2 procent av portföljen så det är ju inte något revolutionerande jag funderar på att göra. Men lite marknadstiming kan ju vara kul :slight_smile:

Jag vill tro att några av Lysa eller Opti nyligen gått åt andra hållet - men jag har följande take på det:

Min tanke går i banan att svenska företag säkert är inprisade rätt av marknaden. Markanden kan i vart fall mer än jag. Fördel av home bias är inte jag så övertygad om egentligen.

Men just nu; har internationella spelare kanske i viss utsträckning valt att låta bli lilla sverige pga valutarisken. Den risken har ju infriats nu kan jag tänka. Vi som bor här och investerar i SEK och så småningom och i det stora hela lever med den valutan hamnar på andra sidan bordet i den ekvationen. Vi är där vi är och nya pengar jag puttar in i portföljen kommer ju in i SEK också. Lika så det jag ev. tar ut.

Jag tror inte svenska bolag på samma vis som tidigare i historien gynnas av låg valuta, men det är nog inte något som missgynnar heller i det stora hela. I alla fall arbetsintensiva export bolag gynnas. Men jag tänker inte ge mig på enskilda bolag. Så det får i så fall bli omx.

Det är alltså en tro på att svenska bolag i det stora kommer klara nuvarande ekonomiskt läge bra relativt världsmarknaden, låga arbetskostnader och svensk skog och andra råvaror gynnas, samt att svensk krona kommer stärkas på sikt jag väljer att spekulera i om jag köper OMX. Såklart missgynnas de som är importberoende, men det vägs i det hela upp av arbetskostnaderna - hoppas jag.

På minussidan är så klart den nuvarande regeringen; borgerliga regeringar har ju inte gjort sig kända för att hantera lågkonjunkturer och kriser särskilt bra i tidigare perioder. Men det säger jag inte för att dra igång politisk debatt utan, jag tror det bidrar till att valutan åker neråt nu. Det är den internationella bedömningen av samma sak.

slutsatts: I mitt fall är det en spekulation på medel kort sikt först och främst 6 månader, i andra hand 3 år, i tredje hand tänker hålla tills jag får rätt till slut eller ångrar mig av något nytt läge :slight_smile:

Hit me med era åsikter!

1 gillning

Sex månader tror jag inte på som idé. Tre år kan väl vara en variant. Sedan är ju slutresultatet beroende av många fler faktorer än enbart kronans utveckling.

2 gillningar

Tror vi är ganska många som övervikta lite mot Sverige på sistone. Förväntade avkastningen mot Sverige ligger betydligt högre för de kommande 10 åren än för globalt. Just på grund av valutan.

Tanken är ju att bidraget från valuta ska vara noll över lång tid och nu har vi ju haft en väldigt svag valuta ett tag. Historiskt sett har det ju förr eller senare korrigerats.

Men som sagt det här är en spekulation för en liten del i lekhinken tänker jag.

6 gillningar

Jag håller på att noja lite över det här. Jag tänker som så att om kronan stärks blir den svenska marknaden mindre attraktiv (för kapital, inte för export) och kapitalflöden går ut ur landet, dvs värderingen av svenska bolag sjunker.

Man kan alltså inte vinna, är min slutsats (utan att titta på konkreta siffror). Eller, man kan ju sitta med kontanter, men det har ju andra problem.

2 gillningar

Det är fördelningen mellan global och lokal som Dual Momentum handlar om. Man kan resonera sig fram till vilken marknad som borde gå bäst. Eller också kan man titta på hur majoriteten av kapitalet gör genom att jämföra utvecklingen för olika index över en period som man är bekväm med. Hur man än gör blir det ju en form av spekulation. Men man kan ju försöka få över oddsen på sin sida.

2 gillningar

Ett inlägg fullt av spekulationer och en del stavfel. Men låt oss bryta ner det lite.

” Jag vill tro att några av Lysa eller Opti nyligen gått åt andra hållet - men jag har följande take på det:”

Vad menar du? Har Lysa eller Opti gått åt andra hållet? Dvs. mindre home bias? Lysa har väl fortfarande 20% eller har jag missat något?

” borgerliga regeringar har ju inte gjort sig kända för att hantera lågkonjunkturer och kriser särskilt bra i tidigare perioder.”

Vad har du för belägg för det? På vilket sätt skulle marknaden ha högre förtroende för en svag koalition av socialister, kommunister och miljöpartister som under förra mandatperioden stödde sig på en politisk vilde?

Opti pratade i senaste RT-avsnittet om att de tagit bort sin home bias helt och hållet. Tror det är det TS syftar på.

1 gillning

-67% Skr mot dollarn sedan 2014
-30% Skr mot Euron under samma tid.
Tror ni bara det beror på räntedifferanser eller är det strukturella problem?
Hur många nya bolag med 100.000 anställda har ni sett i Sverige sista åren eller försvinner bolag och arbetstillfällen utomlands. Hur är ekonomin i SKR? Hur ser belåning och utbildning av nästa generation ut? Ökar kriminaliteten. Finns en mängd faktorer som påverkar. Vad tror ni?

I oroliga tider brukar USD stiga, vilket gjorde att med Svensk depå så gick globalfonder nästan sidledes 2022 (minus 9%), fast börserna sjönk runt 30%.

Man får ingen dollar hedge om man köper Svenskt. Då får man ta hela nedgången.

1 gillning

Hur tänker och ser du på det här idag? om man jämför från Maj.

I början av 2021 var sek/dollar nere och nosade på 8kr från en topp i början av pandemin. Stimulanser, risk-on osv. Sen drog det ihop sig till krig osv i Europa med allt vad det ledde till. Hade vi inga strukturella problem i början av 2021?

Sen visst har vi belåningen och det tidigare ränteläget som biter en där bak men men…

Se gärna här: