Dags för studier

Tjenare. Kille på 21 år här som nu har kommit in på Universitet och ska studera kommande 5 åren i Linköping. Har fast anställning på min nuvarande hemort och får ca 34000 brutto som elektriker.

Har ca 200tkr på börsen och 50tkr i buffert, sitter nu i valet och kvalet om man ska köpa sig en lägenhet i Linköping där jag ska spendera mina kommande år så till min fråga.

Vad anser ni vara rätt här? Att plocka ut sina börspengar och lägga som insats på lägenhet, alt låna pengar till kontantinsats av föräldrar för att kunna behålla mina 200tkr i min index fond ihop om att se fortsatt tillväxt. Studielånet ligger på ca 10tkr och mitt mål är väll att hamna i ca 4-5tkr hyra för att kunna stoppa undan iallafall 500-1000tkr varje månad under min studietid.

Hyresrätter är svårt att få tag på och kan kosta upp emot 6-7tkr i Linköping.

Mvh Stort fan

Grattis till att ha kommit in på universitetet!

Som student hade jag i första hand satsat på en hyreslägenhet, om det är möjligt att få tag i. Du blir mer flexibel då. Nu vet jag inte dina förutsättningar men tänkbara aspekter:

  • Du är singel idag? Du kanske träffar nån du vill flytta ihop med.
  • Känner du till Linköping väl? När du bott där ett tag lär du känna stan bättre och vet i vilka områden du vill bo.
  • När du är klar med studierna kan du lätt och snabbt flytta till annan ort, om jobbet kräver det.
  • Bostadens utgifter blir mer förutsägbara. Du behöver inte ha buffert för reparationer. Det är smidigt att kunna ringa vaktmästaren när saker går sönder.
Visst kan man flytta från en bostadsrätt, men det går inte att komma ifrån att processen är lite besvärligare.

OM du trots allt ska köpa en bostadsrätt är det ekonomiskt bättre för din del att låna räntefritt från föräldrarna än att ta ut dina besparingar från börsen. Om börsen stiger är det dina föräldrar som missar avkastningen de annars hade fått. Det beror helt på vilka resurser dina föräldrar har och hur pass mycket du vill utnyttja dom.

Hur tänker du göra med bolåneansökan när du är blivande student? Dina föräldrar lär väl behöva gå in som medsökande?

Att äga boendet är ofta billigare än att hyra men det finns många aspekter av det som påverkar.

En vän till mig ska studera i Malmö och valde att skaffa bostadsrätt. Hon hittade en för miljonen och har lånat 700t kr. Avgiften till föreningen är 3400 kr (inkl Internet), räntan 990 kr och amorteringen 580 kr. Det blir en total månadsutgift på 4900.

Av det är amorteringen egentligen ett sparande som du får tillbaka när du säljer lägenheten, men som student med begränsad inkomst måste du ändå titta på hela månadskostnaden.

Men det finns dolda kostnader också. Om värdet på bostaden går ner tills du ska sälja så är det en kostnad. Hur stor den är blir svårt att uppskatta för du vet inte nu hur bostadsmarknaden kommer utveckla sig. Dessutom är den effekten mindre än man kanske tror! Om bostadsmarknaden går ner kommer kanske även ditt framtida boende att vara billigare. Det viktigaste att tänka på blir därför att du inte ska betala mer än vad bostaden är värd just nu. Jag gav ca 50t i överpris på min lägenhet. Om jag bor här i fyra år så innebär det 1000 kr/månad i extra “hyra” för att jag betalat för mycket. Däremot tänker jag inte försöka gissa hur värdet i övrigt kommer utveckla sig, det kan gå både upp och ner.

Kolla på Booli vad kvm-priset för liknande bostäder i området brukar gå på så får du ett hum. Titta INTE för mycket på utgångspriset, det är bara en fantasi.

Nästa dolda kostnad är som andra redan sagt, att om något går sönder så får du själv laga det. Vänner som hyr brukar alltid dra upp hur jobbigt det måste vara för mig om mitt kylskåp går sönder. Men ärligt talat, ett nytt kylskåp kostar ca 6000 kr och håller i 10 år. Det är typ 50 kr i månaden. Då tycker JAG att det är skönare att kunna välja kylskåp själv, och så himla jobbigt är det inte. Jag har ägt mina boenden i 13 år och bara behövt köpa kylskåp en gång. Inte värt att betala ett hyresbolag för om du frågar mig. Det omvända gäller nämligen också: om du tycker att spisen i hyresrätten är kass, då får du antingen vänta tills hyresvärden tycker det är dags att byta eller så får du betala högre hyra medan bostadsrätteägaren kan ta utgiften en gång och välja själv. Ska man vara noga så ska man räkna ihop precis allt underhåll (inklusive nytt badrum och kök vart 25:e år), och då hamnar vi kanske på 500 kr/månad.

Så den sista dolda kostnaden, kapitalkostnaden. Om du har handpenningen på börsen så har du en förväntad avkastning på pengarna. Hur stor den är kan man inte veta i förväg eftersom ingen vet hur börsen kommer utveckla sig i framtiden. Låt oss ändå anta något högt, typ 8% per år. Min vän lade in 300t i handpenning, så hon missar kanske en avkastning på 2000 kr i månaden.

Räknar vi allt korrekt så struntar vi i amorteringen, sparar 500/månad för renoveringar, och gråter över missad avkastning på börsen. Då kostar min väns lägenhet 3400+990+500+2000 = 6890 kr i månaden. Detta är för en tvåa med balkong och badkar i Malmö, med Internet. Det är billigare än motsvarande hyresrätt men inte med så stor marginal.

Så hur ska man tänka som student? För min vän var kassaflödet varje månad det viktiga, så hon räknar bara en kostnad på 4900 kr/månad. Det är inte strikt korrekt men sett till pengarna som blir kvar i plånboken under studentåren så är det inte helt fel heller.