Ekonomin när man flyttar ihop

Hejsan alla!

Hoppas ni kommer kunna hjälpa mej med en liten klurig fråga…

För 4 år sedan skilde jag mej och köpte ut min exman ur huset. Så det äger jag till 100%.

Jag har nu sedan ett år tillbaka träffat en ny man och nu har vi planer på att flytta ihop ? Vi kommer då att flytta ihop i mitt hus.

Jag har sedan tidigare 3 relativt stora killar som bor hos mej varannan vecka och min blivande sambo har 1 mindre kille som bor hos honom varannan helg.

Nu till frågan

 

Hur gör man rent ekonomiskt?
Att dela på alla fasta kostnader och räntan på huslånet är inga konstigheter. Jag har som tanke att fortsätta betala amorteringen själv.
Men hur gör man när man ska göra renoveringar av olika slag och betala sånt kontant? Det är ju ingenting som kommer synas som ränta och det är svårt att spara ihop till stora renoveringar själv. Står precis nu i startgroparna att bygga nytt kök vilket kommer kosta runt 100 000:- som jag sparat ihop till nu :v:?
Det är ju iofs värdehöjande för huset, men jag gör det ju inte för att få ut mer när huset säljs, utan för vår trivsamhets skull.

Jag är då rädd för att det kommer kännas som att mina pengar kommer gå till sparande för renovering samtidigt som han kan spara till andra roliga saker.

 

Tråkigt med pengadiskussioner, men bättre att göra det innan inflytt så kanske man bara kan njuta sen.

//Anna

Med ränta gissar jag att du menar den faktiska summan som du betalar till banken varje månad? Egentligen så borde ju din blivande sambo betala ränta på 50% av husets värde, oavsett hur mycket du har lånat. Hans “hyra” ska ju inte bero på din belåningsgrad. Han hyr ju i praktiken bostad av dig och du är hans hyresvärd.

För köksrenoveringen så borde alltså hans hyra öka litegrann iom att värdet på huset ökar, men du ska betala investeringen eftersom det är du som kommer äga det som köps in till renoveringen.

Detta gäller ju såklart om du fortsatt ska stå som ensam ägare till huset och ni skall ha separata ekonomier.

Sen kan man såklart göra hur man vill, det är ju du och din sambo som skall vara överens. Men ovanstående är det ekonomiskt korrekta sättet.

Håller med, det lättaste är att han betalar hyra. Det är också så att du har kapital bundet i huset (handpenning/amortering) medan han kan investera sitt sparande på annat vis.

Det hyrs faktiskt ut hus. Ett tips är att försöka ta reda på vad hyran är på ett likvärdigt hus i trakten och så betalar han hälften. Då får du betala renoveringar själv. Kanske att du går ner lite i hyra mot att han hjälper till när ni snickrar tillsammans.

Det finns också familjejurister som kan hjälpa er att skriva samboavtal och hyresavtal. Jag tycker ni ska prata med en sådan så att det inte blir trassel vid en eventuell separation.

Håller fullständigt med. Säg att villan hade varit obelånad. Då hade ju din sambo kommit undan alldeles för billigt. Låt dig inte bli utnyttjad!

Ur ditt perspektiv är ovanstående bra förslag men ur din sambos perspektiv så ber du honom skaffa hyrlägenhet. Att äga sin bostad har historiskt varit en bra affär. Ska din sambo inte ges den chansen till 50%? Hur skulle du själv göra inför ett sånt scenario? Vill du äga eller vill du hyra? Sen vet ju inte jag om din sambo kan ( ekonomiskt) eller vill äga?

1 gillning

Ska ta hänsyn till barnen? 3 stora barn bor hos henne varannan vecka och 1 litet barn bor hos honom varannan helg. Är det ok med sambo att dela 50% fasta utgifter (tex el, vatten och mat, mm) eller dela rimliga proportioner? Det är för tidigt att prata om husets äganderätt (oavsett han vill äga eller inte) eftersom de har varit tillsammans bara 1 år. Det är bättre att ha varsin ekonomi just nu.

Tack alla för bra tankar.
Givetvis kommer vi inte dela lika på kostnaderna som gäller barnen (tex mat), det skulle inte kännas rättvist eller bra på något sätt.
Alla kostnader som rör boendet förutom lånet (försäkring, el, vatten, sopor, larm, tv, bredband osv) är ju sånt som vi nyttjar båda två och som inte ligger kvar som nått värde i huset, så den biten blir ju inte alls konstigt att bara dela rakt av.
Men den andra biten är lite klurig faktiskt.
Min blivande sambo vill inte och kan inte gå in som ägare i huset, så där behöver vi inte ens fundera.

Jag tycker att tanken om att räkna på vad den faktiska räntekostnaden hade varit om bostaden var belånad till 100%, sedan tar du 50% av det plus ett litet påslag för slitage av huset som ska vara bidrag till just renoveringar.
Då borde du få en skälig “hyra” till din blivande sambo, som andra har sagt här ovan, låt dig inte bli lurad och ta för lite, det är du som står ansvarig för huset och sambon kan lämna när som helst med dig kvar i ett hus som behöver göra en stor renovering.

Tänker du då att jag ska räkna på ett lån till villans värde alltså?

Ett tag sedan detta skrevs nu och missade att du ställde en till fråga.

Men tänker mig att räkna ut en ränta på lånet till 100% för att din belåningsgrad inte ska vara till grund vad din sambo betalar, sedan ett påslag på det för slitage.

Bara ett snabbt räknaexempel hade blivit:

2 000 000kr x 2% ränta = 40 000kr
40 000kr/2 = 20 000kr
20 000kr/12 = 1666kr

Sedan ett påslag på det för allt slitage så hade jag iaf tagit minst 4000kr/månad allt tillsammans.

Hade varit kul med en återkoppling från dig Anna med hur det blev?

1 gillning

Hejsan Robin
Nu var det jag som missade att du svarat…
Jag tycker ff att det här är klurigt faktiskt.
Just nu betalar vi lika för alla fasta faktiska utgifter för bostaden. Räknat i snitt utslaget på ett år.
Det som inte blir riktigt bra ändå är ju att jag inte vill ta nya lån för den rusten jag gör utan betalar allt kontant, vilket gör att det behöver sparas mycket pengar men ränteutgifterna ändras ingenting uppåt.
Missförstå mej inte nu.
Det är ju helt upp till mej att välja att låna eller inte. Men standarden på huset höjs, men inget händer med ”hyran”…

Sen är det även klurigt vad som räknas till värdehöjande på huset eller vad som bara är för vår egen trivsels skull (som vi egentligen borde betala tillsammans).

Inte helt lätt med allt sånt här

Tacksam för återkoppling, igen

I ditt fall då, vad räknas inom dessa “fasta utgifter” som du använder för beräknad till hyran?

Jag tycker att det blir helt skevt att du inte ska ta ut något i hyra inom området slitage eller “kostnaden” för att låsa kapital.
Du sitter där då med att behöva spendera alla dina pengar på att spara till renoveringar som din sambo får ta del av men inte behöver betala något för, inte genom någon direkt kostnad eller hyra som höjs.

Jag skulle säga att det är bra att vara tydlig så tidigt som möjligt med detta, han borde förstå att det inte är rimligt att inte betala för allt som ingår.

1 gillning

Det som jag räknar in i de fasta kostnaderna är: räntan på lånet, el, vatten, värme, sophämtning, larm, bredband, försäkring, anticimexavtal, tv.
Sen delar vi lika på maten (mina 3 killar bor här varannan vecka och hans son bor här varannan helg)

Sen jag skrev så har vi faktiskt pratat om det här och kommit fram till att dela på vissa saker av rusten. Så nu känns det mycket bättre. Tråkigt om pengar ska bli ett problem i ett förhållande.
Men helt klart är att det skulle vara enklare att äga boendet tillsammans.

Då har du iaf tagit hänsyn till den faktiska räntan, men som vi redan har varit inne på så finns det mer “indirekta” kostnader som även bör tas i hänsyn till hyran.

Vad bra! Skönt att ni har kommit fram till en bättre lösning! :slight_smile:

Håller helt med, pengar kan verkligen bli en stor börda i ett förhållande om man inte har det helt utstakat om hur man vill bedriva sin gemensamma ekonomi.

Verkligen, allt blir väldigt mycket enklare då :sweat_smile: