Enkel RikaTillsammans-portfölj för 400:- per månad

Hej alla!

Jag kom på att det går att göra en ganska enkel och billig långsiktig RikaTillsammans-portfölj med månadssparande för 400:-.

25% Avanza Global
25% Pacific Precious
25% Spiltan Räntefond Sverige
25% AMF Räntefond lång

Totala produktavgiften är 0,34%. Fördelen är ju att man kan månadsspara i den.

Jag förstår att den inte är helt optimal och de fonder som Jan har i sin är ju flera olika inom respektive tillgångsslag. Men, i all sin enkelhet så borde denna portfölj bete sig på ett liknande sätt som den Jan har.

Om vi utgår från teorin att 80% av avkastningen utgörs av tillgånggslaget och resten vilken fond så borde “min” portfölj klara sig bra. Den har globala aktier, långa räntor, korta räntor och guld. Det är ju grunden i RT-portföljen.

Hur ser ni på tanken att ha en sådan “RikaTillsammans-portfölj”? Jag tänker att det öppnar för sparare som inte har så stora summor, men ändå vill ha en stabil avkastning med målet att inte förlora pengar.

Jag tänker testa ett år och se vad det ger.

/Indexpatronen

Vad har portföljen för förväntad avkastning?

Hej Indexpatronen,

Jag skulle avråda från det här då den inte kommer att bete sig riktigt som en Permanent Portfölj/RikaTillsammans-portfölj. Framförallt för att du bara får till tre av fyra ben. Det fjärde benet, som ska skydda i ett deflationsscenario, saknas.

I deflation (när räntan går ner) så vill man äga långa räntefonder. För att få till en avkastning som kompenserar för nedgången i de andra tre benen behövs durationer på 20+ år. I AMF Räntefond Lång får du på sin höjd en duration på 7 år.

Det betyder att när räntan går ner 1 procent ökar den i värde med ca 7 procent (allt annat lika). Du skulle behöva typ en fond som ökar med 25 % i värde på samma ränteförändring - något som en räntefond med en 25 årig duration gör.

@CL - målet ska vara en absolut avkastning på 3-5 procent per år OAVSETT marknadsläge.

 

Jan, jag förstår att den inte är helt optimal. Jag tycker dock att det är ett intressant alternativ för den som vill sikta på en positiv avkastning i alla väder. Det är synd att det inte går att enkelt månadsspara i någon riktigt lång räntefond. Jag vill dock prova under en period och 400:- per månad är inte så fasligt mycket pengar.

Jag har funderat på samma sak och backtestat den senaste tre åren (spoiler: avkastningen hade varit 3,1% per år i snitt):

https://lekonomi.blogspot.com/2019/01/permanent-portfolio.html

Använde Länsförsäkringar Global Indexnära istället för Avanza Global eftersom Avanzas fond inte har så lång historik, bör bli samma resultat. Pacific Precious har ju bara funnits i tre år så gick inte att få längre historik än så tyvärr.

 

Vad är det med folk och ädelmetaller?

Ädelmetaller, guld, råvaror har ingen förväntad avkastning. Visst, Markowitz visade matematiskt att sådana innehav kan förbättra den riskjusterade avkastningen - OM DOM ÄR RÄTT DIVERSIFIERADE. Det förutsätter att man har räknat på det. Vilket sällan någon av förespråkarna gör. Att placera 1/4 var i olika innehav och hoppas på det bästa är dumt så det skriker om det.

SHB Precious Metals är proxy eftersom Pacific Precious saknar längre historik. Jag jämför med 25% MSCI World och 75% AMF Räntefond Lång, 2008-2018:+-----------------------+-------+-------+---------------+--------+
| Portfölj       | CAGR | Stdev | Max. Drawdown | Sharpe |
+-----------------------+-------+-------+---------------+--------+
| "Permanent Portfolio" | 4,95% | 6,09% | -9,73%    | 0,75  |
+-----------------------+-------+-------+---------------+--------+
| 25/75         | 5,49% | 3,73% | -4,22%    | 1,32  |
+-----------------------+-------+-------+---------------+--------+

Risken är närmare det dubbla jämfört med 25/75 och nergångarna större. 6% standardavvikelse motsvarar en portfölj med 50% aktier (!). Du har alltså skapat en portfölj som avkastar lika mycket men till högre risk och större nergångar. Gratulerar!

Kan vi sluta rekommendera guld nu?

Formateringen…

CL, jag har uppfattat det som att guldet ska agera motvikt mot en sjunkande aktiefond och på så sätt hålla kvar värdet på dina pengar.På samma sätt ska aktiefonden agera motvikt mot guldet, dvs när fonden stiger och guldet sjunker öppnas köpläge. Det ser ut som att guld och aktier har större motvikt än aktier och räntor.

Jaja…jag har inte kunskapen att fördjupa mig i de matematiska modeller som behövs för att räkna på det ordentligt. Din beräkning visar ju klart att jag kan få en högre sharpekvot med 25/75.

@Jan; vad har du för sharpekvot på din RT-portfölj?

Frågan är huruvida portföljen överhuvudtaget bygger på teori eller om det är en investeringsstrategi. Det sistnämnda bygger på backtesting. Det är lätt att efterhand välja ut portföljer som gått bra. Hindsight is always 20/20, som man säger.

Teorin kräver att guldet (ädelmetaller i det här fallet) har negativ korrelation med både aktier och obligationer. Problemet är att korrelationer ändras över tid. Det finns perioder när guld inte alls fungerar som motvikt. Korrelationen måste även ha rätt styrka, dvs. gå upp med rätt antal procent för att kompensera andra innehavs nergångar.

En viktig poäng som sällan diskuteras, eller rättare sagt; det görs i form av “vi kan inte förutsäga framtiden”.

@CL; hur investerar du själv? Nyfiken…

/Indexpatronen

Jag öppnade ett ISK idag och satte in 400:- i 25% LF Global och 75% AMF Räntefond Lång för att se hur dessa två beter sig under året. Mest för att det är kul att testa.

Indexpatronen: 25% globalfond och 75% AMF var inget investeringsråd. Jag valde det som ”jämförelseindex” för att aktiedelen skulle vara densamma.

Jag vill påstå att det inte finns permanenta portföljer. Alla portföljer stöter på nergångar förr eller senare. Väldigt många försök har gjorts att designa sådana – det finns t.o.m. ett namn för det – hedgefonder.

Du skulle kunna göra en egen ”hedgefond” genom att kombinera t.ex. 10% Avanza Zero och 90% AMF Räntefond Lång. Portföljen har sedan 2005 aldrig gått minus (mätt i år). Portföljen kan förbättras ytterligare genom att byta ut 15% av AMF till realränteobligationer. Tydligen kan en liten andel realräntor minska portföljens volatilitet. Vill du fördjupa dig och experimentera med portföljer finns verktyget https://www.portfoliovisualizer.com. Den kräver dock att du har fondernas historik i CSV.

@CL; jag tog det inte som ett investeringsråd och jag kommer inte investera så heller. Jag har satt in 400:- på kul för att se hur den beter sig bara. Baserat på dina input har jag frågat Jan varför GB-portföljen i sin enklaste form har en kort räntefond istället för en lång. Hans kommerntar var att det kanske ska ändras till en lång i stället. Vi får se. Själv har jag 100% globalfonder och sparkonto. De här viktade portföljerna är bara för att lära mig och med minsta möjliga summa.