Exempel på marknadsneutrala fonder och investeringar?

Hejsan, i podden pratar ni ibland om marknadsneutrala fonder och investeringar och förstår att det är extra viktigt speciellt nu när räntan med allra största sannolikhet kommer gå upp och börsen ner för att säkra sina pengar i en trygg investering.

Men kan ni ge något exempel/rekommendationer på marknadsneutrala fonder/investeringar? Det jag hört av er är då kanske Guld och låg risk hedgefonder, stämmer det?

Som jag förstått det så tipsar Jan om räntefonder men långa räntefonder är ju inget att rekommendera nu när räntan är påväg upp vad jag förstår, det sa ju även Eric Strand i de avsnitten han är med.

Hur tänker ni?

Tacksam för svar!

Hej Johanna!

Är du i uppbyggnadsfasen av ditt sparande eller är du i den värdebevarande fasen är den första frågan du ska ställa dig när du funderar på marknadsneutrala fonder.

Eftersom jag själv är i uppbyggnadsfasen så investerar jag inte efter gissningar från så kallade “experter” och dysterkvistar om när räntor ska gå upp eller ner och när börsen ska gå upp eller ner. Jag investerar långsiktigt i en global indexfond (Avanza Global som har 0.10% i avgift) genom månadssparande och när jag får chans att peta in lite extra. Mitt mål är att köpa så många andelar i fonden som möjligt fram tills jag inte kan spara längre.

Är du i den värdebevarande fasen så tycker jag personligen att investera i guld är en spekulation och inte investering och att lågrisk-hedgefonder är dyra så lite cash är ju en garanterad värdeminskning men kan kanske användas som en hedge.

Jack Bogle från Vanguard som dog i januari 89 år gammal hade själv 50% på börsen och 50% i bonds till den dagen han dog och tyckte inte att man skulle krångla till det mer. Sen tvistar dem lärde om vad man ska ha i dem där 50% som inte är exponerade mot börsen.

Tack för svar och dina tankar!

Jag är också i uppbyggnadsfasen i mitt sparande och håller på att bygga upp min nybörjarportfölj och mellanriskportföljen enligt Jans rekommendationer. Men började ändå bli lite nojjig då den delvis består av långa räntefonder och vad jag förstår så är det inte någon bra investering med marknadsläget just nu så förstod att något marknadsneutralt skulle vara säkrare. Man vill ju inte lägga pengarna på något som med största sannolikhet kommer gå ner. Men absolut, det är ju ändå spekulation.

Men har nog ändå hamnat i att jag kanske amorterar lite extra på mitt bolån istället för att köpa mer av de långa räntefonderna även om jag idag endast har 40 % belåning på vår lägenhet i centrala göteborg. Vad tycker ni om det?

Vad betyder Bonds? Är det fonder eller obligationer/räntefonder eller både och?

Obligationer.

Jag håller med om Eliziums svar. Med det sagt, så har jag några bra hedgefonder i artikeln:

Notera dock att ingen av dem kvalade in i portföljerna...

Tack Jan, ska kolla in dem! Men tycker du att man ska strunta i de långa räntefonderna tills efter kommande lågkonjunktur eller fortsätta som vanligt och fortfarande månadsspara i dem?