Feedback fondportfölj, tacksam

Hej vänner!

Jag vill starta ett fondsparande. Läst på massor nu. Sparhorisont: 10-15 år. Riskprofil: Åt det högre hållet, jag vill ta risk för att öka chansen för högre avkastning, dessutom är ju detta spar +10 år. Vill ha billigt sparande men kan tänka mig betala högre förvaltningsavgift för vissa fonder (se nedan). Vill vara bred men också investera i nischer.

 

MITT FÖRSLAG:

AMF räntefond lång 10%
Avanza global 45%
Core ny teknik 10%
DNB Healthcare: 5%
Länsförsäkringar tillväxtväxtmarknad: 5%
Plus småbolag Sverige index: 5%
Spiltan aktiefond investmentbolag: 10%
Swedbank robur Access Asien: 5%
Seb Europafond index 5%

Tankar:

Jag vet att sparandet är på lång sikt men vill ha 10% räntepapper för åtminstone lite krockkudde (jag tror jag är lite känslig för kraftiga svängningar, och jag vet att denna höga exponering (90% aktier) kmr vara svängig men ändå skönt med lite räntepapper

Core ny teknik: dyr men jag tror denna är värd pengarna.

Avanza Global och Europafond: Jag tycker man blir så himla exponerad mot USA i AG och knappt i Europa, därför tillägg av Europafond.

 

Plus småbolag och spiltan investment: Kanske lite överlapp och mycket Sverige, men vill ha Sverige och ser det som en ökad chans till avkastning (litet land -> högre risk).

 

Länsförsäkring tillväxtmarknad och access Asien: Överlapp ja, men ändå lite fler länder man exponerar sig mot om man har båda.

Supertacksam för era tankar och feedback!

Hej. Ser bra ut. Du argumenterar för dina val men här på RT brukar folk inte rekommendera nischfonder på grund av höga avgifter och för mycket spekulation.

Angående tillväxtmarknadsfond så finns Avanza emerging market som har lägst avgift. Jag kör på denna.

Angående småbolagsfond vill jag tipsa om Handelsbankens globala småbolagsfond med exponering mot 2000 småbolag. Annars ser det bra ut.

Lycka till:)

Tycker själv det inte är något fel att t.ex lägga in en dyrare fond i en nisch av någon anledning som man själv tycker är rimlig, men att bara köpa dyra fonder som försöker slå ett globalindex har jag svårt att motivera.

Tycker också det ser bra ut, som ovan skrev så kan du ha Avanza Emerging Markets som är billigare!

Tack för er feedback! Ser nu att SEB Europa Indexfond tar avgift för valutaväxling. Värt att ha en sån fond i sitt långsiktiga spar eller kan det bli dyrt i längden? Denna gång stod det 0,25% valutaväxlingsavgift.

Tyvärr är det en extrakostnad i vissa fonder, kan ofta vara värt att kolla upp en fond som inte köper i någon annan valuta.

Däremot blir bara växlingen en gång om du inte köper och säljer fonderna. Så blir inte dyrt i längden.

Men borde finnas någon annan Europafond som inte tar valutaväxlingsavgift?

Ja det borde det ju verkligen finnas, ska kolla upp det. Jag planerar ju att månadsspara via autogiro så tanken är att det kommer bli fler fondköp. Tack för snabbt svar Robin!