Fel tid att investera efter lång uppgång?

Hej!

  1. Jag tycker att ert resonemang kring ekonomi är balanserat och bra. Jag har först nu insett utväxlingen av ränta på ränta, och tänker börja investera långsiktigt. Men...… är det rätt tidpunkt efter så många år av uppgång? Jag vill ju inte att det första året är ett av de år som kan gå back väldigt mycket under en 15-års-period. Är det bättre att avvakta nästa stora nedgång?
2. Är det gratis att ha ett robot-konto på LYSA?
  1.  Om jag inte kan hitta era föreslagna fonder i min bank, hur väljer jag en liknande fond?

Hej Ulf!

Angående din första fråga - se gärna avsnittet: “Investera nu eller efter börskraschen

Nej, det är inte gratis att ha konto på Lysa. De tar ca 0.2 % i avgift och fonderna kostar ca 0.2 % vilket ger en total avgift på 0.4 %. Däremot påstår jag att det är svårt att bygga ihop en likadan portfölj billigare än vad de gör, särskilt på grund av att de har volymrabatter. Ännu svårare blir det om man dessutom tar hänsyn till tiden man behöver investera själv.

Alla fonder vi rekommenderar finns på Nordnet eller Avanza.

Lycka till med ditt sparande!
Jan

Ja time in the market beats timing the market. Jag använder lysa också, för det tar stor energi att försöka skapa en liknande portfölj manuellt. Gör jag det själv så finns det inget som säger att jag skulle lyckas bättre ändå, så det känns egentligen helt meningslöst att sätta ihop en portfölj på Nordnet/Avanza. Det jag dock saknar är möjlighet att lägga till guld som tillgångsklass, men det kan man ju lösa lätt på Nordnet/Avanza vid sidan av Lysa.

Exakt så tänker jag med! Då kan man fokusera på att komplettera med guld samt så sneglar jag även på skogsfonden.

Vilken skogsfond och varför?

Skogsfond Baltikum för att skog är en real tillgång (=annat tillgångsslag) som inte har en särkilt hög volatilitet. Frågan är bara hur mycket företagsrisk man tar i det här och hur mycket som är den underliggande tillgången.