Flytta pengar från aktiedepå till isk med 100% aktier?

Hej,

Jag har en del aktier i en aktiedepå (bara svenska aktier) och en högriskfond och en medelrisk fond hos min bank. Det är tänkt som ett långsiktigt sparande (över 15 år). Är det bättre att sälja de och ta skattesmällen nu och investera i ett isk konto på tex. Lysa med 100% i aktieindexfonder?

Tacksam för svar.

Med vänlig hälsning,

Carolina

Det är inte säkert, eller garanterat, att isk fortsättningsvis kommer att ha fördelar framför en aktiedepå/konto. Vi vet av erfarenhet att politiker gärna doppar sina fingrar i syltburken så ofta de kan och vad är det som garanterar att de kommer upphöra med detta ofog.

Det kan mycket väl vara så att under en lång spartid och där politiker smyghöjer isk-skatten titt om tätt leder till att man i slutändan betalar mer skatt än vad man skulle ha gjort om man tar skattesmällen på vinsten man gör när man säljer av sina innehav i en aktiedepå! Små men många skatteindrivningar är svårare att ha koll på än en enda stor.

Men jag hade i din sits sålt av innehavet och gått över till isk. Den dagen den sorgen tänker jag om det börjar bli dyrt att ha innehavet i ISK.

Sen förstår jag inte vad vitsen med att använda Lysa om du tänker ha 100% aktiefonder? Lysas sparrobot/tjänst fördelar och ombalanserar automatiskt om du t ex har 10% räntor och resten aktiefonder och gör att du aldrig har mer eller mindre av en allokering som du har bestämt.

Ska du ha 100% aktiefonder kan du lika gärna köpa dessa hos Avanza. Lysa tar ju trots allt en liten avgift för att balansera din portfölj…