Flytta till ISK?

Jag har äntligen tagit tag i att läsa på lite om sparande och kolla över min ekonomi. Sedan ett år har jag månadssparande på Lysa och några olika fonder att “leka med” i isk hos Avanza. Sedan många år har jag också fonden Swedbank Robur Transition Sweden AB som mina föräldrar köpt åt mig. Idag till ett värde av ca 12 000kr. Hur hade ni gjort med den? Sälja? Flytta? Behålla? Nämnas bör väl att jag sparar med horisont på minst 20 år.

Skulle du köpt fonden idag med den kunskap du har nu?

Om svaret är nej, sälj den och placera pengarna bättre. :slightly_smiling_face::+1:

1 gillning

Sälj det på en gång och flytta allt till Lysa :+1:

1,36% i avg och riktigt riktigt dåligt fond. Skulle inte ta det själv med tång :-1:

1 gillning

Vill du berätta för mig varför du tycker det är en dålig fond? Jag har inte hunnit titta så mycket på den ännu men noterade den höga avgiften.

Ska investera i bolag som bidrar till ett hållbart samhälle; kan inte påstå att det är uppenbart när man tittar på innehaven. Volvo som näst största - kan inte påstå att de upplevts ligga i täten att gå över till hållbara transporter som exempel. Rätt mycket standard svenska storbolag i övrigt. Skulle lika gärna kunna haft en Svensk index fond med etisk inriktning till betydligt lägre kostnad.

Nej, det hade jag ju inte :slight_smile:

Vill du berätta varför du tycker den är dålig? Jag har inte tittat så noga på den ännu och än så länge bara reagerat på den höga avgiften.

Enkla svaret är gå in på avanza och jämför den med Seb Sverige indexnära eller Swedbank Robor Access Sverige som kostar 0.20% i avg då ser du att det skiljer mellan 25-35% bättre avkastning på 5årssikt till fördel för billiga indexfonder. Du ska även flytta allt till Isk. Låt bli i dyra aktiva fonder. Det är bara slump göra rätt och lyckas långsiktigt hålla på spara i dyra aktiva fonder. :+1:. Dyra aktiva fonder kräver aktiva sparare och även då blir det svårt slå index långsiktigt. 99% av alla klarar inte av det.

Din fond dyr aktiv 77% på 5 år

Avanza Zero gratis 91% på 5 år.

Hur jämför jag avkastningen? Tittar på tidigare år?

Är helt med på Indexfonder och isk, det är så jag har mina andra pengar. :+1:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1891/swedbank-robur-ethica-sverige&ved=2ahUKEwje3LzlqfnyAhUPy4sKHbelCuMQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw2bzuDulVYsMh2w6h9RtyGQ

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/592235/swedbank-robur-access-sverige-a&ved=2ahUKEwj2lcmEqvnyAhXil4sKHTJJASIQFnoECAkQAQ&usg=AOvVaw0YetF2B1HfAGP7GSwZPlk8

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/150048/seb-sverige-indexnara-a&ved=2ahUKEwjY65SUqvnyAhVskIsKHSQnDPAQFnoECAYQAQ&usg=AOvVaw1XPbulVaEe2GijNLZrUmuP

Tack @Jacke77, men hur jämförde du avkastningen? Är det tidigare år du tittar på eller finns det något mer man ska titta på?