Flytta tjänstepension - AMF eller inte

Ny här, tack för ett toppenforum! Har gått från att ha absolut noll koll på min ekonomi, till att tycka att det är riktigt kul :slight_smile:
Nu till frågan. Jag har hittar småspararguidens hetaste tips att flytta pension till AMF Aktiefond Global, tack vare sänkta avgifter till 0,2. Men nu när jag går in och tittar så verkar avgiften vara 0,4%.
Har jag missat något?
Om det stämmer, är LF (global index), eller Swedbank (global access) i så fall de bästa alternativen?
Detta gäller SPV där valen är:

  • AMF
  • Futur Pension
  • Handelsbanken
  • Länsförsäkringar
  • SEB
  • Swedbank

I och för sig kanske AMFs Generationsportfölj är ett bra alternativ, 0.2 i avgift och 75% global/ 25 af Sverige fram till 55 år. Därefter knappt hälften global.

1 gillning

De flesta tjänstepensionsavtal innebär rabatt på avgiften på vissa fonder. Om det är PA16 du har så är det 0,2 i avgift för den fonden. Man får kolla på sin valcentral eller de olika fondbolagens hemsidor och lista utifrån avtal.

1 gillning

Har för mig att jag läste att rabatten var 0.14.
Ska kolla upp närmre, tack!

Ok, nu har jag läst på… AMF, såväl som Swedbank och LF har alla 0,2 i avgift.
Återstår väl att ta ställning till AMF eller Kåpan aktieval som ju är riktigt billig.

2 gillningar

Precis bytt till Kåpan Aktieval. Billigast för 100% aktier samtidigt 40% Sverige men det ska bli spännande att följa.

1 gillning

Ja, det kan bli det… Ska fundera lite. Är ju hittills ett rätt oprövat kort.

Om du är bankkund hos Swedbank rekommenderar jag Swedbank då det är grymt smidigt att kunna se sin tjänstepension på sin banksida. Swedbank har även brett fondutbud och bra rabatter via tjänstepensionen på deras aktivt förvaltade “Robur Globalfond” eller deras indexfond “Robur Access Global” om man så vill.

Det är en bra aspekt att väga in! Har majoriteten av sparande i Robur Global access.

Lite halv-OT, men hade en tjänstepension i Skandia fram till i fjol. Konstaterade att det blev hiskeligt dyrt pga deras avgift. Det var ca 9-14000 kr jag hade där men avgiften på 400 kr per år gjorde ju att det blev 3-4% per år rakt ner i soptunnan…

Jag fick den arbetsgivare som betalat in pensionen att skriva på återköp av pensionsförsäkringen. Den betalades ut i sin helhet (-skatt) till mitt konto och så investerade jag pengarna via Nordnet istället. :slightly_smiling_face: Betydligt lägre avgift på det sättet => borde bli en hyfsad affär pga ränta-på-ränta på mellanskillnaden. Nackdelen är ju att jag betalade skatten nu i förväg istället för att få skjuta upp den i 25-30 år tills jag går i pension. :joy: Men det känns ändå bra att slippa betala Skandias hutlösa avgifter. Jag fick betala skatt på pension istället… :see_no_evil::grin:

4 gillningar

Smidigt men också en risk att man pillar i pensionen för mycket när den är där framför näsan så fort man är i banken :slight_smile:

1 gillning

Av de bolagen så är det nog AMF jag har mest förtroende för. AMF Generationsfond kan inte riktigt gå fel. Lite som AP7 Sofa för PPM, om än marginellt högre avgift och utan hävstång, så känns det som ett bra val som sedan kan köra på autopilot.

Klart om man vill komponera egna portföljer så får man ju gå igen utbudet per bank/bolag och se var man helst stoppar TJP

2 gillningar

Dont get me started :joy: Frun har två småkonton med hög fast avgift så det knappt går att få dem att växa överhuvudtaget. Bra tips med återköp. Det ska jag kolla. De är så gamla att det inte finns flytträtt än men kanske återköp kan funka :grinning::+1:

1 gillning

Kan också rekommendera AMF. Kolla inte bara på fondförvaltningsavgiften utan även på andra aktörers övriga avgifter. Det står 0,4 hos AMF men inom kollektivavtalade tjp får vi en rabatt på 0,2 så avgiften blir 0,2.

Tack! Ja nu står det mellan AMF och Kåpan aktieval vars avgift är 0.1

Det säger 0.40% men om du kollar i transaktioner varje månad du får fondrabatt. Kör med AMF fondförskäkring på PA16 avtal, det är billigt och bra.

2 gillningar

Själv bytte jag till AMF och är väldigt nöjd med fondutbud och låga avgifter.

2 gillningar

Mmm, man får ju nästan känslan att deras (Skandias) system är riggat för att vara så ofördelaktigt som möjligt för småsparare… :grimacing: Men kanske det blir väldigt fördelaktigt då man har 100k, 500k, 1 miljon i pensionskapital, vet inte. :thinking:

Så här skrev man iaf från ett annat bolag när jag skrev och frågade om min Skandia-försäkring gick att flytta dit. Det var så vi sedan gjorde det - jag fick ut handlingar för återköp som min f.d. arbetsgivare fick skriva under och skicka in till Skandia. Lite knöligt men klart möjligt.

“Du har ett eller flera pensionsavtal som inte överstiger ett prisbasbelopp, vilket betyder att du kan återköpa dem och flytta till . Vid ett återköp får du ut din hela försäkringskapitalet, minus skatt, i en engångsutbetalning när ansökan blivit godkänd.”

(Jag såg att jag skrev fel på det ursprungliga beloppet så jag rättade det efter en liten stund. Det var ca 14000kr jag hade inte, 140k. Då hade det inte varit möjligt att få loss pengarna, åtminstone inte på det sättet.)

1 gillning

Kanske får du hjälp av den här länken :person_tipping_hand:

2 gillningar

Tack!
Men då fanns inte Kåpans Aktieval :thinking:

Hej!

Här skriver Småspararguiden om Kåpan Aktieval och AMF om du vill ta del av deras uppfattning :slightly_smiling_face:

3 gillningar