Fondförsäkring för PA 16 Avd II

Hej,

Jag vore tacksam för tips och råd om val av fondförsäkring för statligt anställda. Jag är strax över 30 år och har ca 60 000 kr sparat i den valbara delen. I dagsläget ligger pengarna i den traditionella försäkringen Alecta Optimal Pension.

 

Danica är den försäkringsgivare som har lägst fast avgift, men andra bolag kan ha lägre fondavgifter. Hur ska jag tänka där? När inträffar brytpunkten då en högre fast avgift är att föredra för att få lägre fondavgift? Det jag är intresserad av är inte helt otippat billiga globala indexfonder. Utifrån min ålder tänker jag att den exponering mot räntefonder som jag har genom den icke valbara delen (Kåpan Tjänste) är tillräcklig. Låter det rimligt? Jag tar gärna emot tips på specifika fonder. Jag tycker att det är väldigt svårt att jämföra alternativen.

Även jag har PA16-avd2 som pensionsavtal och har för lite över ett år sedan också byt från en traditionell försäkring till fondförsäkring. Bl.a. efter jag blivit lite klokare när jag hade läst Jans blogg och började följa denna sida. Jag är tyvärr inte lika ung som du men har fortfarande 20+ år pensionssparande/arbete för mig. Är 46 år gammal nu.

Det var inte så lätt att välja men till slut hamnade jag iaf hos Länsförsäkringar. En anledning är att jag redan är bankkund där och tycker det är smidigt att kunna följa utvecklingen i internetbanken. Fast avgift 75 sek om året och inga förvaltningsavgifter på kapitalet.

Just nu har jag följande fördelning:

70% LF Global Indexnära (0,20% avgift)
15% LF Sverige Indexnära (0,20% avgift)
10% LF Tillväxtmarknad Indexnära (0,40% avgift)
5% LF Småbolag Sverige (1,40% avgift)

Jag vet inte precis när jag kommer introducera räntefonder i min portfölj men jag tänker inte göra det förrän jag fyllt 55 år. Och då har jag en bra bit kvar. :wink:

Lycka till. Kanske inte så mycket råd utan ett exempel. :wink:

Hej Adde,
Tack för att du delar med dig!

Hej Vincent!

  • Första steget är att byta från en Traditionell försäkring till Fondförsäkring.
  • Sedan hitta det billigaste alternativet till förvaltare.
  • Till sist välj fonder, eftersom du har en så lång tidshorisont på pensionssparandet så rekommenderas 100% aktiefonder med låga avgifter.
Det räcker egentligen med en global indexfond, men du kan absolut lägga till en svensk indexfond och kanske tillväxtmarknader om du vill ha mer exponering mot detta!

Hoppas detta svarade lite på dina frågor!

Hej Robin,
Tack för dina råd. Tolkar jag dig rätt att försäkringsgivarens fasta avgift väger tyngst, oaktat de individuella fondavgifterna? (Eftersom du skriver att första steget är att välja den billigaste förvaltaren innan man väljer fonder.)

Förvaltarna brukar ha fonder med liknande avgifter, vad jag har uppfattat så är det ofta förvaltarens avgifter som sticker ut mest.