Fondrobot eller egna fondportföljer som nybörjare?

Hej!

Jag ska precis sätta igång med mitt sparande i fonder men kan inte bestämma mig ifall jag bör satsa på en fondrobot eller sätta ihop egna fondportföljer. Det jag vill är att sätta upp fondsparande i mellanriskhinken samt den passiva hinken (pensionssparande) enligt fyra-hinkar strategin. Jag velar dock fram och tillbaka mellan fondval (främst låg avgift vs. hållbarhetsprofil) och hur många fonder jag ska välja, samt är osäker på hur bra jag som nybörjare kommer vara på att ombalansera & förvalta mina fonder.

Rekommenderar ni att satsa på en fondrobot? För mig står valet antingen mellan Opti eller Lysa. Har någon här använt dessa?

Mvh,
Maria

Lysa är toppen! Men de har ingen som helst hållbarhetsprofil. Om du är ute efter det så får du skaffa dig en egen portfölj. De goda nyheterna är att det inte behöver vara så himla krångligt. Egentligen behöver du bara två fonder: en global aktieindexfond och en räntefond, till exempel AMF Räntefond Lång.

Standardvalet för den globala aktiefonden brukar vara Avanza Global, men de har ingen hållbarhetsprofil och knappt några etiska betänkligheter. Du skulle kunna kika på SPP Global Plus istället.

Ett annat alternativ är att sätta en del av kapitalet i en fondrobot och behålla lite grann, säg 20%, till en fond med utpräglad hållbarhetsprofil.

Nu skriver jag detta helt utifrån antagandet att du vill ha något slags hållbarhetsprofil. Det är sannolikt så att det valet blir dyrare och riskerar ge sämre avkastning. Dessutom bör fonden ha någon form av aktivt arbete, det vill säga gå på bolagsstämmor och försöka påverka den vägen, ifall man vill att det ska vara mer än en papperstiger.