Fondrobotar utomlands

Hej! Efter att ja lyssnat på er pod om fondrobotar har jag nu skapat ett konto hos Lysa för mina svenskabesparingar (och Avanza Global för min svenska pensionsspar.). Men jag bor och arbetar för tillfället i Holland, och skulle vilja spara kortsiktigt (3-5 år) i fondrobotar här med mitt månadssparande, men jag är osäker på hur jag kan få information om vilka som finns och vilka som är de bästa här. Jag har frågat runt men ingen hittills vet vad jag menar med fondrobotar (investment vehicles tror jag ni sa) och de hänvisar till en global indexfond. Några tips?

Hej Linda!

Holländare här. Jag försökte leta upp lite snabbt vad som finns tillgängligt i Holland vad det gäller fondrobotar. Eftersom jag bott i sverige i drygt 7 år nu och inte hade investeringsintresse när jag bodde kvar i holland var det oklart för mig också. Som du redan hade upptäckt var det inte så lätt att hitta info. Det är mycket som har hänt på 7 år och

Till slut hittade jag något som heter “laten beleggen”; en möjlighet som visa brokers erbjuder som alternativ till “zelf beleggen” (göra det själv). Såg att Binck bank har det (Binck forward) och Knab Bank också. Några till.

Det finns även några jämförelse-sidor på nätet. Men dessa ser ganska så partiska/sponsrade ut. :confused: Kostnaderna för “robotar” verkar också vara lite högre än här i Sverige. Det börjar med 0,5% och sedan tillkommer mellan 0,2 och 0,8% eller sådant. Och sedan blir det också frågan om du får öppna ett konto i Holland som svensk utan konsekvenser.

Succes ermee! :slight_smile:

/Adde

Jag vet inte vilken bank svensk bank du har, men vissa banker erbjuder valutakonton i Euro. Jag haft en sådan både hos Nordea och Swedbank. I så fall blir det gratis att flytta pengar (i euro) från ditt holländska bankkonto till ditt svenska eurokonto. Och sedan får du betala betydligt mindre omväxlingsavgift än vanligt om du överför pengar mellan dina egna konto hos den svenska banken. Det kan vara en halvbra lösning om du ändå vill investera dina pengar och det går inte att göra det i Holland.

Hur länge sedan hade du Nordea valutakonto? I våren frågade jag Nordea om valutakonto och fick svaret att banken hade sluta erbjuda valutakonton till privatpersoner.

Hej Adde,

Tack för bra svar, och vilken fantastisk svenska efter bara 7 år (jag nöjde mig med goed genough med Holländskan…) Ska kolla upp vad du nämnde om Eurokonto, jag har Swedbank och det skulle hjälpa med minskade kostnader vid överföring! En liten nackdel med det är valutarisken, och utifall jag behöver pengarna då jag fortfarande bor här. Så jag föredrar att spara här i NL.

En person här som jobbar med pensionsrådgivning nämnde nyligen https://new.brandnewday.nl och förklarade det lite som en fondrobot, så jag försöker läsa på så gott jag kan på Holländska. Har du hört om det? Ska läsa på om Binck bank också, tack för tipsen!

Mvh,

Linda

Hej

Är det inte så att Degiro har sin bas i Amsterdam? De kan säkert hjälpa dig.

Jag har ingen egen erfarenhet av dem och vet inte om de har nån egen robot. Men har förstått att de är en “nätmäklare” och borde därför hålla lägre avgifter en storbankerna.

Om de inte har nån robot så har de kanske nån bra och billig blandfond / fond-i-fond som skulle kunna passa din riskprofil?

Hej Kalle,

Ja precis deGiro är Holländskt och jag har ett konto med dem. Men jag har inte sett att de har något som liknr en fond robot, och inte helt säker på hur jag frågar dem om detta på engelska… Men en blandfond kan funka, hur vet jag nivån på risken i dem?

Tack på förhand,

Linda