Förberedelser inför vinterns elprischock på 100 000 SEK för vår el i perioden nov-mars... | Dagboksanteckningar

Tack Jan för att du delar med dig av dina ansträngningar till anpassning när elpriset stiger. Jag är en äldre prepper som kan må bra trots kriserna. Jag vill säga till dig och andra Jan: Såg ni det inte komma? Evig tillväxt, evig ökad levnadsstandard, någon gång blir det en broms, det tycker jag är naturligt. Vi köpte solpaneler och elbil när subventionerna kom och var som högst. Vi fick också höra att det var osäkert om det skulle löna sig, men att det berodde ju på elpriset (!) vilket vi blivit varse. Vi kompletterade med batterier till solpanelerna förra året, även det med subventioner och osäkert med lönsamheten, men nu kan vi köpa på natten och använda på dagen under vintern.
Sen har jag svårt att tycka synd om de som bor i stora och dragiga hus med eluppvärmning. Jag såg ett snyftreportage på teve om en ensam man i 200 kvm som hade fått fyrdubbla kostnader. Kan ni inte vara lite moderna? Bygg ett nytt modernt passivhus Jan!

Det var redigt av dig! På vilket sätt tillför detta någon hjälp? Jan tillsammans med resten av Sverige lär ju knappast riva sina hus och bygga nya. På vilket sätt skulle man kunna se att priserna på el skulle bli det 4 dubbla?

2 gillningar

Ja, har stängt av den. Yes, ska notera temperaturen. Har nu även temperatursensorer i alla rum, så det borde vara enkelt att se hur temperaturen förändras och trögheten.

Nope, tror inte det blir fler hus för oss. Tror nästa boende blir en lägenhet och sedan en mindre lägenhet. Känner på sätt och vis att vi har “peakat” nu. Nästa steg att göra vårt liv rikare tror jag är genom att “plocka” bort och minska. Faktiskt. Mer om det senare. :slight_smile:

Ja, det här fascinerar mig också - hur ska man veta alla dessa saker, särskilt när man inte “ärver” kunskapen av föräldrar. Jag är sjukt tacksam för det här forumet och personer som @Jimmy, @MPJ och alla ni andra som tar er tiden att bidra här.

Yes, har mejlat dem igen. Återkommer med deras svar.

Låter logiskt. Det är ju sjukt bra att veta om jag tänkte “lura” den genom någon hemautomatisering. :flushed:

Skönt att jag inte är ensam i det. För jag har känt mig dum i att det är jag som inte kan.

Tack, äntligen någon jag kan relatera till. Fattar precis. :+1:

Yes, ska gör det i vinter.

Ja, jag utgår också från något sådant, men lite beroende på siffrorna så kan jag förmodligen räkna hem fjärrvärmeväxlaren på den tiden OCH ha kvar VP.

Snyggt, det hade jag ingen aning om. Har mejlat Malmös energirådgivare och bjudit hem dem. Återkommer med rapport!

Yes. Håller på och utreda de, men det som jag har förstått så är det en kombination av väggar + ventilation + fönsterinfästningar.

Fantastiskt @Pellepennan - hade aldrig kommit på tanken att räkna kWh-priset på dessa. :blush:

Yes, inspirerad av din bild i en annan tråd så har jag nu gjort liknande. :+1: Jag mäter temperatur och luftfuktighet samt kopplat luftavfuktaren i källaren till en smart kontakt som är kopplad till elpriset och luftfuktigheten.

2 gillningar

Hmm… intressant feedback. Inte som motargument men som provprat.

Eftersom vi inte kan så mycket så har vi använt hantverkare och besiktningsmän mycket. När vi flyttade in för fem år sedan så fick vi ett besiktningsprotokoll. Vi har åtgärdat allt på listan - bytt några fönster, fixat till ventilation genom några pax-fläktar, bytt något element etc.

De förra ägarna hade gjort sjukt mycket (bytt värmepump 2012, bytt tak 2010, helrenoverat källare 2011, bytt kök m.m. etc.) Det var en av anledningarna till att vi köpte huset - att det inte var så mycket att göra. Det som jag upplever vi pratar om - tilläggsisolering, solpaneler etc har jag vid normala elpriser inte sett något sätt att räkna hem. T.ex. solpanelsoffert med en återbetalningstid på 16 år känns inte superrimlig etc.

Jag har inga problem att lägga pengar på åtgärder om jag de är ekonomiskt försvarbara (och jag vet vilka de är). Vi har också under 40 % belåningsgrad så det finns resurser att ta av, men vi verkar ju inte ens överens i tråden om vad som bör göras… Ännu svårare för mig med tummen mitt i handen… :thinking:

1 gillning

Jag har redan lagt ut mer än det dubbla… :flushed::cry:

Ja, som idag är det ju sugit. Inga bottnar och alla timmar över 600 öre/kWh.

Ja, det blir en timpenning på runt 1 000 SEK/timme.

Min miss. När jag kollade noga så är det två-glas fönster. Har även kontaktat en firma för att se om man kan göra det till 3-glas.

Om vi går till 18 grader så tror jag att jag får ett uppror här hemma. Tror jag kommer sikta på ca 20 grader där vi befinner oss och 18 i andra och sedan 10-15 som vi inte använder. Tror det kan bli en bra balans.

2 gillningar

I en separat tråd fick jag frågan om det lönar sig med timpris. För oss har det hittills i år lönat sig.

År: 2022 Elområde 4 Jan i SE4 Besparing (%) Besparing (kr)
Januari 109,4 111 -1,40% -84 kr
Februari 83,9 83 1,10% 44 kr
Mars 154,5 160 -3,40% -275 kr
April 113,9 102 11,70% 460 kr
Maj 139,1 124 12,20% 357 kr
Juni 180,4 148 21,90% 536 kr
Juli 122,5 89 37,60% 516 kr

Sedan får man ju också hålla i åtanke att det är en besparing YTD på 1 555 SEK eller korrekt viktat på 6 %. Det får man ju sedan sätta i relation till nedlagd tid. Men om det är hel- eller semi-automatiserat så är det ju värt det.

Intressant tråd om att de flesta faktiskt inte vet skillnaden på rörligt och timpris.

För mig är den fasta avgiften runt halva priset för fjärrvärme… Så spelar ingen roll om man har alternativ då det inte blir billigare.

Indirekt säger ofta fjärrvärmeföretag att de vill ha en prismodell för att motverka man det alternativet.

1 gillning

Ok, här kommer en liten rapport om “lilla stegets kraft” kring aktiviteter. @MPJ tipsar ju ovan i tråden om att göra en effektkurva där man plottar förbrukning mot temperatur. I helgen roade jag mig att få tag på vår tim- och dagsförbrukning från när vi flyttade in i huset 2016.

@MPJ hjälpte mig att ta fram följande grafer (stort tack @MPJ för din superfina hjälp). Tror vi borde göra någon utmärkelse till kategori-expert såsom @Skogstomten är i bil-kategorin. :blush:

Månadsmedeleffekt

Jämförelse av januari 2021 och januari 2022

Januari 2021

och

Januari 2022

citat från @MPJ:

Tittar man bara på januari 2021 och jämför med januari 2022 utan att ta hänsyn till eventuell skillnad i utomhustemperatur så ser det ut som ovan på timbasis. Förbrukningen under jan 2022 är 38% lägre än jan 2021 som dock var ca 2°C kallare, men så stor skillnad ska det inte vara. Detta kan i praktiken enbart förklaras med att elpatronen gick…

Tittar man på förbrukningsmönstret ovan så misstänker jag att det du ser är elpatronen som går 2021, huset ska normalt dra 5-7 kW. Man ser också att den lägsta förbrukningen har sjunkit från ca 6 kW till under 4 kW. Man ser också när Teslan laddas på nätterna.

Det finns således utvecklingspotential och visar hur viktigt det är att lära känna sin värmepanna om man har en sådan.

(En annan reflektion är hur mycket man kan se bara från en lista med kWh-förbrukningssiffror - som när Teslan införskaffades, när man är semester etc. :exploding_head:)

3 gillningar

Har även under helgen besökt Biltema och köpt en IR-termometer enligt tips från er i tråden och värmepumpsforum. Den kan mäta temperatur både i luften och på en yta.

Några frågor till er kunniga:

  1. Jag läste i manualen att man inte ska mäta på “blanka rör”. Räknas kopparrören som blanka? Jag satte en svart isoleringstejpbit och mätte på den, men det gjorde ingen större skillnad.

  2. När jag mätte tur- och returtemperaturen på rören så fick jag det till 27 C och 24 C. Men när jag kontrollerade på pumpen så sa den 30 och 27. Är det rimligt? Eller har jag otur när jag tänker och det går inte göra så?

  3. Dum fråga - när jag ska mäta temperaturen - jag ska väl mäta på rören som går från innedelen till / från elementen och inte de som går till värmepumpen.

image

Med tanke på att det är varmt ute så är det inte orimligt att cirkulationspumpen för värmen är stoppad. Sitter inte givarna exakt på samma ställe så kan resultatet bli vad det blir. Det är inte orimligt att VP:s givare sitter “inne i lådan” där det är varmt och skönt, och du mäter på rören i “pannrummet”, dvs håller rumstemperatur.

1 gillning

Här är en bild på vår kamin (Jötul System 80, manual). Några av er - tror @skogstomten - var inne på att man t.ex. kunde använt den flitigare / bytt och kopplat till uppvärmning av vatten?

Problemet som jag upplever när det gäller värme med denna, är att värmen sprider sig inte i huset, utan stannar till stor del i det rummet. Har ibland funderat på att man kanske skulle använt fläkt eller något för att cirkulera den varma luften. Beror kanske också en hel del på planlösning (då vår inte är superöppen).

1 gillning

Sambon tror jag ska gå full snål-ove, men jag var tvungen att mäta. Duschen här pumpar 0.125L/s. 0.2L/s måste ju vara en smärre brandslang då jag upplever inte att vår är snålsvag.

Som tur är så är dusch en av mina absoluta ofavoriter vad gäller tidsfördriv (och görs mest på gym på vintern) så får nog hitta andra poster, som t.ex uppvärmning av alla kringbyggnader här på gården som totalt drar 4-7kW på vintern.

2 gillningar

En kreativ idé… Om ni skulle resa bort så lång tid det går under vinterhalvåret (jag vet att ni har skolbarn, så måste ju balanseras med det), hur lågt skulle ni kunna få ner elkostnaden om ni inte är hemma, och hur mycket av det skulle då kunna finansiera en resa, istället för att “elda för kråkorna hemma”…

1 gillning

En liten värmedriven kaminfläkt kan göra skillnad. Det har vi på vår AGA vedspis och det sprider ut bra tll rummet bredvid. Beror på planlösning dock som du säger.

1 gillning

Jag tycker att man ska vara lite ödmjuk och inte slå sig för bröstet och deklarera hur duktig man är och hur dåliga andra är. Det är väl ändå inte så att man förra året visste hur elen skulle utvecklas i år? Allmänna kommentarer typ “någon gång blir det en broms” tillför inget av värde till diskussionen.
Super intressant att se hur Jan jobbar på och också visar hur det går här! Det får man tacka för!

4 gillningar

Stäng av värmen och köp följande:

4 gillningar

Heck, en vanlig golvfläkt fungerar också. Drar lite ström men försumbart i sammanhanget. Gör det ibland när vi använder uterummet på vintern. Elda som satan i vardagsrummet och dra ut värmen med fläkten.

1 gillning

absolut, det trevliga med en kaminfläkt är att man slipper ström och som ingenjör kan man stå och förundras över den lilla enkla makapären som snurrar av sig självt. passar estetiskt på en gammal AGA också

4 gillningar

Har spenderat senaste 20 minuter att googla dessa kaminfläktar. Problemet är att jag inte kan ställa den på min kamin. :woozy_face: Känner inget självförtroende i att göra någon anordning där den ska fästas på dörren i vertikal position.

Min mamma har tydligen hittat till tråden. Hennes kommentar typ:

Men, varför band du inte när jag gjorde det? Jag betalar 30 öre per kWh fram till nästa november.

Ridå.

27 gillningar