Förslag på avsnitt, buffert konto

Hej,

 

Tror de skulle vara intressant att sätta ihop ett buffertkonto som innehåller 80/20 eller 90/10 med räntor/aktie. Där prio är att få en tillväxt precis över inflation och som samtidigt har möjlighet att snabbt kunna utnyttjas som buffert.

Frågor som kan vara intressanta. Vilka sorts räntefonder ska man ha i denna portfölj? Ska de vara depå istället för ISK då förväntad utdelning ändå blir så pass låg? Hur länge är de ok att ha pengarna låst för något som är tänkt som buffert? Ställer de till de att ha de på en nätbank, då detta betyder fler dagar innan man kommer åt pengarna?

Personligen har jag nu min buffert på en storbank till 0% ränta vilket känns fel (varför låta banken tjäna pengar på mig utan att jag får något tillbaka?). Men känns inte heller riktigt rätt att börja byta bank för buffert för 0,6-0,8%, man går ju då fortfarande minus…

En buffert som täcker inflationen till lägsta möjliga risk låter som mina kriterier. Här är min buffertportfölj:

  • AMF Räntefond Lång 65%
  • Spiltan Högräntefond 35%
Den kombinationen ger lägst volatilitet och den förväntade avkastningen ligger på runt 2% (2,4% historiskt). Intressant är att AMF har en risk på 1,9% och Spiltan 2,7%, men tillsammans är risken bara 1,5%. Det är fördelen med diversifiering.

På Preem MasterCard och Shell MasterCard får du 1,5 respektive 2% ränta för de första 15.000kr du har insatt där. 30.000 i buffert räcker ganska långt. Går att ta ut pengar vi meddelande till banken eller betala med de gratis korten och då får du 0,5% i bonus.

Jag har min buffert på SBAB av precis den anledningen. Förlorar fortfarande på det pga inflationen men ränta hos min egen bank mot 0% känns fel.

Mitt buffertkonto har bara 0,6% ränta men det är jätte-enkelt och snabbt att överföra pengar mellan mitt lönekonto hos LF och kontot hos SBAB. Oftast får jag pengarna insatt på samma dag och annars är det senast morgonen därpå.

Jag har funderat på att byta till något annat räntesparande med fonder men tycker det är okej som det är nu. Jämfört med hela mitt sparkapital handlar det inte om mycket pengar, jag månadssparar inte i min buffert och kontot är smidigt att hantera… precis som en buffert ska vara när saker blir akut.