Förvalta pengar åt förälder med henne som förmånstagare?

Min mor har blivit änka och har en låg pension. Hon äger ett sommarhus värt ca 1 miljon och har ca 1 miljon på ett bankkonto. Hennes vardagsekonomi går inte ihop och hon vill ge bort huvuddelen av pengarna till oss barn. Delvis för att kvalificera sig för bostadsbidrag (bor i hyresrätt).

Hon vill informellt behålla en del av pengarna men att jag ska förvalta dem. Jag är sambo med flera barn. Hur skulle ni lösa detta? Blir potentiellt krångligt om jag mot förmodan skulle dö före henne.

Betackar mig för de uppenbara moraliska invändningarna även om jag förstår och respekterar dem.

 

 

 

 

Har hon ett sommarhus är det väl tveksamt om hon får något större bostadsbidrag.

Vad är problemet? Hon har ju en miljon att leva på?!

Jag är också pensionär. Det skulle aldrig falla mig in att skänka bort min villa och min förmögenhet för att få bostadsbidrag.

Har du flera syskon. I så fall blir det problem om något skulle hända dig. Även om inget händer dig, så är det lätt att syskon och ingifta tror att du skor sig på din mors bekostnad.

 

 

 

 

 

 

Jag håller fullt med dig i dina invändningar. Tyvärr biter det inte på mor. För henne är det mer stressande att ta av sina besparingar varje månad än att ge upp kapital och formellt ägande av en fastighet.

Jag har en utmärkt relation till mitt enda syskon som skulle få samma summor och 50 % av fastigheten.

Jag tycker att det inte är krångligt om allting står på papper för att undvika bråk och syskon är medvetna om vad är pågår i början.

Man kan skriva ett gåvobrev och villkor (om du vill) te.x. din mammas pengar bara till du och din syster/bror. Din mamma kan skriva ett testamente ska bli ett bra sätt att undvika bråk om pengarna när hon dör.

Du har ett sambo förhållande och din sambo kan inte dela dina tillgångar (tex. pengar, värderpapper…). Dina barn kan dela dina pengar om du är död.