Förvirrad - Strategi för LYSA + Investmentbolag?

Hej,Som nybörjare har jag lyssnat på podden, ställt frågor i forumet och läst på i böcker, men jag är fortfarande förvirrad (på en högre nivå :).Har börjat månadsspara på LYSA där jag har ett 60:40 konto och ett 90:10 konto och sätter in pengar varje månad. Samtidigt har jag blivit inspirerad av böckerna “Vägen till din första miljon” och “Investera i investmentbolag” som båda starkt förespråkar investmentbolag som sparform. Men, jag blir förvirrad för i deras rekommendationer skriver de inget om att inkludera räntor eller guld i portföljen. Hur kommer detta sig? Är deras strategi helt annorlunda från den som förespråkas här?Jag skulle helst vilja kombinera LYSA och en portfölj med investmentbolag. Har idag ca 100 kkr i arv som är investerade i Swedbank Robur Bas Mix och Swedbank Robur Räntor flexibel på ett depåkonto. Dessa har inte gått superbra de 15 + åren som jag haft dem (Bas mix + 37%) så tänkte sälja av dem och återinvestera i ett ISK enligt nedan portföljförslag för att komplettera LYSA-kontot. Vad tror ni om det?

Investor
20%

Kinnevik
10%

Lundbergs
10%

Industrivärden
10%

Latour
5%

Berkshire Hathaway BRK B
15%

AMF Räntefond Mix/Handelsbanken Realräntefond/SPP Grön Obligationsfond
8%

AMF Räntefond Lång
7%

Xetra Gold
15%

Vet inte vilken korträntefond jag ska välja, men tanken är att kombinationen 15 % räntor + 15 % Guld skall sänka den högre risken som investmentbolagen ger.Tacksam för all input jag kan få!

Jag hade nog inte satt pengar alls i någon räntefond (utom möjligen väldigt långa räntor i usd, borde finnas uppsida där i kanske ett halvår till.)

 

Räntefonder går upp när typ bolåneräntan går ner ser du. Är typ bolåneräntan superlåg som nu så…

 

Finns dock bankkonton på runt 0.5-1.0 procent ränta som du kan köra "räntefondsdelen’ på.

Tänk på att investmentbolag är typ som att köpa de bolagen som investmentbolaget äger delar av med belåning. Går börsen ner så sjunker oftast investmentbolaget mer. Dock så är det olika för alla. Berkshire tex tror jag just nu består av 30% kontanta medel.

Bara mina tankar och synpunkter. Det du har ser helt okey ut. Supersäkert med hög kvalitet.

Skippa räntefonder och guld. Välj 3 av de bästa investmentbolagen. Det blir inte bättre för att köper massa investmentbolag. Investor. Latour och Lundbergs är en bra deal!

Det är just det som gör mig förvirrad. Om jag tar bort Guld och Räntor så har jag ju en 100 % aktieportfölj?
Vill man inte ha krockkudden när man handlar med investmentbolag? De finns ju med i alla andra portföljer här på bloggen.

Krockkudde i all ära, men ska du investera på lång sikt så riskerar räntefonderna att sänka dig mer än vad de hjälper. Andelen räntor (och guld) kan du välja baserat på din egen riskvilja. Om du klarar att se dina tillgångar sjunka mycket på kort sikt så behöver du kanske ingen “krockkudde”.

Så ska du ha räntefonder? Välj själv.

Är det vanligt att köpa lite extra guld för att sälja när guldpriset peakar i en krasch för att sedan fördela den vinsten på andra aktier i rea?

Det är ju exakt det som händer med ombalansering! :blush: Om en tillgång går ner och/eller en annan går upp så säljer du av i den som du har för mycket i, och köper mer i den du har för lite i.

Ja men då kan man ju inte lämna t.ex. en av portföljerna i fred och kolla 1 gång om året?