Globalfonder + utdelningsportfölj?

Hej!

Vad tror ni om tanken att spara i globalfonder/asienfonder och komplettera med en utdelningsportfölj med stabila svenska aktiebolag?

Då tänker jag ungefär:

Länsförsäkringar Global Indexnära 80%

Swedbank Robur Access Asien 20%

  • En portfölj då med 10-15 svenska utdelningsaktier (verkar vara den allmänna uppfattningen om bra riskspridning).

Min sparhorisont är lätt +20 år med månadssparande och jag går självklart bara in med pengar jag har råd att förlora.

Vad sägs om detta?

Den stora anledningen till varför jag vill ha en aktieportfölj är för att jag tycker det är rolig och intressant att vara aktiv och lära mig om hur det fungerar istället för att bara sitta med fonder. :slight_smile:

 

 

Hej

Om det primära målet med dina investeringar är att tjäna pengar bör majoriteten av pengarna vara placerade i den portföljen som förväntas ge högst avkastning på sikt. Får man tro Jans resonemang är det den billiga globala indexfonder som då bör vara grunden i portföljen. Att ha 80 % i en och samma fond låter däremot lite outvecklat. En idé kan vara att hämta inspiration från, eller rakt av kopiera Jans “barnportföljen”.

Sedan kan det vara en bra idé att som du säger ha en aktieportfölj för att stimulera sitt intresse och se det som en investering i kunskap och nöje snarare än en tro på hög avkastning. I en sådan lekportfölj är det lämpligt att inte placera mer än 10 % av sitt kapital.

Hej
Att ha pengar i ett Global indexfond är inte alls mindre riskspridning än att ha 10 oloka landsfonder som til slut gör samma effekt som en Global indexfond med 1600st aktier. Jätte bra fördelning du hade Jesper och kör på det. Fler fonder jgör det bara att det ser lite mer krångligt och avvancerat ut.
Mv.jacke77