Golden butterfly portfolio

Hallå!

Sitter och funderar lite efter den senaste tidens ombalanseringar. Med nya ETF:er tillgängliga på Avanza skulle “Golden Butterfly Portfolio” vara ett möjligt alternativ till “Rikatillsammans-portföljen”?

För-och nackdelar mellan dessa två portföljer? Syftet är ett sparande i mellanrisk med en tidshorisont på ca. 5år.

Tack på förhand!

Jag har själv spanat in golden butterfly portfolio väldigt länge. Jag ser den som ett väldigt bra komplement till rika tillsammans portföljen. Den bygger på samma princip men sätter lite större fokus på avkastning och lite mindre fokus på skydd. På 5 års sikt ser jag inga problem att spara i den och jag skulle själv föredra den över både nybörjarportföljen och rika tillsammans portföljen personligen.

Golden Butterfly är ju en vidareutveckling av permanenta portföljen. Du får högre avkastning till priset av högre volatilitet.

Åtminstone för de amerikanska versionerna har Golden Butterfly högre sharpe.

Jag kör den i en liknande mellanrisk-portfölj

Tackar ödmjukast för era svar!

Givet de nya ETF:erna på Avanza, hur skulle ni bygga en Golden butterfly portfolio? Samma fondval som rikatillsammans-portföljen?

Med hög risk (buffert + 100% aktiefonder) i övrigt sparande så lutar jag något åt Rikatillsammans-portföljen för att minska risken i sparandet, frågan är om Golden Butterfly portfolio sänker risken tillräckligt i förhållande till mitt övriga sparande?

Tack åter igen!

Jag själv skulle bygga den på ett lite annorlunda sätt än Jan, men om jag ska följa Jans mall så kan det till exempel se ut så här:

  • 20.0 % Global indexfond - SPP Aktiefond Global A (Nordnet, Avanza) eller Länsförsäkringar Global indexnära
  • 10 % Svenska småbolag - AMF Aktiefond Småbolag
  • 10 % Svensk indexfond - SEB Sverige Index

Delsumma aktier: 40 %

  • 20 % Bankkonto Saldo på kontot eller bankkonto med insättningsgaranti

Delsumma korta räntor: 20 %

  • 10 % Amerikanska räntor - iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) – IS04 (Nordnet, Avanza)
  • 5 % Europeiska räntor - iShares € Govt Bond 15-30yr (EUR) – IBCL (Nordnet, Avanza)
  • 5 % Långa räntor Europeiska räntor - Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ (EUR) – DBXG (Nordnet, Avanza)

Delsumma långa räntor: 20 %

  • 10 % Fysiskt guld - Xetra Gold (4GLD) eller WisdomTree Physical Gold (VZLD)
  • 10 % Fysiskt guld - WisdomTree Physical Gold (VZLD) (Nordnet, Avanza)

Delsumma guld: 20 %

Tackar än en gång för bra svar!

Verkar som att vi har hyffsat samsyn på vilka innehav som en Golden Butterfly portfolio skulle kunna sättas upp med.

Frågan som återstår är då om Golden Butterfly portfolio skulle komplettera ett sparande med buffert + 100% aktiefonder bättre än vad Rikatillsammans-portföljen skulle göra?

Tack för alla svar!

Beror på ditt sparande, längre tidshorisont för Golden Butterfly.

Se statistik mellan Permanent Portfolio, Golden Butterfly, samt en mix av de båda

Stort tack PZ!

Kommer i fortsättning nyttja portfoliovisualizer för att göra dessa jämförelser. Kommer reflektera över resultatet, lutar fortsatt åt en Rikatillsammans-portfölj för mitt syfte.

Tack alla som svarat!

Om ni som nu tänkt långt och länge på den korta räntedelen skulle ge ett par alternativ om man ändå inte vill ha bankkontoalternativet, vad skulle era alternativ vara?

/AndersB

Jag kan egentligen bara se ett enda alternativ till bankkonto som känns rimligt för mig och det är att ha ett konto på Lysa med 100% räntor för en summa som motsvarar räntedelen. Lite osäker på här om man får bara korta räntor dock, men jag ser bankkonto som det klart bästa alternativet utan tvekan.

Annars har jag inget bättre att komma med än Jan’s alternativ i hans sista artikel med den extra ombalanseringen.

Om du absolut vill ha med relativ säkra korträntefonder i portföljen så har du Öhman Kort Ränta, AMF Korträntefond och SEB Likviditetsfond som har högst andel kommun/statspapper (dock endast 10-20%). Gemensamt för alla är att de gått lite back senaste åren, men kollar du på längre sikt har de gått bra. De har också påverkats mycket mindre än Spiltan Räntefond i senaste dipp.

Cornucopia har gjort sammanställning av penningmarknadsfonder:
https://cornucopia.cornubot.se/2020/03/genomgang-likviditetesfonder-finns-det.html

Som tidigare sagts är ju ett sparkonto med garanterad positiv ränta ett stabilare val. Alternativt ligga likvid (ej rekommenderat för ISK/KF konto)

Stort tack PZ!
Tänker att någon gång ska väl ändå räntorna gå upp och då ska väl dessa ge lite mer än bankkonton eller tänker jag fel här?

Är inte expert på räntor, men är rätt säker på att alla räntepapper sjunker när räntan ökar (och stiger när räntan minskar). De korta räntepappren påverkas mycket mindre än de långa.

Är ränteläget stabilt så bör fonden ge avkastning enligt snittet av de räntepapper som hålls. I nuläget är det ingen hög avkastning på dessa eftersom räntan är så låg. Sen påverkar ju även inflation. Har du ex 1% ränta på pappren i fonden och inflationen är 2% det året så förlorar du 1%.

Men eftersom strategin är permanent så bör det ju rimligtvis balanseras i längden.

Small cap value verkar viktigt för golden butterfly, och den typen av faktor-investering är svår/omöjlig att göra i Sverige till rimligt pris? Nån som har förslag på billig (index)fond för den delen? Ändrar man SCV till SCB så får man inte riktigt samma resultat, om jag minns rätt?

Small Cap blend duger som approximation. Man kan ju ta Svenskt index som ju relativt sett är små bolag. Jag har tagit svenska småbolag som borde ge lite ytterligare risk och avkastning jämfört med global SCB.

Aktiedelen i min GB är 20% global index, 10% Svenska småbolag och 10% Tillväxtmarknad. Skulle kunna vara 25 +7,5+7,5 också. Eller flytta en del Sverige och Tillväxtmarknad till globala småbolag.

Poängen är att i aktiedelen ha lite högre risk än global index för att kompensera att andelen aktier är lite lägre.

Håller med ML att blend duger bra. Perfekt att få ta med svensk index och/eller småbolag i den delen.