Golfströmmen saktar ner

Tydligen så har forskare nu sett tecken på att golfströmmen håller på att sakta ner och att den eventuellt kan komma att stanna helt. Förutom massutdöende i havet skulle det troligtvis kunna leda till kallare vintrar ock varmare sommrar.

Nyheten:

Forskningen(betalvägg):
https://www.nature.com/articles/s41558-021-01097-4

Känns verkligen nedslående och man undrar om det ens är lönt att spara eller bilda familj om framtiden består av lidande? Hur tänker ni om framtiden ur ett miljöperspektiv?

4 gillningar

Jag såg samma sak på en dokumentär över hos SVT Play för ett tag sedan. Det som slår ned mig mest av allt är att vi redan nu har lösningarna redo, men vi rullar inte ut dem i den skala som behövs. Mänskligheten har redskapen att rädda upp situationen, nu gäller det bara att göra det.

Läste den här rapporten, som jag tror jag hittade här på forumet idag, som pekar ut vägen framåt. Det är så självklart för mig att det är något vi bara gör. Efter att ha läst OX2’s prospekt inför deras börslansering, förstod jag smärtsamt att så inte är fallet. De bygger nyckelfärdiga vindkraft- och solkrafts-parker till sina kunder. I deras prospekt visade de ambitionerna i de länder de är verksamma i och där Polen inte har några ambitioner att förändra situationen. Polen som förlitar sig till kolkraft.

Det gör mig deprimerad att länders regeringar inte gör mer. Samtidigt blir jag exalterad över att vi har rätt tekniska lösningar som väntar på att användas.

Jag utgår från att människor som djurart beter sig som kackerlackor. Tål nästan vad som helt och nästan omöjliga att döda av helt och hållet.

Då är nästa fråga, hur blir man en av de som klarar sig bäst i en kraftigt föränderlig omgivning?

Då tänker jag mig:
Leva under sina tillgångar, utveckla sig själv och sin ekonomi. Ju värre det blir desto viktigare blir resurser.

Vad är dina val egentligen?
Vilket ger bäst förutsättningar, spendera eller spara?

Som ingenjör vet jag att tekniken som behövs för att säkra en miljövänlig framtid finns i mångt och mycket och är väl beprövad. Däremot saknas de stora, statliga investerare som krävs för att ett projekt skall bli lönsamt. Det finns ofta även rent ut sagt idiotisk lagstiftning som många gånger försvårar eller förhindrar utrullningen av miljövänliga lösningar.

Det vilar ett enormt beslut på våra beslutsfattare, inte minst i Sverige. Dessvärre så är det sällan desamma som sitter på den nödvändiga kunskapen för att se vad som verkligen är nödvändigt.

Förhoppningsvis vaknar man upp i takt med att folket lägger mer fokus på klimatfrågan och gör något åt saken så att vårt sparande ändå lönar sig tillslut! Än är det inte för sent! :grin:

3 gillningar

Jag brukar tänka på människan som en byggande apa, inte nödvändigtvis en intelligent apa. Vi bygger för att vi måste bygga och om det går att bygga bort något kommer vi bygga bort det. Oavsett så kommer vi bygga😂

Men livet är och har alltid varit volatilt :relaxed: Närsomhelst kan en meteor eller en enorm jordbävning inträffa. Kanske inom vår livstid kommer polerna på jorden att byta plats, förra gången det hände för några tusen år sen pågick det i 100 år, under denna tid var det extrema blixtstormar konstant och uv-ljuset var extremt stark. Men homo sapiens sapiens lever vidare, det är många generationer på 100 år. Läs mer här om du är intresserad: https://www.npr.org/2021/02/18/969063568/ancient-trees-show-when-the-earths-magnetic-field-last-flipped-out

Vi är anpassningsbara och energiska. För vår del är det nog ingen fara. Men mitt hjärta gråter för alla de djur som vi utrotar eller håller i fångenskap för våra behov. Det känns inte rimligt eller intelligent.

Kom också ihåg att du endast är en liten prick i universum. Vi lever och sen dör vi. Jag ska försöka leva ett gott liv och vara så snäll som jag kan vara mot mina ap-fränder. Naturen kommer bestå, men aporna kommer en dag bara vara en kort ring på jordens trädringar och kanske kommer någon fundera vad sjutton som hände här för 35 miljoner år sedan.

6 gillningar

Hmm. När jag för en 30 år sedan höll på med tekniker mot global uppvärmning så var även då Golfströmmen på tapeten. Det var nära förestående att inte bara försvagas utan eventuellt även reverseras i någon form av ett kaosfenomen, vilket skulle leda till permafrost i Skandinavien. 30 år senare lider vi inte så mycket av det, än åtminstone.

Nej, jag är inte ”klimat skeptiker” men försöker se det ur ett lite längre perspektiv (om än fantastiskt kort sett ur ett klimatperspektiv) och ibland undrar jag vilka krafter som finns bakom vissa rapporter.

Tyvärr är det inom forskning, precis som inom politik, inte ovanligt att man kommer fram till slutsatser som passar med ens perspektiv, och perspektivet från ens finansiärer.

På 90 talet var det vanligt med ”det är inget problem” klimatrapporter som sedan visade att forskningen var sponsrad av kol- och olje-industrin. Surprise! :slight_smile:

Idag får vi ”klimat domedags” rapporter mer eller mindre på löpande band och, även om jag inte håller på med forskning idag, så undrar jag i mitt stilla sinne vem som sponsrar forskningen i en del fall. Vind-, sol-, grön-el-industrierna?

Därmed inte sagt att det kan vara ett problem med golfströmmen men frågan är både om och när det i så fall sker.

Min poäng är att OM vi tänker att ”det är inte lönt” att bilda familj eller leva våra liv så gott det går på bästa sätt, ja, då är ju männskligheten definitivt dömd till undergång, eller hur? :slight_smile:

7 gillningar

Nu ska jag gå lite mot strömmen här (haha), men är det en sådan hemsk förlust om mänskligheten går under? :face_with_hand_over_mouth: Vi är säkert bara en jobbig parentes. Vi orsakar oss själva och andra lidande. Jag ser det inte som något hemskt om jorden skulle gå under eller människan som art skulle dö ut. Jag har egentligen aldrig förstått mig på folk som har klimatångest. :see_no_evil:

3 gillningar

Jag kommer troligen att ha en dialog med mina barn om det är rimligt att skaffa barn när det är dags om en 20-30 år.

Jag har så svårt för detta tankesättet. Människor har levt på jorden i hundratusentals år och under många olika levnadssituationer, många av dom skulle nog säga att dom har haft ett bra liv och lyckliga stunder. Varför ska vi beröva framtida människors möjlighet till livsglädje bara för att vi tycker att våran levnadsstandard är ribban där livet är värt att leva?

Vad jag menar är att jorden kommer på inget sätt bli totalt obeboelig, människor kommer att leva vidare, men kanske i andra former än nu. Övergången till ett sådant liv kan dock bli väldigt svårt, men inom ett par generationer så är det bortglömt.

Exakt! Det finns tecken på att mänskligheten två gånger de senaste ~150 000 åren varit nära att dö ut, då världsbefolkningen reducerats ner till något tusental individer. Tänk om dom människorna som genomled dessa svåra tider gett upp och sagt: “Nej hurru ni, nu packar vi ihop mänskligheten, livet är skit och bättre än så här blir det inte.”.

2 gillningar

Jag tycker nog ändå att det hade varit lite jobbigt om jorden gick under eller om mänskligheten dog ut. Jag hoppas att vi är överens om att vi åtminstone ska sträva efter att överleva. Att vi orsakar varandra och andra lidande är ju saker vi faktiskt kan ändra på.

Klimatångest har ju naturligtvis sina rötter i att man ser att vi faktiskt kan göra något åt problemet, men att vi inte gör det i tillräckligt stor utsträckning.

Människan som art kommer att överleva men som vanligt kommer det att finnas vinnare och förlorare. Ju tuffare det blir att anpassa sig desto mer polariserat blir det. Solidaritet är något vi kan unna oss bara när vi har råd till det.

Alla stora klimatförändringar kommer att ta tid, flera generationer. Men det är aldrig fel att bädda väl för de som kommer efter oss.

1 gillning

Jag välkomnar förbättringar men jag har otroligt svårt att se att människan som grupp skulle börja fatta väldigt bra beslut, det känns naivt. :sweat_smile:

När man har en regering som inte har koll på teknik blir det ingen förändring. Miljöpartiet som stänger en reaktor på Ringhals, men istället behöver bränna olja på elkraftverket i karlshamn för att täcka Sveriges elbrist. Så grönt blir det inte att köra din elbil på det här sättet.

Någon speciellt sekt du gått med i? :thinking::joy:

Tänker du likadant om du gör det lite personligt?
Dvs att du, jag, alla här i tråden, dina föräldrar, dina syskon, dina kompisar, din partner och ev barn alla skulle dö. Tycker du inte det är något hemskt?

@JFB Jag resonerar väl som så att när mänskligheten dör ut så är det förmodligen långt fram i tiden (om inget oförutsägbart inträffar, vilket såklart kan hända) och det känns ju snarare ofrånkomligt. Alla livsformer har sin början och slut typ. Om människan skyndar på förfarandet för att arten är självdestruktiv så må så vara. Vi ska alla dö, även vår art. Det är väl egentligen naturligt. Men det är säkert naturligt att sträva efter motsatsen också. Jag accepterar vårt öde.

Hur som helst så kommer solen slockna någon gång, så har vi inte dött ut innan dess så kommer det ske då. Skrämmande tanke att någon gång i framtiden så kommer någon vara den sista människan på jorden.

Jag tänker att om utgångspunkten är att det är kört, så lär vi inte försöka förbättra oss utan riskerar snabba på förloppet markant och i onödan.

Lite som med ekonomi - om jag inte tror jag kan spara & investerares för ett bra liv i pension, så lär jag inte göra det utan fortsätter leva ur hand i mun med ett fattig liv som pensionär.

Visst, en dag kollapsar universum när energin från Big Bang tar slut, solen har bränt ut sin vätgas eller en asteroid klyver jorden i bitar.

Jag tycker dock att det är onödigt att ta livet av oss alla kollektivt i förtid, och i grunden tror jag ändå på människans självbevarelsedrift. Så i min mening överlever mänskligheten långt mycket längre än vad vi tror :slight_smile:

Jag tror säkert att mänskligheten finns kvar men frågan är hur det kommer vara att leva. Kommer vi behöva t ex gasmask såfort man går ut för att luften inte går att andas? Platser kommer att överges, massor av djur och växter kommer bli utrotade helt för kommande generationer osv.

Jag tror också det är långt kvar tills världen/mänskligheten går under oavsett om vi påskyndar det hela eller ej. Och eftersom det förmodligen är så långt dit så ser jag ingen anledning till konstant ångest. Särskild när det är det naturliga ”slutet ”. Men som sagt, skulle det gå lite snabbare så är jag okej med det. :see_no_evil:

1 gillning

På den punkten är vi 100% eniga. Sen har vi olika bild på the end game :slight_smile:

1 gillning