Gör ditt barn rikt - egen portfölj eller lysa?

Hej!

Jag har nyligen läst boken ”Gör ditt barn rikt” (Jans bok) och blev inspirerad att starta ett konto på avanza eller Nordnet. Nu läser jag om Lysa här på bloggen och känner mig osäker på vad som blir bäst, att använda lysa eller skapa egen portfölj (enligt förslag i boken)?

Känner mig lite osäker när det gäller lysa med tanke på att det är en så nystartat företag och ett så pass ny tjänst. Kommer företaget finnas kvar om 20 år? Kommer avgifterna höjas? Kommet det komma bättre liknande tjänster de närmaste åren?

I boken rekommenderas även att man har en kapitalförsäkring till barnsparandet, det har inte lysa. Hur kan man tänka kring det?

Tack på förhand!

Hej Josefine!

För barnsparande så passar inte Lysa så bra, detta eftersom du inte kan ha en kapitalförsäkring där som skyddar sparandet till barnet juridiskt.

Så länge Lysa eller någon annan tjänst inte erbjuder en KF så tycker iaf jag att en KF på Avanza eller Nordnet passar bäst för detta ändamål!

Hej Robin! Tillhör du RikaTillsammans? Ni verkar ha olika åsikter kring lysa vad som gäller barnsparandet.

Robin “tillhör” inte RikaTillsammans mer än att jag har bett honom moderera forumet så att det finns en lägsta nivå på svaren. Sedan håller vi inte alltid med varandra, men det tänker jag är bra. :slight_smile:

(Det här kommer bli lite bättre i en kommande uppdatering av forumet).

Hej,

Använda lysa eller skapa egen portfölj (enligt förslag i boken)?

Se Robins svar.

Kommer företaget finnas kvar om 20 år?

Det vet man aldrig.

Kommer avgifterna höjas?

Vid en börskorrigering kommer ju deras vinst minska, en del kommer att göra BÖRS-EXIT och många kommer att avvakta med att börja spara på börsen. Då kanske Lysa behöver höja för att finansiera sin verksamhet.

Kommet det komma bättre liknande tjänster de närmaste åren?

Liknande tjänster kommer det säkert komma. Då gäller det för Lysa att vara bättre om dom inte ska tappa marknadsandelar.

Jag använder Lysa för att spara till mitt barn.

Att det är ISK gör mig inget, då jag ändå sparar i eget namn för att inte få problem om det blir för mycket på kontot, eller om mitt barn blir för oansvarigt.

Om Lysa går i “putten” så är ändå tillgångarna i fonden dina, på samma sätt som om Nordnet eller Avanza går under.
Så länge Lysa håller sig konkurenskraftig så ser jag inga större risker med detta. Om dom inte gör det så har jag flyttat mitt sparande för länge sedan.

Lysa är bra men dyrt på lång sikt

En av grundarna Niklas Storåkers avgick ur styrelsen 28 juni i år. Enligt senaste bokslut går Lysa dessutom fortfarande med kraftig förlust.

Jag tror heller inte att det är någon risk för fondspararnas pengar. Däremot bör man nog hålla uppsikt på eventuell höjning av avgiftsnivån.

Personligen sparar jag hellre hos aktörer som går med vinst, typ Länsförsäkringar och Spiltan.

För att komma med en lite motstående åsikt - jag har mina egna, mina döttrars och mitt företags pengar hos Lysa. Jag har argumenterat för Lysa / köra själv i följande artikel, särskilt i slutet:

Hur du då skrivit in detta i testamentet för att skydda pengarna till barnen?

Om man har ett barnsparande på ISK och något händer föräldern hur vanligt är det att släktingar åberopar arvsrätten för att sko sig på barnets pengar?

Man kan också öppna ett ISK i barnets namn och då gäller inte arvsrätten (vet dock inte om det går att göra på Lysa).

Fördelen med barnsparande på ISK i eget namn är att man kan själv bestämma när barnet får pengarna - alla ungdomar är inte mogna att handskas med pengar vid 18-års ålder. Så det är inte helt givet att KF måste alltid vara det bästa alternativet.

Det är nog inte så vanligt att det blir stora konflikter, men det kan alltid ske! Pengarna på ett ISK hamnar direkt i dödsboet och delas upp enligt arvsrätten.

Fast i en KF i ditt egna namn med barnet som förmånstagare så får du just bestämma när barnet får pengarna, det är detta du inte får göra om du sparar i ett ISK i barnets namn.

Har en följdfråga på Robins svar. Är det inte också så att kapitalförsäkring i eget namn med barnen som förmånstagare är att föredra framför ISK i barnets namn om det är så att man är skiljd från den andra förälder och inte alltid kommer överens?
Villkoren för kapitalförsäkringen kan man i ett testamente göra upp om det är så att man inte vill att den andre föräldern ska kunna påverka?

Om det är ISK och man som förälder går bort så blir det väl en god man som ska utses av överförmyndaren? Detta har man som avliden liten kontroll över.

Tycker detta är en viktig aspekt. Det är inte alla som lever tillsammans idag och man kan ha helt olika syn på sparande till barnen. Det är då viktigt att det sparande och den horisont man valt till barnen blir den som gäller även om man går bort.