Händelse som skapar rörelse på börsen?

Hej!

Vill minnas att jag förra året, 2018, på hösten, uppmärksammades på någon händelse som skapade rörelse på börsen pga av att väsentligt mer kapital tillfördes.

Ringer det någon klocka hos er andra? Kan det varit någon PPM-utdelning som återinvesteras? Om så är fallet, finns det möjlighet att agera smart, före, under eller efter denna händelse?

PS jag kan ha drömt alltihop.

Mvh

Fredrik

Q3 2018 USA började bråka med Kina Q3 och UK förberedade sig Brexit.

Året 2018, MSCI World Index -10.4%, The FTSE 100 -12.4%

 

Åtminstone tidigare år har PPM pytsat ut sitt nysparande till fonderna i början på december. Detta borde skapa ett efterfrågetryck. Samtidigt är detta något som fondförvaltarna vet om, så det brukar vad jag vet, inte påverka marknaden speciellt mycket.

Man kan möjligen tänka sig att småbolagsfonder skulle påverkas, eftersom de oftast har innehav på Mid och Small Cap där handeln i vissa aktier är väldigt tunn.

Visst, man kan ju alltid försöka att köpa småbolagsfonder i början på december och sälja i mitten av december, och hoppas på en kursuppgång. Jag finner det chansartat, så det är inget för mig. Om tillräckligt många satsar på detta scenario kommer kursen att stiga i början på december och sjunka i mitten av december istället. Effekten kan alltså bli mitt emot det förväntade. Som amatör ligger man alltid steget efter.

Hej, enormt tack för svaret. Japp det är högst chansartat. Men tänkte fråga dig hur du kom fram till att det är småbolagsfonder som eventuellt kan påverkas. Är det så att PPMs innehav i fonder (eller de kanske tom förvaltar fonderna själv som kommer på fråga) är mestadels småbolag?
Jag hade ju trott att det främst skulle vara företagen i omx30 som PPM lägger sina investeringar i. Men så kanske det inte är?
Mvh
Fredrik