Hjälp med sparande

Hej

Jag har ett sparande på ca 250 000kr i LF bank med +61% värdeutveckling. Vissa av pengarna har sparats i ca 30 år. De är fördelade 1/3 räntefond (0,6 avgift), 1/3 aktiefond (1-1,6 avgift) samt 1/3 blandfond (0,9-1 avgift). Det är banken som har hjälpt mig med fördelningen då jag inte kan något själv och inte vill lägga ner någon större tidHar läst din blogg o blivit inspirerad att bli mer aktiv med mina sparpengar men vet inte hur jag ska göra. Är det värt att sälja mina fonder för att ist lägga upp någon av dina portföljer eller är det bättre att ha kvar pengarna som de är. Tänker att jag inte behöver röra pengarna inom en 5-årsperiod.tacksam för hjälp//Ulrika

Hej!

Ditt sparande nu har tyvärr höga avgifter kombinerat med dåliga chanser till hög avkastning.

Om du sparar på lång/obestämd sikt rekommenderar jag 100 % aktier/aktiefonder. Det ger bäst avkastning i långa loppet. Om du föredrar fonder framför aktier så bör du satsa på indexfonder med låga avgifter, max 0,2 %.

Räntefonder ger väldigt lite. Om man sparar på kortare sikt bör man inte ha allt i aktier och då kan räntefonder vara ett alternativ. Men även där bör du hitta en fond med betydligt lägre avgift.

Blandfonder är en blandning mellan aktier och räntor. Jag tycker blandfonder bör undvikas. De är ofta dyra och ger mindre än aktiefonder. Om man vill ha en blandning mellan aktier och räntor kan man ordna det enkelt på egen hand.

Ja, jag rekommenderar dig att strukturera om din fondportfölj. Den du har nu är mycket dyr helt i onödan. Men du säger att du har sparat i ca 30 år. Ligger dessa fonder i en vanlig depå? Då får man betala skatt när man säljer men det kan vara värt att göra det.

Länsförsäkringar (LF?) har egna bra indexfonder som är betydligt billigare än deras standardpakets-lösningar till kund typ blandfonder osv. Be dem ta fram dessa indexfonder så kan du t ex investera 50-60% i en globalfond, 20-30% sverigefond och resten i räntefonder, kanske 10-20%.

Deras indexfonder kostar ca 0,2% i förvaltningsavgift.

Tack för ett bra och konkret svar! Ja, jag kommer måste skatta på hela vinsten om jag säljer men som du säger kanske det är värt det… ska boka en tid på banken (Länsförsäkringar) och hoppas på att jag får träffa nån kompetent person (eftersom jag själv inte kan nått) som kan hjälpa mig enl ditt råd ovan. Mvh Ulrika

Hej
Ville återkoppla efter mitt möte med LF bankman. Han var väldigt tveksam till att jag skulle investera mina dryga 250 000 kr i indexfonder. Här är hans förslag till sparande:

LF Global aktiv 30%
LF Sverige aktiv 20%
Fastighetsfonden 10%
Nordea Strategi ränta 20%
Handelsbanken Nordisk småbolag 10%
Småbolag Handelsbanken 10%

Alla ovanstående har väldigt hög förvaltningsavgift, ca 1,20-1,60 vilket bankmannen tyckte var värt pengarna eftersom det sitter någon och placerar om pengarna/korrigerar både i uppgång och i nedgång.

Skulle gärna vilja ha din åsikt gällande detta placeringsförslag?

mvh
Ulrika