Hur dramatiskt ändras bolåneräntan?

Det pratas ofta om att binda bolånet för att minska risken. Som ett skydd mot att räntan stiger så mycket att man inte har råd att bo kvar.

Hur dramatiska förändringar av räntan är egentligen rimligt? Hur snabbt kan jag bli överraskad? Det är ju inte bara jag själv som ska bli överraskad, även alla banker måste bli överraskade, annars hade jag ju kunnat se den annalkande räntehöjningen på deras långsiktiga räntesatser?

Varför inte välja 100% rörlig ränta tills jag ser att bankernas långsiktiga räntesatserna börjar stiga mot en nivå som närmar sig gränsen för vad min ekonomi klarar av?

I dagsläget känns det som att det krävs en oförutsedd samhällskollaps för att räntan skulle ha ändrat sig så dramatiskt som upp till 5% om ett år.

På 90-talet rörde sig bolåneräntan rejält. Nån som vet hur bankernas bindningsräntor såg ut då? Var det lönt att binda räntorna då eller hade bankerna tagit till rejäl marginal?

Bankerna gissar inte. Bankerna lånar i sin tur upp pengar på den internationella kapitalmarknaden. Förenklat sett. För de kunder som vill låna pengar med 5 års bindningstid, så ger banken ut en en obligation med 5 års bindningstid med fast ränta. Bankens förtjänst per år är därmed i princip den samma oberoende vilken bindningstid som kunden väljer.

Banken är väldigt förtjust i om kunden väljer bunden ränta, men av två andra orsaker.

Kunden är uppbunden under lånets löptid och kan ej byta bank.

Det är betydligt enklare och därmed billigare för banken med bunden ränta. 5 års bindningstid innebär en upphandling för banken. Rörlig ränta onnebär upphandling var tredje månad i 5 år vilket blir tjugo gånger i stället. Tacka sjutton för att banken lovordar bundna räntor.

Ps. Jag delar din analys för övrigt.

Det är väl just det oväntade man försäkrar sig mot (låter någon annan ta ränterisken) genom att binda sin ränta. Skulle samhällsekonomin tuffa på som vanligt, vilket den ju oftast gör, så är det ju lätt att räkna på vad det kostar att binda alternativt vad du kan tjäna. Men det är ju svårt eftersom framtiden per definition är okänd. Men det är ju en fråga om vilken risk din ekonomi kan ta. Har dock inte så mycket att tillföra vad gäller hur snabbt det kan gå upp eller ner.