Hur få bolånekalkylen att gå ihop

Hej

Jag vet att vi mer diskuterar sparande och inte lånande i detta forum men jag börjar bli desperat med ett par mer eller mindre sömnlösa nätter.

För att sammanfatta det kort.
Jag och min sambo ska flytta från en mindre svensk stad till Stockholm i vår och behöver därför sikta in oss på att köpa en bostadsrätt i Stockholm. Vår ekonomiska situation är egentligen rätt okej men ändå får jag inte bolånekalkylerna att gå ihop när jag kontaktat ett par banker.

Vi har en bostadsrätt som kommer att säljas, troligen hamnar den som sämst runt miljonen sett till andra objekt som sålts runtomkring. Det nuvarande bolånet är på 549 000.
På Avanza har jag ungefär 420 000 i saldo i indexfonder (som jag dock nu har sålt av för att ha i kontanter om/när de behövs för lägenhetsköpet).

Jag kommer att tjäna 34 000 per månad, inget ob eftersom det är kontorstider. Min sambo är arbetssökande och har ingen inkomst att visa upp för banken i dagsläget.När jag fyller i diverse bankers formulär för bolånekalkyler får jag besked att jag max skulle få låna 1 miljon även om jag barskrapade mig och lade 700 000 i kontantinsats.

Gör jag något fel eller är det så här svårt att få ett lån i dagsläget?
Vilka andra möjligheter finns det att gå om det är vår låga inkomst som par sett som sätter käppar i hjulet för oss? Mina föräldrar kan tänka sig att gå i borgen för lånet men när jag pratade med IcaBanken så sade de att de inte godkände borgenärer på lån.

Tacksam för all typ av hjälp/input.
Känns som att jag har hundra tankar snurrande i huvudet just nu.

Felet är att din sambo saknar inkomst. Hon är helt ointressant för banken tills att hon har tillsvidareanställning. Banken tittar därför bara på din inkomst. Provanställning går också bort, så hon måste ha haft jobb i sex månader eller hitta en ovanligt snäll arbetsköpare.

Du kan pröva att ringa några banker och se hur de resonerar. Kanske till och med boka möte med någon. Ibland kan bankerna ta hänsyn till olika situationer när man väl pratar med dem. Det finns banker som tillåter borgensmän också, under förutsättning att borgensmännen själva har inkomst och inte är överbelånade…

Om ni är beredda att pendla en bit så kan ni sätta er och kolla kommuner längs med pendeltågslinjerna. När kag bodde i de där trakterna så var Upplands väsby ett undervärderat guldkorn, men det var fem år sedan.

Nu spekulerar jag lite kanske men jag tror att det kan vara så att banken räknar med att du är försörjningsansvarig för henne i och med att du uppgett att båda ska flytta in i kalkylen och fyllt i 0 kr i månadsinkomst på henne. Kalkylen håller inte p.g.a. att hon också måste äta t.ex. Testa att ansöka som singel bara. Då bör du kunna få låna minst 1,6 miljoner med den bruttolönen.
Får du lånelöftet beviljat är det bara att köpa och låta henne flytta in. När hon får jobb är det lätt att lägga om lånen till 50/50.

SEB godkänner borgenär på lån, min mamma stod med på mitt lån när jag köpte min bostadsrätt för två år sedan.

När vi skulle ta bolån så var min sambo arbetslös och gick på A-kassa. Danske bank räknade detta som 0kr och vi fick inget lån. SBAB räknade dock hennes A-kassa som en minimilön på ca 16000 kr brutto (vilket är det lägsta man kan ha efter ett antal hundra dagar med A-kassa). Så SBAB tyckte inte att det var några problem och tyckte att vi hade marginal för lånet.

Som tidigare skribenter sagt, ansök om lån och köp lägenheten själv. Banken behöver inte veta att du har en sambo och att denne saknar inkomst. Det går alltid att i efterhand lägga till henne på lån och ägande av lägenhet när hon hittar ett jobb.

 

Vet inte vad ni har för krav men för 2,3mkr (700k kontant +1600k lån som någon skrev ovan) får ni absolut en ok lägenhet, dock inte centralt utan det är ju ytterförort som gäller men det vet ni säkert.