Hur kan jag skatteplanera som löntagare och småsparare?

Finns det något lagligt sätt att undvika skatt som löntagare och småsparare?

 

Går det inte att flytta sin folkbokföringsadress till en digital brevlåda registrerad i något skattemässigt gynnsamt land bara?

Man får skaffa sig dubbla medborgarskap och registrera sig på en adress i utlandet. Man har ju hört talas om brevlådeföretag tex där man då borde kunna ersätta en fysisk brevlåda med en digital.

 

hurvida det är moraliskt och etiskt det låter jag vara osagt, men rent teoretiskt?

 

hur gör storföretagen för att lagligt undvika skatt?

 

som företagare är det väl tex mer gynnsamt att plocka ut utdelning som kassaflöde än att plocka ut lön som privat kassaflöde? Är spelreglerna bara anpassade för storföretagen eller går det att skaffa sig någon fördel som simpel löntagare och anställd utan eget bolag?

Gör din plikt till det fantastiska samhälle vi har förmånen att leva i. Följ lagen, gör värnplikt, betala skatt.

Med det sagt kan man vid vissa vägskäl överväga de skattemässiga konsekvenserna av de olika valen. ISK är skattemässigt fördelaktigt jämfört med aktiedepå. Olika kommuner har olika skattetryck. Andra ekonimiska incitament finns också. ROT och RUT avdrag innebär subventioneringar, köp av elcykel eller miljöbil etcetera. Detta är exempel på hur våra folkvalda politiker gör en ansats till att genom lag och budget styra vårt agerande till förmån för välfärden. Göra svarta jobb till vita, gynna miljövänliga alternativ etcetera och kan med fördel nyttjas. Att försöka undvika skatt helt är förkastligt och omoraliskt och det är inte en diskussion som hör hemma i detta forum. Parollen är rika tillsammans. Om man inte betalar skatt har vi ingenting tillsammans.

Lägg ner detta projekt. Är du skriven i Sverige så betalar du skatt i Sverige, hur många medborgarskap du än har. Det är dessutom inte så lätt som du tror att skaffa dubbla medborgarskap.

Jobbskatteavdraget gör dessutom att den faktiska skatten för “normala inkomsttagare” ligger mellan 25 till 30%, vilket ändå inte är så farligt.

Alla storföretag smiter inte ifrån skatt, om du nu trodde detta.

Även om vi lämnar all moral åt sidan, så är det nog inte så lätt att det lönar sig för en vanlig löntagare att slippa skatta i landet du bor. Sk brevlådeföretag är knappast gratis, och det räcker ju med en enda resa till något mindre nogräknat land för att starta upp för att evt. vinst ett tag framöver ska försvinna. Hade det varit lätt så hade det varit vanligare, och kryphålen kända för länge sedan av alla ink. skatteverket.

Skulle nog inte säga att reglerna är anpassade för storföretagen, men det stämmer att man kan spara några kronor på att plocka ut vinst som utdelning istället för lön i ditt eget företag. Men det är ett eget ämne. En del storföretag har kört sk räntesnurror och lånat ut pengar mellan koncernbolag osv., olagligt såklart men händer nog fortfarande.

Mycket intressanta svar, tack för det. Det är en svår fråga det här med skatt så klart.

missförstå mig inte. Jag är 100% för gratis grejor utan motprestation, alltså välfärd, det är väl därför vi alla leker investerare för att vi ska få saker gratis?

Ett ekonomiskt oberoende för mig innebär fri tillgång till vad som helst utan motprestation. (Till viss del, man får ju ombalansera en gång per år)

Det här handlar bara om budgetoptimering som jag ser det Hah. Devisen är väl “betala dig själv först”. Eftersom de flesta av oss är i ackumulationsfasen, så måste vi budgetera. Om det finns sätt att minska sina utgifter så är jag all for it! Reglerna är ju utformade för att man ska följa dom. Den som vill betala extra för sina varor och tjänster är välkommen att göra det om du frågar mig.

välfärden är ju en tjänst som du tvångsbetalar för. (Ja detta är bra för ingen betalar frivilligt, kolla bara på radio/tv avgift)

Skatten är ju som vilken utgiftspost som helst i min budget. Den äter av kapitalet. Den för mig längre ifrån mitt slutgiltiga mål. Sen att pengarna går till att bygga ett samhälle och välfärd ja det är en sak. Men det är väl inte det som är det främsta syftet med bygget av pengamaskinen?

staten hade ju också kunnat avsätta 10% av skatteintäkterna så den också kan bli ekonomiskt oberoende på sikt? På sikt kommer vi då behöva betala 0% skatt och få 100% välfärd.

Varför kan inte staten vara en enda stor pengamaskin som drivs av världens entreprenörer? Då behöver aldrig ens ha en diskussion om budget. Utan alla medborgares önskemål uppfylls. Av någon anledning får inte staten göra vinst, utan budgeten måste alltid gå jämnt ut… självklart ska inte vinsten göras på bekostnad av ens egen hälsa. Och invånarna är ju samma sak som staten. Så statens sparande ska inte påverka invånarnas hälsa negativt.

Statens vinst ska alltid gå tillbaka till ägarna dvs medborgarna. Varför får jag inte ekonomisk avkastning och utdelning för min tvångsinvestering i svenska staten?

Jag är rädd för att du måste fördjupa dina kunskaper i nationalekonomi.

Efterfrågan på Statens tjänster kommer alltid att överstiga dess tillgångar. Vård skola omsorg infrastruktur kommer även fortsättningsvis att sluka pengar varför prioriteringar måste göras.

Ditt förslag innebär att vi i två generationer framåt måste spara rejält. Så osjälvisk är inte människan att detta är genomförbart. De som inte har några barn skulle definitivt inte hörsamma detta.

Den största invändningen återstår. Ett sådant enormt sparande från statens sida innebär att köpkraft dras in. Vi skulle drabbas av en enorm lågkonjunktur och därmed minskade skatteintäkter. Effekten skulle alltså bli rakt emot vad du tror.

Även om det låter brutalt så är det bara att konstatera att ditt förslag är helt ogenomförbart.

Jag är beredd att hålla med. Tyckte ändå det var ett kul tankeexperiment! :wink:

Norge kör lite grand som du föreslår, men de här ju sin olja.