Hur man får buffertpengarna att växa

Hej,

Jag undrar vilken som är den bäst lämpade sparformen för sitt buffertsparande. I dagsläget har jag min buffert på ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti hos min bank utan ränta. Tanken är att dessa sparade pengar ska vara till en kontantinsats för framtida lägenhet inom ca 2-5 år men jag vill inte ta en allt för hög risk samtidigt som jag inte vill “förlora” värdet på dem i samband med inflation.

Hur placerar ni andra era buffert pengar om ni vill kunna plocka ut dem inom en viss tid för ex. ett bostadslån?
Är det räntefonder som gäller?

Tacksam för svar :slight_smile:

Hej Caroline,

Jag flyttade min buffert och den likvida delen av mitt investeringskapital från ett 0%-sparkonto hos min bank till ett räntebärande sparkonto annanstans. Också med insättningsgaranti. Först använde jag SBAB men eftersom de precis har sänkt räntan hamnade jag nu hos Collector (sparkonto+ hos Avanza).

0,65% ränta nuläget. Inga stora avkastningar där alltså och inte heller helt täckande för inflation de närmaste åren, men betydligt mer ränta än hos min egen bank och dessutom riskfritt och med fria uttag. Enkelt att flytta rund pengarna från/till min egen bank utan extra kostnader också.

Räntefonder är även jag nyfiken på men som jag förstått är de inte lika lämpliga/riskfria som ett sparkonto när man tänker kortsiktigt (2-5 år) och dessutom blir det inte heller lika enkelt att hantera pengarna när de väl behövs.

Hej Caroline,

Målsparande till en bostad sparar jag främst på ett räntekonto med runt 0.65 procents ränta. En fjärdedel har jag i Spiltan räntefond.

(Så som jag ser det är buffertpengar till för oförutsedda händelser. Bostadssparande är ingen oförutsedd händelse och därför kallar jag det för målsparande.)

Sevenday och Santander (båda har insättningsgaranti) brukar ha högre. Just nu 0,90. I alla fall något.

Kruxet med Santander’s konto med högst ränta är att “fria uttag” har en asterisk (det tar 6mån att få ut pengarna)

Nej, det är 31 dagar. Mitt Spar+ m 0, 95 % just nu. En månad känns okej, då jag bara har ett mindre belopp där.

Resten har jag på Sevenday, som jag tycker har skött sig bra över åren, med bra hemsida och alltid legat bland de med högst ränta av de som har insättningsgaranti.

Och Sevenday har ett standardalternativ med fria uttag, just nu 0,90, men sedan flera alternativ om man vill binda till något högre ränta.

Just det. 31 dagar var det. Jag kom bara ihåg att det var längre än jag väntat mig för obundna pengar :slight_smile:

Jag tänker att bufferten är där så att jag kan låta resten av pengarna växa. Ett skydd mot att måsta sälja av fonder på kort varsel. Det är bra med så hög ränta som möjligt, men det viktigaste är att pengarna är tillgängliga på kort varsel. Det är resten av pengarna som ska “jobba”.

Sen håller jag med tidigare kommentarer om att buffert och målsparande är olika saker. Jag har haft resepengar (målsparande) på samma konto som bufferten utan att det är en del av buffertpotten, men kommer nog att flytta dem till ett eget konto. Med det sagt har jag bufferten på sparkonto med ränta hos SBAB. Det går snabbt att föra över till min bank.

https://www.coop.se/bank-och-betalkort/spara-pengar/sparkonto/