Hyra eller köpa lägenhet - eller tom. köpa hus?

Hej!

Jag har länge bott i en minimal etta med låg standard, och därmed kunnat bygga upp en ganska stor investeringsportfölj enligt principer som påminner om RikaTillsammans strategier. Nu är jag dock trött på att bo så litet, och funderar på att slå till på en nu ledig större hyreslägenhet - som skulle betyda lite mer än dubbla hyran jämfört med nu. Jag tycker själv, liksom Jan har varit inne på några gånger, att hyresrätt känns bättre än bostadsrätt, men i praktiken skulle det betyda att jag bara kan spara kanske max 1 000 kr i månaden på bekvämt sätt, jämför med 3 000 - 6 000 idag. Eller kan man tänka att pengarna som jag redan har sparat ihop så att säga kan jobba av egen kraft nu, då det i alla fall handlar om aktiefonder (60 %) och räntefonder (40 %) på sammanlagt några hundra tusen (har även en god slant på ett högräntekonto). Eller: vore det likväl idé att överväga bostadsrätt? Eller - mer drastiskt - att köpa ett hus på en mindre ort, om man godtar längre pendling till jobbet? Jag vore tacksam för spontana funderingar, då jag har svårt för att bestämma mig för om en märkbart större och trevligare hyresrätt vore livskvalitet nog för att acceptera ett märkbart mindre sparande per månad.

Att leva i en etta hela livet anser jag inte vara livskvalitet. Givetvis skall du skaffa dig en större och trevligare lägenhet, om du så önskar.

En hyreslägenhet är det “säkraste”. Trivs du inte, kan du jaga en ny lägenhet och sedan flytta.

En bostadsrätt är som en aktie. Det kan vara både en bra och en dålig affär. På sikt (precis som med de flesta aktier) brukar man gå hem även på denna investering. En varning dock för nyproducerade bostadsrätter. En del av de kalkyler som numera presenteras till de stackars köparna är i många fall något som liknar glädjekalkyler.

Ett hus, ja kanske. Helst bör du vara intresserad av gräsklippning, rensning av rabatter mm mm. Du behöver även vara beredd på att måla invändigt och utvändigt och att kunna tapetsera. Att kunna göra enklare reparationer typ byta delar av staket är heller inget fel. Saknar du de egenskaperna så fundera en gång till om en villa är något för dig.

Pendling är ett nödvändigt ont. Jag har pendlat större delen av mitt liv. Det har varit en förutsättning för att få bra arbete och en hyfsad löneutveckling. Men att slänga bort en och en halv timma per dag på pendling har inte varit något nöje.

Jag önskar dig lycka till! Hoppas att mina få rader är till någon hjälp.

 

Tack så oerhört mycket, Nestor! Dina rader är absolut till hjälp i min rådande valsituation.