Köpa hus för 4 miljoner som ung

Hej! Jag är 21 år gammal och under snart 2 års tid gjort mig en liten förmögenhet. Jag har en stabil inkomst och saker flyter på. Jag köpte mig en lägenhet i julas men känner nu att jag vill ha något mer. Även att jag vill ta ett större lån. Jag vill köpa hus. Jag har räknat på ett hus runt 4 miljoner och jag skulle klara av det. Drömmen hade varit att även kunna hyra ut kanske något rum eller stuga om det finns tillgängligt. Dum idé? Ett hus jag ser mig själv bo i iallafall 10år +. Familj kanske tillkommer.

Om du verkligen är säker på att du vill bo där en längre tid så är det väl inga fel. Glöm bara inte bort att räkna med kostnad för lagfart & pantbrev bara när du spånar på hus.

Tänk på att du måste städa mycket mer i ett hus, du måste sköta rabatterna i trädgården och det är bra att renovera själv. Allt sådant ingår i en hyresrätt. Flytta till hyresrätt istället när du är så ung och placera dina pengar i Lancelot Camelot A istället.

Jag gillar att arbeta och arbetar jag inte så klipper jag gärna gräset. Rätt så minimalistisk av mig så städandet blir nog dammtussar lite här och där.

Ruther

Lancelot Camelot A?

Lista upp de argument du har för att rekommendera den fonden?

Magnus …förlåt

Åh nej, varför frågar du ens? Mata inte trollen.

Man måste ha ett kapital på minst en mille, vilket gör att denna fonden blir aldrig för stor. Men… Denna kille har ju flera miljoner så inga problem. Lancelot Camelot har utklassar sitt index sedan 2003 och man kan följa det månadsvis på hemsidan. Att köpa hus när man är 21 är onödigt, hyresrätt är bättre.

Usch för hyresrätt. Varit ihopklämd i en fyra med 6 personer hela min uppväxt. Långt därifrån nu.

Det finns fler än 50 globala fonder som presterat bättre på 1 års sikt än Lancelot!

På ett års sikt ja, men inte 10 ärs.

Att köpa hus och behålla mer än 10 år är en utmärkt investering. Jag har under åren bytt upp mig från hus till hus och värdet för de olika husen har ofta dubblerats på en period på ca 10 år.

Har inflationen i åtanke och alltid velat äga bostäder, min fristad framförallt. Äga 50% av boendet så snabbt som möjligt är planen.

Lånar du 4 miljoner så glöm inte att banken vill ha tillbaka de pengarna också så småningom.

Det är ingen garanti att du kan sälja det för 4 miljoner även om sannolikheten är hög.

Det är 13,3 årslöner om du tjänar 25k/mån. Så det är väldigt mycket pengar.

Men visst. Ska man låna så ska man göra det så tidigt som möjligt så jag tycker du gör helt rätt, men som sagt glöm inte att det ska betalas också

Självklart. Jag tänker så med. Jag skulle aldrig ta ett lån för att konsumera. Men bostäder, jag tror även att jag kommer utnyttja lån på börsen när fler pusselbitar har fallit på plats. Jag ska ha kapital. Men är inte intresserad att äga min bostad 100% iallafall inte närmaste 20+ åren. Jag ska amortera en bra del och vill landa på 50% så snabbt som möjligt.

Glöm inte att hus är dyrare i drift än lägenhet. Att underhålla huset kostar mer både i tid och pengar.

Vad är det som lockar med hus? Du nämner att du vill ha mer lån. Det är inget vidare argument, enligt mig. Kanske drömmer du om att ägna en stor del av din fritid till att sköta trädgården? Kanske drömmer du om att ägna semestern åt att måla om fasaden istället för att resa iväg med vänner? Kanske drömmer du om att leta hantverkare som kan byta värmepump eller tak? Kanske drömmer du om att bygga en altan själv? Kanske vill du ha många rum som du kan använda till nån speciell hobby?

Jag tolkar din sista mening som att du är singel idag och är sugen på att träffa en partner. Personligen hade jag då väntat tills jag träffat en stabil partner. Det är roligt att leta hus tillsammans och hitta nåt som passar bådas drömmar! Dessutom är det svårt att ha ett 10 års perspektiv när man letar partner. Den dag du träffar rätt person kommer dina planer skrivas om.

Fundera igenom vad som driver dig. Om du har en stark längtan efter huslivet tycker jag att det är klokt att köpa hus. Men gör det inte för att tjäna pengar. Lycka till!

Har flickvän och det går susen. Jag är dock mycket mer ambitiös än henne. Hon har en otrolig familj och där finns en del gamla pengar jag har 0 intresse över. Jag vill äga min fristad, jag vill ha utrymme för att utnyttja egen tid och jag älskar att arbeta. Har jag ej jobb att utföra så sköter jag gärna trädgården. Jag har flera hårt arbetande hantverkare till bekanta och vänner som säkerligen är med att rusta upp huset när det behövs. Jag har kunskap för hantverk yrket och jag målar gärna om fasaden när det behövs. Jag skapar tid.

Jag tycker du ska tänka mer på om du vill bo i hus eller i lägenhet. Det kommer att kosta mer (tid och pengar) att bo i huset än i en lägenhet i motsvarande storlek och läge, men bara du kan avgöra om det är värt det.

Hyra ut en del av huset kan fungera mycket bra, men det bygger på att du hittar en vettig hyresgäst och är beredd att lägga lite tid på uthyrningen också.

Du tänker helt rätt Gabriel.

Köper du ett hus så är det inte alls säkert att det blir dyrare. Det kan man inte säga generellt som Kalle gör. Det beror på hur bostadsmarknaden ser ut där du bor.

Jag bor i villa och mina kostnader för drift och underhåll är runt 5000 kr per månad. En hyresrätt med mindre yta men kanske ändå likvärdig kostar minst 10 000 kr per månad. Det innebär att jag kan ha kapitalkostnader för ca 5000 kr i månaden innan det blir likvärdigt ekonomiskt.

Sedan tillkommer den värdeökning som huset troligen har den dagen du säljer. Även om du får skatta bort en del av realisationsvinsten så brukar det bli ganska mycket pengar kvar efter ca 10 år. En hyresrätt ger ingen värdeökning om du inte säljer svart förstås.

Kanske det inte riktigt går att säga att det alltid är dyrare med hus jmf. med lägenhet, men väldigt nära alltid är det nog så. Sen menade jag en bostadsrätt/ägarlägenhet och inte hyreslägenhet. Där ska ju dessutom värden tjäna en slant. Men på en ort där efterfrågan är liten och priserna på hus är väldigt låga kan du kanske ha en chans. Men där tenderar lägenheter att också vara billiga.

Nu vet jag ju inte hur ditt hus ser ut, men 5000kr/mån för drift och underhåll låter väldigt lågt. Har du verkligen räknat med även lite mer periodiskt underhåll då? De flesta villaägare ligger nog nära 5000kr/mån bara i drift, med el, försäkring, sophämtn/VA, bränsle för uppvärmn etc. Uppvärmning, underhåll och liknande kostnader kommer alltid vara lägre i en lägenhet av jämförbar storlek på samma plats. Helt enkelt eftersom det blir färre ytterväggar/m2 tak att värma upp och ta hand om per person.

Däremot kan du ju välja lite mer själv hur/om du vill göra underhållet och även välja att lägga ner egen tid på det. Eller välja att inte underhålla huset så att det håller sig tip-top. Då kan man ju säga att du tar ut lite av husets värde och lever för istället. Inte fel bara man är medveten om det. Många som är lite äldre gör ju så av ekonomiska skäl såväl som bristande ork.