Indexfonder med lägre risk?

God eftermiddag!

Snubblade över denna “i ishares msci global minimum volatility ETF” vilket verkar vara en indexfond med mindre volatilitet åt båda hållen, dvs mindre uppgångar men också mindre nedgångar <<< rätta mig gärna om jag har fel!

Jag hade inte en susning om att dessa fanns. Vad vet vi om dessa? Finns det fler liknande fonder?

Är det någon som sparar i dessa? Jag förstår att det per se inte är rationellt att spara i dessa jämfört med vanliga indexfonder, men en vill ju kunna slippa oroa sig i oroliga tider och min sparhorisont är 3-5 år.

Svar om att ingen vet när börsen går upp/ner undanbedes, tack!

Mvh

Olivia

 

Hej Olivia!
Det finns många fler såna fonder utöver den som du hittade; allehanda lågriskfonder, hedgefonder, faktorfonder osv. Och det dyker upp hela tiden nya varianter. Kanske finns det några av dem som ger vad de lovar, tiden får visa, men jag har ingen bra koll.
Fonder som har mindre volatilitet än vanliga indexfonder går sannolikt mindre ner under en björnmarknad, men man får ungefär samma resultat om man ökar räntedelen i sin gamla portfölj istället. Så jag förstår inte vad som skulle vara poängen.
Du känner nog till tumregeln ”10% aktiefonder för varje år man kan låta pengarna vara i fred”. Det finns många som tycker att den regeln är alldeles för defensiv och försiktig, men om man håller sig till den behöver man inte oroa sig över hur det ser ut på marknaden.
Kanske är jag lite naiv, men jag gillar att ha det enkelt.