Investera i Indexfond eller aktier?

Som jag förstår det, så bör man inte försöka hitta många olika typer
av aktier (en diversifierad portfölj) som presterar bättre än t.ex en indexfond
eftersom inte ens proffs kan göra detta under en längre tid.

MEN… Om en person har djup sakkunskap i en viss bransch (T.ex om man förstod mjukvara på
80-talet, hade man kunnat se att Microsoft var ett företag som hade potential)
samt att man har varit entreprenör så finns det väl en poäng att köpa aktier i sin
egen bransch eftersom man kan göra bättre gissningar än till och med den bästa investeraren?

Då blir det ju mindre tur och mer skicklighet i att träffa rätt på företag som kommer
att gå upp, även om det såklart fortfarande finns mycket osäkerhet (dels eftersom man
inte är kunnig i andra branscher som kanske kommer att konkurrera ut sin egen bransch)

Att bara titta på ett företags siffror ger ju inte ett bra svar om hur företaget
kommer se ut i framtiden. Men om man har bra koll på både branschen, har viss erfarenhet av
att bygga företag samt kollar noga på alla siffror som ges ut så borde man ju ha en bra
chans att träffa rätt på ett företag om man kollar noga på uppstickarna i branschen
och har tålamod.

Frågan jag har är alltså:
Finns det en poäng i att försöka hitta bra företag som kommer öka i värde ifall man har kunskap
om branschen och företagande, eller är det fortfarande en bättre ide att lägga alla sina pengar i en index fond?

Om man bara hade den kunskapen, dvs visste vilka företag som kommer att slå index, skulle svaret vara enkelt.

Men bland branschfonder är det ofta svårt att hitta några indexfonder överhuvudtaget. Ta fastigheter, teknik och läkemedel till exempel. Om man vill satsa på dem då får man ofta nöja sig med aktivt förvaltade fonder. Och om man prickar rätt vid en rätt tidpunkt kan det löna sig. Om man har den kunskapen. Eller tur.

Visst kan man köpa aktier i sin egen bransch eftersom man kan göra bättre gissningar än till och med den bästa investeraren? Det gör ju alla. I alla branscher. Det är ju mycket lättare att gissa rätt det gäller den egna branschen. Hur det går i de andra branscherna har man kanske ingen aning om. Då är det bättre att ta det säkra för det osäkra. Och hoppas på att man jobbar inom rätt bransch.

Jag tycker att egen kunskap om investeringsprodukter o läser världens ekonomi nyheter är viktiga.

Hej Sebastian!

Det finns så många andra faktorer som man behöver ta med i beaktelse utöver det du skriver ovan. För att bygga en diversifierad aktieportfölj så ska du enligt mig ligga på 15-20 aktier och gärna fler än så för att volatiliteten inte ska vara allt för hög. Du ska ha rätt balans mellan dina aktier, göra analyser av innehaven, uppföljningar av vad som presterar och varför det inte gör det, byta ut spelare och ta in nya spelare (aktier). Så ja, det finns många som slår index, men det gäller att ha en strategi som man förhåller sig till och framförallt ha TIDEN. För att vara diversifierad så räcker det heller inte att bara kunna en bransch. För vad händer om nästa krasch just sker i den sektorn, ja då försvinner väldigt mycket av det sparade kapitalet.

Kör du fonder och indexfonder i stor grad så har du det i bakhuvudet, att du i alla fall följer ett index, och då har tidigare historik genererat en positiv avkastning över tid. Vilket kan vara skönt när börschen kraschar med 50%, att man vet med sig att det inte är pga valet man själv har gjort. Sen är det betydligt lättare att månadsspara i fonder också.

Med detta sagt så gäller det att vara påläst, ha en strategi och veta vad som passar en själv bäst. Tycker man att aktier är skoj kan man ju ha en bas i fonder och sedan ha en portfölj med aktier där man testar på att bygga sin egna portfölj…

Långt svar, men hoppas det gav något.

Fast man kan ha fonder för de branscher man inte har så bra koll på för att på så sätt få en del utav de marknaderna. Själv har jag t.ex. nästan enbart teknikaktier och då inom IT just för att jag känner att jag har lite mer intresse och sug att följa dessa. Sedan har jag fonder för medicin och hälsa. Så länge innehaven är spridda så ser jag inte det som att du bara måste köra fonder eller bara aktier. Kör på en blandning så blir det nog bra.

Jag tänker att om någon människa har så pass bra bransch-koll att hen vet/tror något är på väg upp på lång sikt så behöver ju denna människa bara säga det till en “Investerare” sen vet alla det? Dagens Industri eller andra medier följer väl branscher och skriver om vad som händer.

Tänker att “Investerare” kanske har tillgång till resurser eller kontakter i branscher som hjälper till med expertiskunskapen. Jag tror nog det är svårt att “flyga under radarn”/vara ensam med en insight i en bransch med långsiktig horisont men på kort sikt är det nog lättare? (då du kan sitta på hemligheter. Dock kanske ovanligt i börsnoterade bolag).

När det gäller att försöka slå index med enskilda aktier är det svårt, men görbart för vissa. Om man ska välja enskllda aktier behöver man lägga ner väldigt mycket tid på analys bolag, produkter, marknad, makro osv och vara långsiktig.

Kortsiktig trading i större bolag är i princip omöjligt eftersom man tävlar mot superdatorer och hedgefonder som har resurser man som privatperson bara kan drömma om.

Anders Haskel påstår dock i sin bok “Bli grymt rik på aktier” (som trots den anspråksfulla titeln är läsvärd i sammanhanget) att det går att slå index konsekvent om man är långsiktig och följer strategin han redogör för där som påminner lite grann om Warren Buffets.

Joel Greenblatt rekommenderar en helt annan strategi i sin bok “En liten bok som slår aktiemarknaden” för att slå index som är väldigt enkel och mekanisk. Om man ska investera i enskilda aktier skriver han dock att det är bättre med en koncentrerad portfölj med aktier som man har full koll på med 5 - 8 aktier än att ha fler en så som man inte riktigt har koll på.

Det kan tyckas lockande att sprida risken till ett större antal men personligen föredrar jag Greenblatts tips. Anledningen är att jag vill gräva tills jag inte ser något risk i ett bolag och vill dessutom att företaget ska ha en fantastisk avkastningspotential. När jag inte hittar någon risk i ett bolag och det samtidigt har fantastisk åotential sprider jag risken ytterligare genom att ta in fler bolag som också uppfyller dessa två kriterier.

Om jag har för många aktier i portföljen som jag inte har full koll på är det risk att jag missar någon risk för ett bolag vilket ökar risken totalt. Om jag dessutom har med bolag med sämre avkastningspotential riskerar jag dessutom avkastningsminskning totalt.

Därför håller jag mig till den branch jag kan (biotech), har för närvarande 6 aktier i portföljen som uppfyller de två kraven ovan och har gott om tid och tålamod för att kunna ha tid att ha rätt längre än marknaden ha fel.

Jag tror mycket starkt på denna strategi för egen del men om att välja enskilda bolag är en bra strategi för dig är det nog bara du som kan svara på.

Om du vill ha alternativ till indexfonder och att välja enskilda aktier i en bransch kan jag rekommendera böckerna jag nämnde ovan.

Lycka till!

Jag har under rätt lång tid haft mina sparpengar enligt följande:

Utdelningsbolag, ca 25 st (svenska)

Investeringsbolag, ca 4 st (svenska)

Globalfonder, ca 4 st (mest aktiva fonder)

Vilka har då gått bäst över tid? Investmentbolagen och Globalfonderna har gått ungefär lika och mycket bättre än utdelningsbolagen.

Jag kommer nog att sälja mina utdelningsbolag när vi får en börstopp nästa gång och satsa på de två övriga!