Aktier slår indexfond med 100%?

Hej,

 

tack för bra blogg! Jag har en fråga som delvis är relaterad till en intervju du gjorde med en forskare som sa att om man är under 50-55 år så är högre risk alltid att föredra.

Jag har gjort ett experiment med fonder vs aktier och jag blir inte klok på siffrorna. Bara i år har mina aktier ökat klart mer än 100% mer än mina fonder, och under 3 år har jag fått ut oerhört mycket bättre avkastning per krona. Jag har bra spridning på 12-15 bolag och ser då inga fördelar med fonder längre.

Men när jag googlar hittar jag dina tips om att det är bra med fonder och då blir jag lite konfys. Är jag dum som tänker sälja fonderna och helt satsa på att utveckla min portfölj?

Det beror ju på vad du svarar på den grundläggande frågan Jan brukar ställa:

Är du bättre än genomsnittet av alla aktörer på börsen (inkl professionella förvaltare) på att hitta undervärderade aktier?

Om du tror att svaret är ja, aktier. Annars indexfonder.

Själva resultatet över några få år är alldeles för kort för att kunna svara om du haft tur eller varit skicklig.

Med sån osäkerhet kanske bäst att köra både och även om du tror på dig själv?

Aktier i svenska bolag (om du har tillräckligt många, som täcker olika branscher) ska du behålla. Det du missar om du bara satsar på dessa är de internationella marknaderna. Komplettera med globala fonder och tillväxtmarknadsfonder. Jag har mina investeringar i:

utdelningsaktier (ca 25 bolag)

investmentbolag (3 svenska bolag)

globala fonder (främst aktiva fonder)

tillväxtmarknadsfonder (bara aktiva fonder)

Det ger en jämn och bra avkastning där de olika kategoriernas avkastning varierar år från år. Förr året (2019) gav investmentbolagen bäst avkastning. Hur det blir 2020 vet ingen. Jag tror dock att jag har en bra blandning av mina investeringar. Mitt råd till dig är alltså att blanda lite av det du tror på!

Hej!

Jag tycker inte det är fel att äga aktier istället för fonder. Man får se till att ha ett tillräckligt stort antal för att inte ta för stor risk dock.

Ibland framställs det som att det krävs mycket kunnande och engagemang för att äga aktier, men om en pilkastande apa nu kan spöa en professionell fondförvaltare så kan väl jag…

Att ”aktivt” försöka hitta bra aktier förväxlas också ibland med aktivt förvaltade fonder, men den stora skillnaden är så klart fondavgifterna som kraftigt försämrar chansen för en aktiv fond att slå index.

Sedan får man så klart fråga sig om man har haft tur eller varit skicklig och vara lite ödmjuk. Man kan också fundera på om man jämför med ett relevant index… Så kul att dina aktier gått bra, men det är inte säkert att de fortsätter göra det. Och risken för att begå klassiska investerarmisstag ökar nog om man äger aktier istället för fonder, så det gäller att sitta på händerna emellanåt.

 

Om mina aktier börjar gå dåligt så kommer dina fonder också att gå dåligt. En fond är bara ett antal aktier.

Det som är intressant är avkastningen. Om man är lite smart så satsar man på några olika tillgångsslag och jämför utvecklingen.

Jag har lite svårt att ta åt mig av “det är svårare att sitta på händerna om man har aktier”. Det har jag aldrig känt av!

Hej igen,

tack för engagemang och svar!

Jag tror inte att jag är så mycket bättre än någon annan men jag har gått in i företag som är trygga och har bra utdelning. Det har gett mycket bra avkastning dels i värdeuppgång men också utdelningar.

Det är denna uppgång som jag inte sett i närheten av med de fonder jag har. Jag tänker på vikten av riskspridning men känner ändå att jag ”förlorar pengar” mot om jag köpt aktier i trygga bolag för den andelen i stället.

Jag känner inte heller igen mig i att ha svårt att sitta på händerna så den risken löper jag inte heller.

 

Vet inte om jag blev så mycket klokare på fördelarna med indexfonder med detta. Men tack för era svar!