Investera pengarna i madrassen

Hej,

I dagsläget månadsspar jag 70/15/15% i Global/Spiltan/LFindexnära. Jag har sparat mer pengar än jag har investerat varje månad och det har ackumulerat “pengar i madrassen”. Detta är pengar jag vill investera i ovanstående fonder.

Vi säger att jag sparar 10 000 i månaden och investerar 3 000. Vi säger att på kontot finns 100k.

Hur ska jag lägga upp fondköpen varje månad? Vill skydda mig från att köpa på toppen.

Hej!

I så fall så sprider du helt enkelt ut inköpen över en längre period, 1-2 år. Du kan köpa varje månad eller mer sällan, det är mest en smaksak.

Hej Jompa!

Detta gör du lätt genom att öka upp ditt månadssparande i investeringar högre än ditt månadssparande från din lön.
Så om du vill lägga in dessa under t.ex ett år så får du ta summan du har på sidan om, som du vill investera, och dela den med 12. Då får du ut hur mycket mer du ska månadsspara varje månad dom kommande 12 månaderna, när dessa 12 har gått så får du ändra tillbaka ditt månadssparande till samma summa som du lägger undan varje månad från lönen.

Hoppas detta svarade på din fråga!

Hej Jompa

Det framgår inte hur lång tid du ska spara dessa pengar, men om det är 15+ år så skulle jag investera allt på en gång ingen vet när toppen är nådd.

Jag förutsätter att du redan har en buffert och pengarna i madrassen är till för att investeras

Exempel

Du sprider ut pengar som ovanstående 100k under 12 månader om det nu visar sig att börsen går upp under dessa månader och när du sätter in den sista betalningen så blir det en börskrasch. Då har du missat en massa uppgång eftersom du väntat.

Jag skulle säga att det finns inget rätt eller fel det är väldigt personligt, och har med att göra hur riskbenägen man är.

Tack för alla svar!

Kom fram till samma. Har beslutat mig för att investera in pengarna över 18 månader.