Större summa att placera

Hej

Jag har ärvt en större summa pengar och har i slutändan tänkt ha ca 75% investerat i börsen, både aktier och aktiefonder.

Just nu har jag ca 25% placerat.

Hur ska jag agera nu när läget är så svajigt? Jag är inte jättesugen på att investera varje månad nu. Är det ändå bäst att göra så för att inte missa när det vänder uppåt eller ska jag avvakta och gå in med större summor när (om) börsen går ner ännu mer?

Tack på förhand!

 

Gå in på botten vettja

Botten kan vara idag.

Jag skulle säga att en 10-månaders period är alldeles för kort. En genomsnittlig börsnedgång tar ungefär 2-4 år.

Det är ingen som vet vart börsen tar vägen på kort sikt. Investerar du varje månad så har du redan mjukat upp kurvan så att du minskar din risk. Då träffar du både bottnar ochdalar så att du hamnar på snittet mitt i.

Om du avstår från att köpa nu så kan du missa en uppgång. Om du köper allt nu kan du tröffa en nedgång. Det hopp man har som aktieinvesterare är att man på längre sikt bör stå som vinnare.

Du har redan bestämt att du vill ha 75% på börsen. Varför ska du hålla på att ändra den planen för att det svajar? Aktiemarknaderna svajar hela tiden. I så fall kanske du permanent skulle bestämma dig för en lägre andel istället.

Jag skulle vara en betydligt mer försiktigt general.

Läs gärna den här artikeln på ämnet: Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

Problemet med att avvakta är att man inte vet när botten kommer. När botten väl kommer så är köpa ungefär det sista man vill göra om man inte är erfaren. För precis så positiva som folk är på toppen, lika negativa är de på botten. Jag skulle således rekommendera att månadsspara in, men under en längre period. En genomsnittlig börskrasch ligger på mellan -37- och -50 procent över en period om ca 3 år. Så du vill inte ha en kortare period än så för att spara in alla pengarna.

Hej!

Jag skulle rekommendera att månadsspara in resterande 50% under en tid på två år, sedan fortsätter du månadsspara från din lön, om sådan finns.

Att investera allt direkt är en väldigt hög och onödig risk som du lätt kan undvika med att månadsspara in summan.