Investeringssparkonto, tips?

Hej!

Jag har två olika investeringssparkonton på Avanza, ett långsiktigt (pensionsspar) och ett kortsiktigt (har sparat i ca 1,5 år nu och ska fortsätta i 3 år till då studierna tar slut)

I det långsiktiga lägger jag in 100 kr varje månad i fonden Länsförsäkringar Global indexnära. Det går väldigt bra skulle jag säga som inte vet så mycket.

I det kortsiktiga lägger jag in 500 kr varje månad i fonderna Spiltan räntefond Sverige & Länsförsäkringar Global indexnära. Anledningen till varför jag valde Spiltan var för att jag ville vara lite trygg med tanke på att det är ett kortsiktigt sparande. Av risknivå 7 ligger den på risk 1. Det har inte hänt mycket alls med den fonden vilket gör att jag oftast lägger majoriteten av de 500kr på Länsförsäkringar. Jag förstår att de balanserar upp varandra men till min fråga: borde jag ta bort Spiltan räntefond Sverige helt? Eller kanske byta ut den? Har ni några tips?

 

 

Hej!

Om du vet säkert att du ska använda pengarna i det kortsiktiga sparandet om tre år så tycker jag att det borde ligga på ett sparkonto. Visst kommer pengarna inte få någon direkt tillväxt, men på så kort sikt är riskerna med aktiefonder stora.

Om det inte är säkert att pengarna ska användas om tre år, det kanske dröjer ytterligare en tid innan de ska användas? I så fall kan man ta en högre risk med en stor andel aktiefonder.

När man skriver sparkonto är det exempelvis de pengarna man sparar hos banken som inte växer?
Att jag kommer att ha sparat i 4,5 år, räknas det fortfarande som kortsiktigt?

Jag förstår att man inte ska ta en hög risk om man endast ska spara kortsiktigt men kan man inte balansera upp det genom att ha en räntefond som är säkrare?

Hej,

Vad ska du använda pengarna till om 3 år? Insats till bostadsköp? Själv skulle jag i så fall sparat i en kombination av Spiltan räntefond och sparkonto med insättningsgaranti hos Avanza. Spiltan räntefond ger ungefär samma avkastning som inflationen just nu. Sparkonto hos Avanza ger 0.65%. Men det rådet bygger på att du arbetar och kommer ha ungefär samma inkomst om ett antal år. Det gäller troligtvis inte dig.

Jag ser din situation så här:

Du sparar 500kr i månaden. Om du tar hög risk och investerar allt i globalfonden så har du ett förväntat värde på drygt 20 kkr efter tre år. Men eftersom du tar hög risk så kan slutvärdet så klart vara både högre och lägre.

Om du istället fegar och sparar allt på sparkonto har du garanterat 18 kkr efter tre år.

Du är på väg att ta examen och kommer förmodligen få en drastiskt förändrad ekonomi om tre år. Det skiljer 2 kkr mellan sparalternativen vilket är småpengar när du väl tagit examen och börjat jobba.

Tolka mig rätt när jag skriver att 500kr/mån är lite pengar. Det är mycket mer än jag sparade när jag pluggade. Det är jättebra att du har kommit igång! Men så som jag ser det kommer dina kommande tre år främst ge dig erfarenheter, inte en stor livsomvälvande summa pengar.

Utifrån det lilla jag vet om din situation tycker jag inte att du bör gå all in på räntor, då missar du erfarenheten av globalfondens svängningar. Kör en kombination av räntor och aktier. Fördelningen bestäms av hur viktigt det är för dig att ha pengarna när du tar examen. Hur skulle det kännas i magen om ditt sparande bara var värt 5 kkr efter tre år? Vilka konsekvenser skulle det få för dig?

Lycka till med ditt val!

Tack så mycket för svar! Om jag skulle märka av att jag inte behöver 20 eller 18 kkr efter examen då jag har andra sparkonton, så skulle jag låta de pengarna fortsätta växa.

Jag har hört mycket om aktier och fonder och har tänkt att det ska vara bra. Därför ville jag inte missa en sådan chans att få mina pengar att växa. Men det är väl bra att som jag gör köra en kombination av räntor och aktier.