ISK eller Kapitalförsäkring på Nordea, Nordnet eller Avanza?

Hej!

Jag har Kapitalförsäkring och ett ISK konto på Nordea som jag har sparat på i många år. Varför är det bättre att ha ett en kapitalförsäkring eller ISK på Nordnet eller Avanza, vad är skillnaden? Varför är det inte bra att spara på Nordea/banken, är det inte samma sak?

Jag undrar oxå min dotter är 15 år och har Nordea som bank, nu vill hon börja spara själv. Hon har 10 000kr som hon vill börja med att sätta in och spara på långsikt (minst 10 år) och sedan dra 200kr i månaden till samma sparande. Vad där bäst för henne då? Ett ISK konto på Nordea eller flytta över de penagarna till Nordnet eller Avanza och spara i vad då?

Tacksam för svar!

Hej!

Kapitalförsäkring och ISK beskattas på samma sätt och du slipper deklarera själv, så där är det ingen skillnad. Om du ska köpa utländska aktier rekommenderas kapitalförsäkring av skatteskäl, ska du enbart köpa fonder spelar ISK eller KF ingen roll. En sista skillnad är att du på en KF kan ha en förmånstagare, t.ex. din dotter, som kan ta över kontot längre fram. Om hon är förmånstagare skulle hon även ärva pengarna vid dödsfall.

Nordnet och Avanza har ett bredare utbud av fonder och (enligt mig) en mer lättmanövrerad och modern plattform/hemsida.

Eftersom hon inte är 18 så kan hon inte starta ett ISK själv, däremot kan du öppna ett ISK i hennes namn som tillfaller henne när hon blir myndig. Eftersom hon ska spara på lång sikt kan hon t.ex. titta på denna portfölj som Jan på bloggen rekommenderar: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

Något jag själv önskar att jag gjort när jag var 15 var att gå med i Unga Aktiesparare, där kan man träffa andra unga som är intresserade av sparande och lära sig mer.

Hoppas det känns tydligare, lycka till!

Hälsningar
Elin

KF i Handelsbanken tar i årsavgift 120 kr + 0.6% i extra avgift.
No wonder Oktagonen går bra…

Jag kan tillägga att när man öppnar ett ISK i barnets namn så äger barnet det omedelbart och får egna inloggningsuppgifter. Däremot så kan inte barnet själv göra affärer utan det måste skötas av vårdnadshavaren genom fullmakt. Jag fick förklaringen från Nordnet att det har att göra med lagstiftningen MiFID II. Fullmakt läggs till automatiskt när man startar ett ISK till sitt barn.

Utöver Elins svar kan jag tillägga att ISK alltid är avgiftsfritt hos alla institut, men KF kan vara belagd med olika extra avgifter eller premier som tillkommer utöver de ingående fondernas kostnad.

/Fredrik

Hej.

Vet ni hur det blev med avgifter på ISK när Nordea flyttade till Finland?

Vh Mats

Hej Mats!

Eftersom Nordea fortfarande är verksamma i Sverige och följer då Svensk lag, så är fortfarande ISK kostnadsfritt.
Om dom inte hade fått varit verksamma i Sverige, så hade dom heller inte fått ha ISK i detta land, då det är ett Svenskt påfund.

Hej Robin.

Tack för snabbt svar. Jag läste läste detta på SvD :

"HOTET OM FINANSKRIS 21 aug, 2018
När Nordeas huvudkontor hamnar i Finland ändras också Nordea-aktiens ursprungsland. Affären väntas därför påverka de som har ett investeringssparkonto (ISK) med Nordea-aktier.

– De riskerar att gå från 0 till 15 procent skatt på avkastningen på grund av den utländska källskatten, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza."

Det var därför jag vart fundersam.

Vh Mats