Sparande till barn - ISK eller kapitalförsäkring?

Hej!
Jag har i dagsläget pensionssparande och barnens sparande i ISK hos Swedbank efter min bankmans rekommendation på en Swedbank fond med 1,24 % avgift. Efter att ha läst mycket på din blogg funderar jag på en del ändringar. Jag tänker att flytta det till konto hos Nordnet eller Avanza och spara enligt modellen Globala barnportföljen, tror det blir den med fyra indexfonder. Uppdateras dessa två gånger om året?
Som det är nu står barnens ISK på mig. Jag har ju läst att bloggen rekommenderar KF till barnens sparande. Hur går jag tillväga för att flytta pengarna på ISK till Nordnet eller Avanza? Bara sälja och flytta pengarna till startad depå, inga problem? Är enda anledningen att välja KF till barnen att det är smidigare att skriva över i deras namn sen? Jag såg att Jan skrev i en kommentar att det blev besvärligt att sälja innehavet i ISK och sen köpa tillbaka det i barnens namn då det blir aktuellt.

Ja, du gör helt rätt att flytta ditt dyra innehav hos Swedbank. 1,24% i avgifter är horribelt för ett långsiktigt sparande och kommer att mjölka ur din portfölj på sikt, där hundratusentals kronor går rakt ner i fickorna på dem; pengar som dina barn kan ha mycket större glädje för.

Satsa på den globala barnportföljen, med 4 eller kanske 7 fonder och ombalansera någon gång om året. Hur och varför man ombalanserar finns att läsa här ;

https://rikatillsammans.se/fondportfolj/ombalansera-dina-fonder-och-aktier-en-battre-avkastning/

Om du säljer av alla dina värdepapper som du har hos Swedbank, kommer de att hamna i ditt depåkonto. Därifrån torde det gå smärtfritt att flytta pengarna till ett KF konto hos t ex Avanza.

Sen tycker jag kanske att det inte är nödvändigt att skapa ett KF konto bara för att öronmärka åt barnen. Du kan ju lika gärna skapa ett ISK i ditt namn hos Avanza och sedan när det är dags att ge barnen innehavet, sonika göra det.

 

Hej, Daniel.

Jag vill skilja på “ISK hos Swedbank” och “en Swedbank fond med 1,24 % avgift”.

Om du har Swedbank som huvudbank och ännu inte öppnat konton hos Avanza/Nordnet ser jag inte det akuta behovet av flytta sparandet till en annan bank. Jag har inte Swedbank själv men vad jag kan se erbjuder de ISK utan kostnad (vilket är samma hos alla banker, vad jag vet) och erbjuder ett stort fondutbud. Du kanske inte kan replikera Globala barnportföljen men när det kommer till billiga indexfonder hittar jag “klassikerna” från SPP/Robur/AMF* i Swedbanks listor.

Skulle du senare vilja flytta till Avanza eller Nordnet går det att flytta hela kontot, med innehåll, utan skatteeffekt och risk att förlora exponering mot marknaden. Jag har själv gjort en sån flytt, fast åt andra hållet (från Avanza till Danske Bank). Jag är och har varit kund hos Avanza i fem år nu men en för vanligt fondsparande “duger” vilken bank som helst, så länge de har ett brett utbud.

Vad gäller KF vs. ISK håller jag med John. Jag är rentav ett ISK-fan, vilket framkommer i https://rikatillsammans.se/fragor/hur-hanterar-ni-avkastningsskatten-i-en-kf-med-manadssparande-i-fonder/ Jag vågar dock inte tycka till om de juridiska aspekterna, vid dödsfall eller om det skulle bli aktuellt med bodelning.

*) I know, AMF lågt prissatta aktiefonder är egentligen inte indexfonder… men de beter sig som det.

(Mitt svar hamnade först som en kommentar under John. Det var ett misstag. Nytt försök här.)


Hej, Daniel.

Jag vill skilja på ”ISK hos Swedbank” och ”en Swedbank fond med 1,24 % avgift”.

Om du har Swedbank som huvudbank och ännu inte öppnat konton hos Avanza/Nordnet ser jag inte det akuta behovet av flytta sparandet till en annan bank. Jag har inte Swedbank själv men vad jag kan se erbjuder de ISK utan kostnad (vilket är samma hos alla banker, vad jag vet) och erbjuder ett stort fondutbud. Du kanske inte kan replikera Globala barnportföljen men när det kommer till billiga indexfonder hittar jag ”klassikerna” från SPP/Robur/AMF* i Swedbanks listor.

Skulle du senare vilja flytta till Avanza eller Nordnet går det att flytta hela kontot, med innehåll, utan skatteeffekt och risk att förlora exponering mot marknaden. Jag har själv gjort en sån flytt, fast åt andra hållet (från Avanza till Danske Bank). Jag är och har varit kund hos Avanza i fem år nu men en för vanligt fondsparande ”duger” vilken bank som helst, så länge de har ett brett utbud.

Vad gäller KF vs. ISK håller jag med John. Jag är rentav ett ISK-fan, vilket framkommer i https://rikatillsammans.se/fragor/hur-hanterar-ni-avkastningsskatten-i-en-kf-med-manadssparande-i-fonder/ Jag vågar dock inte tycka till om de juridiska aspekterna, vid dödsfall eller om det skulle bli aktuellt med bodelning.

*) I know, AMF lågt prissatta aktiefonder är egentligen inte indexfonder… men de beter sig som det.

Tack för era svar!

Jag kanske lika gärna kan fortsätta med ISK till barnen i mitt namn men som Mattias skriver så skulle jag vilja ha mer koll på vad som händer om jag t ex avlider mm. Fördelar/nackdelar med ISK mot KF.

Den fond jag har på våra ISK konto har en avgift på 1,24%. Det finns ju som du skriver ganska många olika fonder att välja på även på Swedbank och känns väl egentligen enklare och tryggare att ha kvar sparandet på samma bank som man har allt annat. Men tänker om man för enkelhets skull vill kopiera modellen på globala barnportföljen så finns ju allt om man har det på Nordnet/Avanza.

Hej Daniel.
Swedbank Isk är ok men avgiften 1,24 % är katastrof. Du kan ta in i portföljen Swedbank Access Global 65%.Spiltan inv eller Swedbank Access Sverige 20%.Swedbank Access Asien 15%. Det är exempel i % fördelningen. Då sänker du årsavgiften som kostar dig bara 0.20% årligen. Inte dåligt eller hur. Det gör mycket långsiktigt. Lycka till.
Mvh.jacke77

Tack för din kommentar!
Ja, det går ju sätta ihop en ganska bra blandning även där. Får se om jag nöjer mig med det utbudet eller flyttar sparandet till Nordnet/Avanza.

Hittade ett par intressanta artiklar

 

https://blogg.nordnet.se/hur-ska-man-spara-till-sina-barn/

https://blogg.avanza.se/hemberg/2014/02/26/isk-till-barn/

Hej

Jag sitter i samma läge att lämna Swedbank.
I samband med detta kommer även våra enskilda sparande (fru,man, 2 barn) att bli aktuella att flytta.
Min tanke är plocka hem allt till var och ens depå. För att sedan lägga in detta via Lysa och
sätta upp ett månadsspar där istället.

Vill gärna höra era tankar och ideèr kring detta.
Finns det några uppenbara nackdelar som jag inte har sett?

Mvh
Tony

Hej Tony!

Ser inga problem med detta, känner du att en fondrobot är bra för er så kör på det!